Dosarul Tel Dum: Cum a protejat Udrea asocierea lui Dragnea cu Golden Blitz

E.b. | 18.11.2017

In timp ce partizanii lui Basescu se luptau cu pesedisti, in 2009, Elena Udrea si Liviu Dragnea puneau bazele unei frumoase prietenii, chiar cu trei saptamani inainte de alegerile prezidentiale. O prietenie care s-ar fi bazat pe milioane de euro.

Pe aceeași temă


 

Fostul presedinte al PSD Teleorman, Teodor Nitulescu, a declarat, joi, la Realiatea TV, ca in cazul anchetat de DNA Dragnea-Tel Drum, una dintre lucrarile de reabilitare de drumuri era efectuata de Tel Drum in asociere cu firma Euro Constuct Trading 98, screi HotNews.

 

Cum s-a comportat Elena Udrea in calitate de ministru cand Comisia Europeana a suspendat in plina criza economica fonduri in valoare de 800 de milioane de euro, inclusiv din cauza contractului anchetat azi de DNA? 

 

Cand s-a semnat contractul

 

Contractul de asociere dintre Tel Drum si Euro Construct Trading 98 s-a semnat, potrivit datelor din Serviciul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), pe 30 octombrie 2009. Cele doua firme din tabere politice rivale se asociau cu putin inainte de alegerile prezidentiale din 22 noiembrie, cand s-au infruntat Traian Basescu si Mircea Geoana. Liviu Dragnea era pe atunci secretarul general al PSD, mana dreapta a lui Geoana, arată HotNew.

 

Pe cand era ministru in 2011, Elena Udrea l-a iertat pe Liviu Dragnea, pe atunci CJ Teleorman, de corectii financiare in plin scandal legat de suspendarea accesului la fonduri europene in valoare de 800 de milioane de euro de catre Comisia Europeana. 

 

Omul Elenei Udrea de la ministerul dezvoltarii, Razvan Murgeanu, recunostea in 2011 ca s-a intalnit cu presedintele de atunci al CJ Teleorman, Liviu Dragnea si ca i-a spus cu aceasta ocazie ca auditul Comisiei Europene la CJ Teleorman nu e favorabil in ce priveste contractul de reabilitare a drumurilor. Tot atunci, Liviu Dragnea a cerut anchete OLAF si DNA pentru a-si dovedi nevinovatia.


Potrivit datelor oficiale din Serviciul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), in perioada 2009-2011, Consiliul Judetean Teleorman a atribuit asocierii Tel Drum SA - Euro Constuct Trading 98 un numar de 3 contracte de lucari de reabilitare a drumului judetean 701, tronsonul limita judet Dambovita -Gratia-Poeni - Silistea - Scurtu Mare-Slavesti- Ciolanesti- Zambreasca - Dobrotesti (55 km)

 

Anuntul din SEAP: 

 

Lucrari reabilitare: Valoare: 107.000.556 lei (cu TVA), la data de 30.10.2009 - cu licitatie,
Lucrari suplimentare la obiectivul de reabilitare: valoare 1.557.832 lei (cu TVA), la data de  03.08.2011, prin negociere fara anunt de participare.
Lucrari suplimentare la obiectivul de reabilitare: valoare 2.580.551 lei (cu TVA), la data de 07.10.2011, prin negociere fara anunt de participare.

 

Din comunicatul oficial al DNA dat publicitatii in data de 13 noiembrie rezulta ca este unul si acelasi contract: "In scopul pentru care a fost constituit grupul infractional organizat, in cursul anului 2008, in calitate de reprezentant al Consiliului Judetean Teleorman, Liviu Nicolae Dragnea, cu ajutorul lui Mugur Bataus si Victor Piperea (care au asigurat falsificarea si inlocuirea documentelor), a folosit la organismul intermediar ADR Sud Muntenia documente false si inexacte, astfel incat firma Tel Drum SA sa castige un contract de reabilitare a 55 km de drum judetean DJ 701 (limita  Dambovita Gratia - Poeni - Silistea - curtu Mare - Slavesti - Ciolanesti - Zabreasca - Dobrotesti), in valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene".  

 

Euro Construct /Grupul de la Golden Blitz

 

Firma Euro Constuct Trading 98 este una dintre companiile care au castigat o serie intreaga de contracte publice de lucrari, in special in domeniul infastructurii rutiere. Compania era controlata de oamenii de afaceri Dan Besciu si Sorin Vulpescu, patronii restauratului Golden Blitz, facut celebru de fostul presedinte Traian Basescu, care lua masa acolo. 

 

Presa a scris in mai multe randuri ca Besciu si Vulpescu sunt apropiati ai omului de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea. Cei trei oameni de afaceri, grupati de presa in asa-numitul grup Golden Blitz, se cunosteau inca din tinerete, din perioada comunista si au si avut diverse afaceri impreuna, din cate a scris de-a lungul vremii presa. 

 

In 2009, publicatia Catavencu.ro (citat de publicatia locala turnucustiri.ro) a descoperit afacerile dintre firma Tel Drum si Euro Construct, chiar inainte de alegerile prezidentiale in care se infruntau Traian Basescu (PDL) si Mircea Geoana (PSD). 

 

"Pe 30 octombrie, cu aproape trei saptamini inainte de primul tur al prezidentialelor, Consiliul Judetean Teleorman (al carui presedinte este Liviu Dragnea) a acordat un contract de 107 milioane de lei asocierii Tel Drum & Euro Construct Trading 98. Cele doua firme vor reabilita 55,45 km din Drumul Judetean 701. Asocierea dintre cei doi constructori este foarte curioasa. Pentru ca cei de la Tel Drum sint baietii lui Dragnea, in timp ce ceilalti sint baietii de la Golden Blitz, adica ai lui Base. Si-atunci, haideti sa enuntam chestia asta intr-un context mai politic. Deci baietii lui Dragnea, baron PSD si coordonator de campanie pentru Mircea Geoana, si cei ai lui Base, tatucul PD-L si inca presedinte, s-au asociat si au cistigat un contract de la Consiliul Judetean Teleorman. Intimplare?

 

Nicidecum, pentru ca in judetul lui Dragnea nimic nu este intimplator cu banii CJ-ului. Dupa cum ati putut citi in Academia Catavencu intr-un articol din 28 octombrie anul acesta, in perioada 2007-2009 consiliul judetean condus de Dragnea a dat celor de la Tel Drum 31 din cele 32 de contracte scoase la licitatie. Si-acum, brusc, Tel Drum cistiga un contract in asociere cu o firma apropiata de PD-L si de presedintele Basescu. Care va sa zica: la televizor, Dragnea matura pe jos cu Base si cu PD-L, iar acasa la el ii umple de bani pe apropiatii astora. Ieeei, domnu Geoana, ieeeei, iar v-au tras in piept colegii de partid!" scriau cei de la Catavencu in 2009, conform HotNews.

 

Potrivit datelor din sistemul de gestionare a fondurilor europene, in acest proiect, Ministerul Dezvoltarii condus de Elena Udrea a platit din bugetul de stat catre CJ Teleorman, 14 transe, din care prima in 29 iulie 2010 si ultima in 20 februarie 2012 (Udrea si-a incheiat mandatul de ministru in 9 februarie 2012, cand a picat Guvernul Boc si locul ei a fost luat de un apropiat, Cristian Petrescu, ministru in Guvernul Ungureanu). 

 

800 milioane euro - fonduri gestionate de Udrea si blocate de Comisia Europeana 

 

In perioada in care au avut loc lucrarile de reabiliare de drumuri care fac obiectul dosarului Dragnea - Tel Drum de la DNA, sotia lui Dorin Cocos la vremea aceea, Elena Udrea, era ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, care avea in subordine Autoritatea de Management a Programului Operational Regional (AMPOR). Este vorba de instituta publica responsabila cu cea mai mare parte din aprobarea, controlul si gestionarea fondurilor europene cheltuite de Consiliul Judetean Teleorman ca beneficiar in contractele de reabilitare de drumuri cu Tel Drum si Euro Construct, ca prestatori. 

 

Pe 20 iunie 2011, Comisia Europeana a suspendat temporar plati in valoare de 800 milioane euro in cadrul Programului Operational Regional gestionat de AM POR, institutie din subordinea Ministerului Dezvoltarii. Reprezentantii CE au mentionat atunci ca, in urma unui audit realizat in perioada 28 martie - 1 aprilie 2011, au identificat nereguli la procedurile de achizitii publice din fonduri europene realizate de consiliile judetene Teleorman, Ilfov si Buzau. 

 

Pe 11 august 2011, deci ulterior deciziei de suspendare a fondurilor luata deja la Bruxelles, ministrul de atunci Elena Udrea a anuntat ca in urma controalelor proprii la 124 de contracte au fost depistate 39 de contracte cu nereguli si ca s-a dispus o corectie de 180 milioane lei. La CJ Ilfov (PDL - Cristache Radulescu) s-a dispus o corectie de 10 milioane lei. La CJ Teleorman (PSD - Liviu Dragnea) s-a aplicat o corectie de 2,5 milioane lei. In final, la Buzau (Victor Mocanu PSD) s-a aplicat o corectie de 2% dintr-un contract de 30.000 euro. 

 

Numai ca exigenta Elenei Udrea se risipeste o luna mai tarziu. Pe 28 septembrie 2011, Elena Udrea a explicat public ca ministerul a iertat mai multe Consilii Judetene de corectiile anuntate la inceputul lunii respective. CJ Ilfov a fost iertat de corectia financiara de 10 milioane de lei, la fel intamplandu-se si in cazul CJ Teleorman. Elena Udrea a explicat ca reprezentantii autoritatilor locale au dat dovada de"buna-credinta". 

 

Pentru a-si motiva actul de clementa, Udrea a invocat atunci o hotarare judecatoreasca nedefinitiva. "Pentru rezultatele noastre, in etapa in care verifica MDRT, se pot face contestatii care vor fi judecate in instanta. Deja avem contestatii facute la instanta de judecata. Legat de Ilfov, ca si la Teleorman, spre exemplu, au fost situatii in care dupa primul control autoritatile publice locale au facut dovada bunei-credinte. La Teleorman, cu o hotarare judecatoreasca prin care se dadea dreptate Consiliului Judetean Teleorman si atunci impotriva unei hotarari judecatoresti nu avem autoritate sa ne pronuntam, deci am tinut cont de ea intr-un caz. In alt caz, am aplicat o corectie de 10% si am fost contestati in instanta de judecata (...) Acesta a fost motivul pentru care in urma acestei probatiuni s-a retras corectia propusa", se justifica Elena Udrea in 2011, potrivit Agerpres

 

Actul de clementa al Elenei Udrea pentru Liviu Dragnea s-a bazat asadar pe o hotarare judecatoreasca nedefinitiva in 2011, care avea sa devina definitiva abia in 2013, dupa cum rezulta dintr-o comunicare oficiala transmisa de ministerul Dezvoltarii la solicitarea HotNews.

 

VEZI ARTICOLUL DIN HOTNEWS SI FACSIMILE

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22