SUA ameninta ca inchide ambasada Autoritatatii Palestiniene. Abbas reactioneaza

E.b. | 19.11.2017

Administratia Donald Trump a avertizat Autoritatea Palestiniana cu inchiderea Ambasadei din Washington, cerand relansarea negocierilor de pace directe cu Israelul.

Pe aceeași temă

 

 

Insa lideri palestinieni, inclusiv presedintele Mahmud Abbas, au amenintat cu intreruperea contactelor cu Washingtonul.

 

Departamentul de Stat american a semnalat ca ar putea sa nu confirme autorizatia Misiunii din Washington a Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), din cauza "anumitor declaratii facute recent de lideri palestinieni despre Curtea Penala Internationala (CPI) ".

 

 Congresul SUA a impus o serie de restrictii, stabilind ca la Washington nu poate functiona o misiune diplomatica palestiniana care cere sesizarea Curtii Penale Internationale pentru crimele si alte abuzuri comise de israelieni impotriva palestinienilor. In septembrie, presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, a pledat, la reuniunea Adunarii Generale ONU, pentru investigarea Israelului de catre Curtea Penala Internationala.

 

Profitand de situatie, Departamentul de Stat a transmis sambata seara ca, dupa eventuala inchidere a Ambasadei palestiniene din Washington, reprezentanta diplomatica ar putea fi redeschisa in 90 de zile daca presedintele Donald Trump stabileste ca Autoritatea palestiniana a initiat "negocieri directe si consistente cu Israelul"., conform ziare.com.

 

Mahmud Abbas s-a declarat "profund surprins" de atitudinea Statelor Unite, catalogand-o drept "o initiativa fara precedent" in istoria relatiilor bilaterale si avertizand ca vor aparea "consecinte periculoase" asupra procesului de pace israelo-palestinian, informeaza cotidianul The Washington Post.

 

Saeb Erekat, secretarul general al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) si principalul negociator palestinian, a atras atentia ca Autoritatea Palestiniana ar putea trece la suspendarea tuturor contactelor cu Statele Unite. "Este o situatie nefericita si inacceptabila. Sunt presiuni exercitate asupra Administratiei de la Washington de Guvernul Benjamin Netanyahu, in timp ce noi depunem eforturi pentru a ajunge la un acord de pace", a spus Saeb Erekat, citat de postul Al Jazeera.

 

Benjamin Netanyahu acuza

 

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a respins acuzatiile. "Este vorba de legislatia americana. Noi respectam decizia si asteptam sa continuam colaborarea cu SUA pentru avansarea actiunilor in scopul ajungerii la pace si securitate in regiunea noastra", a transmis Biroul premierului Israelului.

 

Un oficial din cadrul Departamentului de Stat a insistat ca Statele Unite mentin angajamentul colaborarii cu Israelul si Autoritatea Palestiniana in scopul relansarii procesului de pace. "Relatiile noastre cu Organizatia pentru Eliberarea Palestinei si cu Autoritatea Palestiniana se extind dincolo de contactele prin intermediul Ambasadei palestiniene din Washington. Mentinem angajamentele pentru ajungerea la un acord de pace complet intre israelieni si palestinieni", a declarat oficialul american pentru cotidianul israelian Haaretz.

 

Jared Kushner, consilier prezidential si ginerele presedintelui Donald Trump, se ocupa, impreuna cu Jason Greenblatt, emisarul SUA in Orientul Mijlociu, de eforturile in sensul obtinerii "acordului secolului" intre israelieni si palestinieni.

 

In urma cu cateva luni, Donald Trump a exprimat intentia relansarii rapide a procesului de pace israelo-palestinian, in timp ce Mahmud Abbas, liderul Autoritatii Palestiniene, a cerut, la Casa Alba, incetarea "ocupatiei", pledand pentru coexistenta a doua state, palestinian si israelian.

 

Donald Trump l-a primit pe 3 mai, la Casa Alba, pe Mahmud Abbas, aceasta fiind prima intalnire oficiala a celor doi lideri. Donald Trump a cerut relansarea negocierilor de pace intre Israel si palestinieni si semnarea unui acord, fara insa a oferi detalii despre modul in care se poate ajunge la solutionarea conflictului. "Sincer, nu cred ca este ceva atat de dificil asa cum au crezut oamenii ani intregi. Avem nevoie de vointa ambelor parti. Credem ca Israelul vrea acest lucru, credem ca Mahmud Abbas vrea, daca vreti amandoi vom ajunge la un acord. Vom face acest lucru, sunt sanse foarte mari", a afirmat atunci Donald Trump.

 

"Am discutat cu Benjamin Netanyahu si cu multi lideri israelieni, vom initia un proces care speram sa conduca la pace; am auzit mereu ca cel mai dificil acord ar fi cel intre israelieni si palestinieni; sa demonstram contrariul", a adaugat Donald Trump. La randul sau, Mahmud Abbas a evidentiat angajamentul pentru ajungerea la un acord de pace bazat pe infiintarea unui stat palestinian care sa coexiste cu Israelul conform frontierelor din anul 1967. "Noi suntem deschisi noilor oportunitati pentru pace. A venit vremea ca Israelul sa inceteze ocupatia", a afirmat Mahmud Abbas.

 

In februarie, Donald Trump s-a intalnit la Casa Alba cu Benjamin Netanyahu. Cu acea ocazie, presedintele american a evidentiat relatia speciala a Statelor Unite cu Israelul, promitand actiuni pentru solutionarea conflictului israelo-palestinian si indemnandu-l pe premierul israelian sa limiteze activitatile de colonizare in Cisiordania.

 

"Statele Unite si Israelul au o relatie de nedespartit. Statele Unite vor incuraja pacea si un acord de pace major. Insa partile implicate trebuie sa negocieze direct un astfel de acord", a adaugat Donald Trump, notand ca Israelul se confrunta cu grave provocari de securitate si reiterand ca acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul este "unul dintre cele mai proaste".

 

In acelasi timp, Donald Trump l-a indemnat pe Benjamin Netanyahu sa limiteze activitatile de colonizare in Cisiordania. "As vrea sa vad limitarea putin a colonizarii", a subliniat liderul de la Casa Alba. Intrebat daca prefera solutia coexistentei a doua state, israelian si palestinian, sau daca are in vedere alte optiuni, Trump a raspuns atunci: "Sunt multumit cu cea care le place lor cel mai mult".

 

In aprilie, Rusia a exprimat preocupare pentru stagnarea procesului de pace israelo-palestinian, reiterand sustinerea pentru solutia coexistentei a doua state, anuntand recunoasterea Ierusalimului de Vest capitala a Israelului si propunand Ierusalimul de Est drept capitala a viitorului stat palestinian.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22