Referendumul împotriva lui Chirtoacă, eșec total: prezență la vot 17,5%. Validarea cere 33%

Dora Vulcan | 20.11.2017

Mai mulți lideri politici cataloghează eșecul referendumului „anti-Chirtoacă” drept o înfrângere a Partidului Socialiștilor și a liderului neoficial al formațiunii, Igor Dodon. Atât reprezentanții coaliției de guvernare, cât și ai opoziției sunt de părere că rezultatul a fost previzibil.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Alexandru Slusari, a declarat că nu a participat la la referendum. „Eu nici nu am intenționat să particip la referendum. Am avut treburi politice, multe întrevederi în teritoriu. De la orele 7.00 m-am aflat la întâlniri cu cetățenii”, a spus el, citat de Deschide.md.

 

Președintele PAS, Maia Sandu, este de părere că referendumul de duminică „a fost un vot de blam pe care locuitorii Chişinăului l-au dat regimului oligarhic Plahotniuc-Dodon”.

 

„După ce justiția subordonată PD-ului a permis acest scrutin de târguială, PSRM a arătat întregii lumi că este un partid izolat, cu care nimeni nu dorește să conlucreze, în afara PD-ului, singurul lor partener de nădejde. Eșecul referendumului arată că oamenii s-au săturat de minciuni, de falsuri și de jocuri murdare. Avem primul semnal că până și alegătorii acestor două partide încep să înțeleagă cât de nocivă este această clasă politică. Alegerile parlamentare ne dau șansa să ne debarasăm de ea. Chișinăul are nevoie de un primar competent, pe care locuitorii capitalei îl merită și îl așteaptă de mult timp. Odată cu schimbarea puterii, cu plecarea legiuitorilor corupți, vom face ordine în capitală, prin schimbarea deplină a CMC-ului și a primarului”, a scris ea pe pagina sa de Facebook.

 

Președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, susține că socialiștii vor „obține victoria” în cadrul scrutinului parlamentar din 2018 la fel, cum l-au demis pe Chirtoacă.

 

„Cum socialiștii au desfășurat referendumul «anti-Chirtoacă» al său, fix așa ei vor «învinge» în cadrul alegerilor parlamentare după sistemul mixt adoptat împreună cu PDM. Puteți consideră că repetiția a avut loc”, a scris el pe rețelele sociale.

 

Președintele Partidului Unității Naționale (PUN), Anatol Șalaru, este de părere că rezultatele plebiscitului sunt „începutul căderii a lui Igor Dodon”.

 

„Respingerea referendumului de către locuitorii municipiului Chișinău este începutul căderii lui Igor Dodon. La un an de la câștigarea alegerilor prin minciună și manipulare, timp în care nu a făcut decât să-și manifeste iubirea față de Putin, Igor Dodon primește dovada că ceea ce este construit pe înșelătorie și dezinformare nu rezistă. Dodon nu a reușit să infecteze Chișinăul. Felicit locuitorii Chișinăului pentru maturitatea politică de care au dat dovadă. Parafrazându-l pe Traian Basescu putem spune: Dodon, nici nu știi cât de mic începi să fii”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

 

Referendumul „anti-Chirtoacă” a fost comentat și de fostul președinte al României, președintele de onoare al PUN, Traian Băsescu, care l-a luat în derâdere pe Igor Dodon și plebiscitul inițiat de socialiști.

 

„Domnul Președinte Dodon a ratat lamentabil! Cum este cu referendumul de la Chișinău, domnule Președinte Dodon? Vă imaginați cu câtă credibilitate ați rămas în calitate de președinte în funcție?”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

 

Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a catalogat referendumul „anti-Chirtoacă” drept o reglare de conturi.

 

„Era o situație previzibilă că anume așa va fi, pentru că toată lumea a fost dezamăgită de acest ping-pong. De aceea, mulți dintre cei care, deși nu simpatizează echipa Primăriei, nu au vrut să participe la jocul acesta organizat de „specialiști”. Eu cred că apatia asta în legătura cu atmosfera din oraș, plus alți factorii luați împreună, au dus la rezultatul pe care îl avem. Eu nu știu cât de mobilizați au fost socialiștii pentru că din partea lor am văzut fie lipsă de argumente, fie lipsă de coeziune. Sigur că municipiul Chișinău nu este recepetiv la chemările PSRM-ului și eu cred că, în perspectivă, va fi la fel: PSRM nu poate atrage după sine electoratul din capitală. Până la urmă, acest referendum a fost o reglare de conturi, o răzbunarea inter-partinică între socialiști și liberali”, a declarat el pentru Deschide.MD.

 

Întrebat în ce măsură crede el că rezultatul PSRM în acest referendum se va reflecta în rezultatul alegerilor parlamentare, Dumitru Diacov a opinat că „în principiu, Chișinăul va cataloga acest exercițiu drept un eșec, dar trebuie să avem în vedere faptul că alegerile parlamentare vor avea alte reguli de joc. Până atunci mai este mult timp, iar rezultatul pentru PSRM ar putea fi și mai prost decât acum”.

 

La scurt timp după discuția cu Dumitru Diacov, Partidul Democrat a venit cu un comunicat de presă în care anunță că rezultatele referendumului „nu reprezintă o victorie pentru nimeni, dar indică o uriaşă înfrângere pentru partidele de stânga, în special pentru PSRM, care a iniţiat referendumul, un semnal că populismul nu prinde la cetăţenii capitalei”.

 

„Chiar dacă cetăţenii sunt nemulţumiţi de situaţia din Chişinău, pe bună dreptate, ei au demonstrat astăzi că nu doresc să participe la jocul politic declanşat de socialişti şi partenerii lor, PCRM şi PN.

 

PDM mulţumeşte cetăţenilor pentru că au dat dovadă de înţelepciune şi nu s-au lăsat atraşi în capcana PSRM şi a celorlalte partide de stânga. Felicităm partidele pro europene care au boicotat referendumul, pentru atitudinea politică matură, fermă şi consecventă, manifestată împotriva unei iniţiative care avea ca scop preluarea pe căi incorecte de către socialişti a Primăriei Chişinău.

 

PDM, ca principal partid de guvernare, este gata să se implice şi să sprijine conducerea Primăriei Chişinău, indiferent dacă este una interimară sau va lua sfârşit acest interimat, dar aşteptăm o viziune clară şi proiecte concrete pentru cetăţenii capitalei. Facem apel la Consiliul Municipal Chişinău să-şi reia neîntârziat activitatea, să activeze în beneficiul oamenilor, să lase la o parte luptele politice şi să elaboreze un plan rapid de scoatere a Primăriei Chişinău din criza în care se află de mai multe luni”, se arată în comunicatul formațiunii.

 

Președintele Grupului parlamentar Popular European, Valeriu Ghilețchi, spune că și-a petrecut timpul în sânul familiei.

 

„Azi am fost cu familia la Biserică. Dimineața am predicat la Biserica "Isus Salvatorul" din Chișinău un mesaj dedicat Zilei Mulțumirii. După Biserică am venit acasă. Au venit copiii și nepoțeii la noi. Am luat masa cu toții împreună. Seara din nou am fost la Biserica. Nu demult am venit acasă”, a declarat el.

 

Referendumul „anti-Chirtoacă” a eșuat din cauza prezenței scăzute la urnele de vot. Până la ora 21.00 la urne au ieșit puțin peste 110 mii de alegători - cu 100 mii mai puțin decât minimul necesar de 33%.

 

Locuitorii Chisinaului au transmis un mesaj pentru toata republica, boicotand referendumul initiat de socialisti impotriva sa, spune Dorin Chirtoacă, primarul Chisinăului. El si i-a indemnat pe cetateni sa pastreze cursul "proeuropean si pro-romanesc" si la alegerile parlamentare.

 

 Dorin Chirtoaca a spus, într-o conferință de presă ținută după închiderea urnelor, că cetatenii au facut diferenta intre minciuna unor oameni care nu vor sa faca nimic si au manifestat solidaritate cu munca depusa de el si de echipa de la Primarie timp de zece ani. Prin boicotarea referendumului, locuitorii capitalei au pus la punct "clasa politica si aventurierii care au cheltuit in vant zece milioane de lei si care au adus un subiect artificial in agenda publica si au dat peste cap viata noastra de mai bine de jumatate de an fara niciun rost sau folos", spune Chirtoacă, citat de News.ro. 

 

Intrebat ce va face in continuare, edilul suspendat a spus ca va lupta pentru dreptate si pentru municipiul Chisinau si a multumit tuturor pentru sustinere si pentru ca au trezit societatea, care se dorea "sa fie adusa in amortire".

 

De asemenea, Dorin Chirtoaca a facut apel la socialisti, indemnandu-i sa-si asume raspunderea pentru eșec si sa-si prezinte demisia pentru faptul ca au abuzat de atentia cetatenilor.

 

 

Referendumul pentru revocarea primarului din Chisinau, liberalul Dorin Chirtoaca, a esuat din cauza prezentei reduse la vot, de 17,5 la suta. Pentru ca referendumul sa fie validat, la urne trebuia sa se prezinte cel putin 33% din cele peste 640.000 de persoane cu drept de vot.  Dupa procesarea a 100 % din procesele-verbale, rezultatele referendumului privind demiterea primarului Chirtoaca arata ca 86,4% din cei 17,5% prezenți la vot, au votat "pentru", iar 13,53% - "impotriva".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22