În timp ce preţurile cresc, Petcu vede o stagnare, ba chiar o diminuare la energia electrică

E.b. | 20.11.2017

Ministerul Energiei susţine că se așteaptă cel puțin la o stagnare a energiei electrice, posibil chiar o diminuare. Ministrul Toma Petcu afirmă că de la ANRE nu i s-a semnalat încă necesitatea unei ajustări pozitive.

Pe aceeași temă

 

În ce priveşte gazele naturale, ministrul nu ar fi primit de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) semnale cu privire la o ajustare pozitivă, a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei, în cadrul unei conferințe de specialitate.

 

"Din tranzacțiile care vor fi realizate pentru primul trimestru al anului următor noi sperăm ca să observăm cel puțin o stagnare a prețului, dacă nu chiar o diminuare pentru că sunt motive suficiente, vorbim de de energie electrică. Iar în zona de gaze, această liberalizare trebuia foarte bine reglementată și stabilită de ANRE. Așteptăm să se realizeze acest lucru după care ANRE poate să facă o analiză dacă va fi necesară o ajustare de preț", a spus Toma Petcu, citat de Agerpres.

 

Acesta a precizat că de la ANRE nu i s-a semnalat necesitatea unei ajustări pozitive.

 

"Ajustările de prețuri sunt strict politica ANRE. Acesta nu înseamnă că Ministerul Energiei nu a avut discuții permanente cu ANRE, cu fosta conducere și cu actuala conducere, despre ajustarea acestor prețuri. În acest moment, așteptăm să vedem cum vor evolua licitațiile pentru primul trimestrul al anului următor. Este foarte important ca în aceste licitații să vedem evoluția prețurilor și prețurile la care se închid contractele, urmând ca, în funcție de acest lucru și de evoluția pieței și de cantitățile suplimentare pe care eu le estimez de energie electrică cel puțin din zona de hidro și eoliană, zona ieftină de producție a energiei, să se resimtă în prețuri atât pe piețele secundare, cum este PZU, și de asemenea în tranzacțiile pentru T1", a afirmat Toma Petcu, citat de Agerpres.

 

De asemenea, acesta a spus că orice modificare a prețurilor de către ANRE trebuie să fie puternic justificată.

 

"Suntem foarte atenți și în zona de gaze pentru că vorbim în această perioadă de o liberalizare totală, o liberalizare care ar fi trebuit să fie reglementată de către ANRE printr-o legislație secundară. Acest lucru nu s-a întâmplat la timp. Actuala conducere a ANRE, așa cum v-a comunicat, a demarat acest lucru și vrea să elaboreze această legislație pentru a putea să reglementeze foarte bine aceste tranzacții care se fac pe piață între producători și distribuitori. Suntem convinși că prin această reglementare se poate stabili, din punctul meu de vedere, dacă evoluția prețului necesită și se justifică o altă ajustare în zona de gaze. În acest moment, din discuțiile pe care le-am avut cu ANRE, dumnealor nu sesizează că ar fi cazul să realizeze acest lucru", a declarat Toma Petcu, la conferința Focus Energetic. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22