Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFUn an cu preşedintele Trump: de ce republicanii nu au realizat nimic?
2017-11-21
4
Donald Trump uită că surprinzătoarea sa victorie în alegeri nu a fost o consecință a îmbrățișării pe scară largă a naționalismului de tip Breitbart. Dimpotrivă, electoratul nonideologic din anumite state cheie l-au sprijinit pe Trump cu prudență și neliniște.

 

Republicanii controlează Casa Albă, Curtea Supremă, Congresul, legislativele a 32 de state și au 33 de guvernatori. Dar la un an după victoria lui Trump („Ziua Bastiliei noastre“, spune Steve Ban­non) unde este substanța acestei supremații?

 

Conservatorii naționaliști pot să arate spre retragerea din „TPP–ul globalist“ și acordul climatic de la Pa­ris. Republicanii tradiționali vor justifica înțelegerea fa­us­tiană cu Trump, in­vo­când dereglementarea eco­no­mi­că sau nominalizările con­ser­vatoare pentru Curtea Supremă și Ca­bi­net. Dar, pentru trumpistul naționalist, zi­dul rămâne neconstruit. Iar pentru con­ser­vatorul statului minimal, marile programe asistențiale arată mai sigure ca niciodată. De ce o revoluție republicană - fie în ver­siunea naționalistă sau libertariană – nu a avut totuși loc?

 

Partizanii arată cu degetul spre o cabală de țapi ispășitori („fake news“, „de­mo­cra­ții obstrucționiști“ sau „statul profund“), dar mare parte din vină o are Trump în­suși. După cum explică Yuval Levin, pre­șe­dintele Trump este condus doar de „do­rința de a se pune pe sine în centrul con­științei și al atenției noastre naționale“. El savurează lupta, dar accentul lui cade pe probleme culturale tangențiale, nu pe po­li­tici publice. Într-o cultură politică în care președintele trebuie să-și folosească plat­for­ma pentru a trece o le­gis­lație controversată, Trump arată lene și indiferență. Nu­mai că, în loc să-și asu­me un profil mai liniștit, nesfârșitele sale comentarii care dezbină ocupă spațiul po­tențialilor aliați. Efectul este acela că, într-un Con­gres cu majorități re­pu­bli­cane pe muchie, a distrus orice speranță de co­la­bo­ra­re susținută cu democrații moderați.

 

Dar legislatorii republicani nu pot scăpa de vină. Să luăm problema asigurărilor de să­nă­tate. Sondajele au arătat că planurile de înlocuire a sistemului Obamacare se bu­cu­ră de o aprobare cuprinsă între 10 și 25%. Republicanii au amplificat fiecare eșec de care s-au lovit în acest demers: lipsa spri­jinului bip­ar­tizan, distorsionarea me­sa­ju­lui sau timpul scurt lăsat deliberării. Es­ti­mările non­par­ti­zane asupra pierderilor ma­jore în aco­pe­ri­rea asi­gurărilor de să­nă­tate au fost res­pinse ca necinstite și păr­ti­nitoare. În cele din ur­mă, trei voturi cheie ale senatorilor re­pu­bl­icani moderați au pus capăt efor­turilor de două ori.

 

În timp ce reforma fiscală conservatoare e mult mai probabilă, sondajele nu ara­tă un apetit public pentru reducerile de im­po­zi­te pentru cei bogați și corporații. Din 2008, alegătorii s-au întors în general că­tre re­pu­blicani ca o reacție la aroganţa de­mo­cra­ților, în special pe dimensiunea pro­ble­melor culturale. Dar această schim­bare de direcție era departe de a repre­zen­ta o îm­brățișare a agendei lui Paul Ryan & Co.

 

Însă nici măcar nepopularitatea unei agen­de nu poate explica lipsa de rezultate, pen­tru că și minoritățile politice disciplinate pot adopta programe. Mult mai impor­tan­tă este stagnarea, depresia intelectuală a dreptei americane. Un studiu recent făcut de Pew Research arată, de asemenea, că GOP este mai puțin un singur partid, cât o coaliție de partide, cu multiple facțiuni, care au opinii divergente pe chestiunea ine­galității, a politicii externe, a im­po­zi­telor, sărăciei și imigrației.

 

Spre deosebire de luptele interne ale de­mo­craților, clivarea republicanilor pe pro­bleme esențiale, precum natura capi­ta­lis­mului american, a puterii globale și iden­tității naționale este fondatoare. Mișcarea conservatoare, scrie Bill Kristol, a de­ge­ne­rat într-un „republicanism zombie“, re­lu­ând soluțiile depășite din epoca Reagan, în timp ce noua aripă trumpistă încearcă să aprindă resentimentele culturale albe, în loc să umple vidul. Până când con­ser­va­to­rismul tradițional nu va răspunde no­u­lui moment populist al Americii, Partidul Republican va rămâne impotent ca forță de guvernare.

 

Ineficient și paralizat, Partidul Republican de astăzi „nu a învățat nimic și nu a ui­tat nimic“. Lipsa de popularitate a celor mai agresive politici ale Administrației Trump ar trebui să-i convingă pe Bannon și pe susținătorii săi că triumful sur­prin­zător al președintelui în alegeri nu a fost o consecință a îmbrățișării pe scară largă a naționalismului de tip Breitbart, ci a fap­tu­lui că alegătorii nonideologici din anu­mi­te state cheie l-au sprijinit pe Trump cu pru­dență și neliniște. Între timp, tot sezonul electoral de anul trecut ar trebui să arate establishmentului GOP că fractura economică și socială a Americii moderne face neoliberalismul economic nereformat tot mai greu de susținut.

 

Din păcate, victoria electorală le-a permis ambelor părți – atât lui Trump, cât și re­pu­blicanilor din Congres – să-și accelereze propriile patologii. Până când înfrângerile din 2018 și 2020 vor forța un moment al adevărului și confruntarea cu fanatismul demagogilor și cel al clasei donatorilor, America trebuie să aștepte revenirea unui nucleu de centru-dreapta competent și ne­corupt moral.

TAGS : trump sua curtea suprema casa alba partidul republica america casa alba paris fake news gop
Comentarii
Liviu 2017-11-22
1.Autorul este un (fel) de intelectual din specia utila daca nu are putere si influenta politica.

2. Pe alegatori nu-i intereseaza ideologia, ei vor sa aiba de lucru si sa traiasca in siguranta in casa, cartier, oras si tara.

3. S-a dovedit ca Chicago, condus de un stingist e un dezastru.

4. In rest, Sergiu Urma a enumerat motivele pentru care, probabil, Trump va fi reales in 2020 si dupa el, Pence pentru inca opt ani.

5. Democratii urla, dar se asculta unii pe altii - ideologia e un balast si asta o sa-i ingroape.

6. Marele pericol pentru ei este ca alegatorii democrati care l-au antipatizat pe Trump, sa se fi razgindit vazind ca economia merge mai bine ca niciodata.
Th. Iliescu 2017-12-22
Nu numai Chicago este un dezastru ci tot statul Illinois este "la pamant" financiar fiind condus de o "gasca" democrata condusa de Madigan. Iar primarul orasului Chicago - Mr. Emmanuel Rham - fost "sluga de baza" a lui Obama la Casa Alba poate fi vazut mai ales pe la televiziuni si la ... taiat de panglici - In rest - orasul este din ce in ce mai rau, taxele cresc ametitor - pentru casa in care locuiesc taxa a crescut in ultimii doi ani de la 6,900 US$ la 14,000 US$ !!!! - Si mai circula zvonuri ca "dom premare" vrea sa candideze la Presedentia Statelor Unite ! Curat BANC SEC !
Sergiu Urma 2017-11-21
Trump si Republicanii n-au realizat nimic? Daca te bazezi pe comentatorii care nu traiesc in America si nu au contact direct cu lucrurile/oamenii de aici, asa o fi. Congresul o fi impotent politic (pana acum cel putin) dar Trump a realizat destule. Iar mainstream media nu doreste decat sa-l dea jos. In Europa, care se lupta cu din ce in ce mai multe probleme, Trump e ridiculizat si e privit ca un circar ... numai ca cine rade la urma rade mai bine. Iata o lista cu realizarile lui Trump:

) He got conservative judge Neil Gorsuch on the Supreme Court.
2) The stock market is at an all-time high.
3) Consumer confidence is at an all-time high.
4) He created more than a million jobs by undoing Obama’s regulations.
5) Mortgage applications for new homes is at a 7 year high.


6) Unemployment rate is at a 16 year low.
7) Signed the promoting women in entrepreneurship act.
8) Gutted 800 Obama era regulations thus freeing up companies to hire again and get the economy moving once again.
9) Ended the war on coal and caused a new mine for coal mining to open that will mine clean coal. He also put the miners back to work.
10) Weakened Dodd-Frank regulations.
11) Promotes buying and hiring American.
12) Investments from major businesses such as Foxconn, Ford ,Toyota, Intel amd others will build here now.
13) Reduced illegal immigration by over 70%.
14) Bids for the border wall are underway.
15) He’s fighting back against sanctuary cities.
16) Changed the rules of engagement against ISIS.
17) Drafted a plan to defeat ISIS.
18) Worked to reduce the cost of the F-35 fighter jets.
19) Imposed a five year lobbying plan.
20) Sanctioned Iran over its’ missile program.
21) Responded to Syria’s use of chemical weapons.
22) Reduced tax reform plan.
23) He’s renegotiating NAFTA.
READ: Rep Wilson claims Niger is Trump's Benghazi
24) He withdrew from the Trans Pacific Partnership thus keeping jobs here.
25) He pulled us out of the Paris Climate Accords thus saving us millions of dollars every year.
26) Created a task force to reduce crime.
27) The DOJ is targeting dangerous gangs like MS-13.
28) Signed independence and economic growth law.
29) Signed an executive order to protect police officers and target drug cartels.
30) Signed an executive order for religious freedom.
31) His administration is working on sending education back to the states.
32) He’s fixing the dept. of Veterans affairs so now vets can choose their own doctors and be covered. This also protects whistle blowers and allows VA to terminate bad employees..
33) Authorized construction of the Keystone and Dakota pipelines. The Dakota pipeline is up and running without harming the environment.
34) Created commissions on election fraud and opioid addiction.
35) Food stamp use is the lowest level in seven years.
36) Reduced the White House payroll saving taxpayers millions of dollars.
37) He’s donating his salary to various causes.
38) Signed 52 pieces of legislation.
39) Cut 600 billion from UN peacekeeping mission.
40) Gas prices lowest in more than 12 years.

Sursa: CDN, Trump's Accomplishments so far, August 26, 2017. CDN=Content Delivery Network.
Mihai 2017-12-05
Daca din punctul tau de vedere si al celor pe care il prezinti, "17) Drafted a plan to defeat ISIS", este o realizare, atunci esti un papagal de doi bani. Oricine ar fi fost presedinte al SUA ar facut cel putin atat. Intre Obama si Trum sunt diferente enorme pe care idioti ca tine nu le vad din cauza subculturii. Toate popoarele au idiotii lor, care voteaza cam ca la noi psd, 43% si mai mult chiar.
Total 4 comments.
Recomandari
3402
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22