România, somată de Comisia Europeană să reducă şpăgile și birocrația din sistemul medical

Dora Vulcan | 21.11.2017

Reprezentantul Directoratului General de Sănătate din Comisia Europeană, Angela Blanco, susţine că România trebuie să reducă numărul plăţilor informale și al birocrației în sistemul de sănătate, pentru a evolua.

Pe aceeași temă

 

 

 ”În prezent, recomandările actuale făcute României în acest an se concentrează pe plăţile informale care trebuie reduse, o chestiune legată de acces, pentru că plăţile informale neoficiale sunt o barieră în calea accesului şi sunt legate de alte aspecte privind sistemul de sănătate cum ar fi sănătate forţei de muncă, situaţia forţei de muncă care în România este o provocare şi recomandarea privind trecerea de la îngrijirea spitalicească la îngrijirea ambulatorie", a declarat Angela Blanco, în cadrul unei dezbateri privind accesul la sănătate, transmite Gândul. info.

 

O altă problemă, semnalată de către Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), este legată de birocraţia existentă în sistemul de sănătate, care îngreunează foarte mult accesul pacienţilor la serviciile medicale.

 

"Prima măsură ar trebui să fie debirocratizarea sistemului de sănătate. La ora actuală sunt lucruri care se întâmplă în sistemul de sănătate românesc şi am văzut un exemplu clar al medicilor de familie săptămâna trecută pe care îi susţinem. Nu necesită decât o transparentizare a legislaţiei care să fie înţeleasă atât de medici cât şi de pacienţi. Un al doilea pas ar fi cât de cât o creştere a finanţării în sănătate", a explicat preşedintele COPAC.

 

Cosilierul de stat pe probleme de sănătate, Loreta Păun, a explicat că ţara noastră trebuie să urmeze exemplul european în ceea ce priveşte politicile de sănătate.

 

"Ţara noastră trebuie să urmeze trendul european în materie de politici de sănătate centrate pe pacient şi care să asigure sustenabilitatea sistemului de sănătate (...) Faptul că suntem stat membru al UE ne aduce avantajul că putem beneficia de expertiză, recomandări şi putem învăţa din exemplele de bune practici ale celorlalte state europene care au sisteme de sănătate performanţe. (..) Ne apropiem cu paşi rapizi de momentul 2019, când ţara noastră va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene şi va avea şansa de a aduce pe agenda de discuţii subiecte de interes, dar care să fie şi în deplină concordanţă cu proiectul european şi cu temele susţinute de celelalte state care deţin preşedinţia înaintea noastră şi după noi", a menţionat consilierul de stat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22