PNL și PMP au părăsit comisia care se ocupă de legile Justiției. Iordache, program ca la furnal

Dora Vulcan | 22.11.2017

Liberalii au părăsit dezbaterile din Comisia specială condusă de Florin Iordache, în care sunt analizate și finalizate legile Justiției, acuzând coaliția PSD-ALDE că nu dorește o dezbatere adevărată. O decizie similară a luat și reprezentantul PMP în Comisia specială, transmite Digi 24.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE - Dragnea i-a convocat de urgență pe juriștii PSD în biroul său de la Camera Deputaților după ce PNL și PMP au părăsit lucrările comisiei lui Iordache. La şedinţă participă președintele Comisiei parlamentare speciale pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul Justiției, Florin Iordache, preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Robert Cazanciuc, dar şi preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA, senatorul Şerban Nicolae.

 

Întâlnirea celor patru vine în contextul în care dezbaterea pe modificările aduse Legilor Justiţiei este în toi în comisie.

 

 Dezbaterile din comisia speciala pentru Legile Justitiei au inceput miercuri cu scandal, dupa ce propunerile Opozitiei si reprezentantilor institutiilor din Justitie au fost total ignorate de Florin Iordache.

 

Astfel, Florin Iordache a ramas in sala doar cu reprezentantii PSD, ALDE si parlamentari ai USR si a decis ca in comisie sa se lucreze pana la noapte, cu pauza intre ora 13:00 si 14:00.

 

Iordache a respins toate solicitarile venite din partea celor care se opun modificarilor dorite de PSD si ALDE si nici macar nu i-a permis reprezentantei CSM sa ia cuvantul.

 

CSM si PNL au cerut o amanare a dezbaterilor, avand in vedere ca au de studiat sute de pagini de amendamente.

 

 „Ca să participi la o dezbatere, ea trebuie să existe. Nu a existat astăzi o dezbatere, a fost un simulacru de dezbatere (...) A încercat PSD să ne transforme în mobilier”, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.

 

 

 

„În majoritate, PSD, ALDE și UDMR ne-au constrâns, prin modul lor abuziv în care s-au purtat cu noi, să părăsim lucrările acestei comisii. Am părăsit lucrările acestei comisii pentru că nu am avut parte de o dezbatere reală. Pe de altă parte, lucrările acestei comisii au fost prost pregătite, închipuiți-vă că sunt peste 680 de pagini, în tabele. Am cerut o amânare pentru a ne putea pronunța asupra lor, pentru a putea dezbate serios, a fost refuzată această dezbatere, iar atunci când am intervenit (...) am fost puși la punct, am fost corectați, am fost certați”, a arătat și deputatul PNL Ioan Cupșa.

 

O decizie similară a luat și Partidul Mișcarea Populară.

 

„În primul rând, am remarcat încă de la începutul ședinței că există un schimb de replici între colegi, între opoziție și putere, mă refer la colegii liberalai și colegii din PSD. Pe de altă parte, văd că trenează o atmosferă de neconlucrare. Este foarte clar că puterea își dorește să treacă legile justiției așa cum au fost propuse. Nu se va ține cont de niciun amendament. Am văzut replicile date reprezentantului CSM, nu sunt de acord cu modul în care este tratat CSM-ul, reprezentanții procurorilor și judecătorilor. În condițiile acestea, nu pot să asist la acest circ făcut de PSD pe spinarea acestei comisii”, a declarat senatorul Sorin Valeriu Bădulescu.

 

 

 Printre cei care au parasit sedinta se afla si Catalin Predoiu, care a descris ceea ce se intampla in comisie drept o " badaranie parlamentara".

 

"Este o miselie politica, legislativa si o badaranie parlamentara. Modul in care s-au desfasurat lucrarile pana in acest moment confirma ceea ce ne temeam cu totii. E vorba despre un demers bine pilotat de macelarire a Legilor Justititiei. Noi am venit la dezbateri pregatiti si cu buna credinta. (...) Am constatat ca CSM nu a fost lasat sa vorbeasca", a spus Predoiu.

 

 

PSD merge inainte

 

Pe de alta parte, senatorul PSD Adrian Tutuianu a transmis ca PNL a parasit sedinta comisiei pentru ca nu isi doreste dezbatere pe Legile Justitiei.

 

"PNL nu vrea niciun fel de dezbatare pe aceste legi care privesc justitia. Vreau sa reiterez. Textele acestea au fost comunicate de mai multe zile, cele mai multe dintre ele. Se puteau discuta amendamentele si unde mai era nevoie de timp se putea amana pentru maine, poimaine", a spus acesta, citat de ziare.com. 

 

Fostul ministru al Apararii a adaugat ca in sedinta de miercuri se vor discuta legile 303, 304 si 317, adaugand ca acestea nu au nicio legatura cu abuzul in serviciu.

 

"Ne-am propus sa discutam de chestiunile care privesc justitia. Aceasta comisie are un obiect de activitate mai larg. Cred ca ati observat ca exista preocupari comune si ale noastre si ale PNL, ca sunt puncte comune in amendamente", a adaugat el.

 

 

 

Acesta a sustinut ca PNL nu are dreptate cand spune ca nu exista o dezbatare si ca faptul ca USR a ramas in sala demonstreaza acest lucru.

 

"Faptul ca USR a ramas in sala ne arata ca exista dezbatere in comisie. Cred ca e in interesul tuturor sa participe si sa scoatem un raport, nu sa vorbim doua ore despre nimic", a punctat Tutuianu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22