Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Ratko Mladici, «măcelarul din Balcani», condamnat la închisoare pe viaţă
Dora Vulcan - - - -
2017-11-22
International
1

Ratko Mladici, 74 de ani, fost şef militar al sârbilor din Bosnia-Herţegovina în timpul războiului din perioada 1992-1995, poreclict şi « măcelarul din Balcani », a fost găsit vinovat de genocid şi de crime contra umanităţii. El a fost condamnat la închisoare pe viaţă de TPI.

 

 

 

 

 ”Mladici a contribuit de o manieră importantă la comiterea de crime de război şi la genocidul de la Srebreniţa din 1995. Fostul şef militar al sârbilor din Bosnia a comandat personal bombardarea oraşului Sarajevo”, a declarat Tribunalul penal internaţional pentru fosta Iugoslavie. In consecinţă, el a fost condamnat la închisoare pe viaţă, transmite RFI. 

 

Citirea verdictului în faţa Tribunalului de la Haga a fost întreruptă la un moment dat întrucât Ratko Mladici, 74 de ani, se enervase şi a fost nevoit să plece din sala de audienţă. Judecătorii au decis să-i ia tensiunea fostului general dar citirea vedictului a fost reluată după o oră de întrerupere, în ciuda cerinţei apărării de a suspenda audienţa.

 

Reamintim că la Srebreniţa, în iulie 1995, au fost masacraţi 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani. Incercuirea şi bombardarea oraşului Sarajevo de către bosno-sârbi între aprilie 1992 şi februarie 1996 a făcut de partea sa între 5.000 şi 10.000 de victime, în majoritate civili musulmani.

 

Procesul de la Haga şi mai ales citirea verdictului a fost urmărită la faţa locului de zeci de victime sau de membri ai familiilor victimelor fostul general.

 

Ratko Mladici este ultimul responsabil al fostei Iugoslavii judecat de Tribunalul penal internaţional. Creată în 1993 în timpul războaielor din Bosnia şi Croaţia, curtea cu sediul la Haga îşi va închide porţile la sfârşitul acestui an.

TAGS : ratko mladici condamnare viata tpi
Comentarii
CHARLIE 2017-11-22
SARBII il considera pe Mladek erou national!!!
Total 1 comments.
Mai multe din International
2028
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22