Condamnarea «Măcelarului din Balcani» n-a fost o surpriză pentru preşedintele Serbiei

E.b. | 22.11.2017

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că nu a fost nicio surpriză pentru nimeni condamnarea la închisoare pe viață pentru genocid a fostului lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic (foto).

Pe aceeași temă

 

 

Aleksandar Vuci susţine însă că există posibilitatea apelului, transmite DPA, preluată de Agerpres.


"Toată lumea știa care urmează să fie verdictul, nu există nimeni care să nu fi știut", a afirmat Vucic, reflectând percepția a numeroși sârbi despre decizia de miercuri de TPIY ca fiind una "părtinitoare".


"Ca președinte, nu am dreptul să comentez deciziile adoptate de prima instanță", a adăugat Vucic, îndemnându-i pe "cetățenii Serbiei să privească înspre viitor, să se gândească la menținerea păcii și stabilității în regiune, să nu jelească trecutul, ci să depună eforturi pentru a construi un viitor diferit și mai bun".


Similar, șefa guvernului de la Belgrad a comentat verdictul de miercuri al TPIY ca lipsit de surprize și i-a invitat pe sârbi să privească spre viitor. "Trebuie să privim spre viitor, pentru a avea în cele din urmă o țară stabilă. Trebuie să lăsăm trecutul în urmă", a spus Ana Brnabic în cursul unei vizite la Oslo.


În ce-l privește, liderul ultranaționalist sârb Vojislav Seselj a apreciat că decizia TPIY constituie o ofensă adusă întregii națiuni și istoriei sârbe. "Este o ofensă uriașă la adresa poporului sârb, a istoriei sârbe. Dispunem de numeroase argumente pentru a o combate", a declarat Seselj, citat de postul Pink TV.


Ratko Mladic, supranumit 'Măcelarul din Balcani', a fost condamnat miercuri la închisoare pe viață de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) în 10 din cele 11 capete de acuzare, printre care genocid în masacrul din 1995 de la Srebrenica, când au fost uciși 8.000 de băieți și bărbați musulmani, și crime împotriva umanității.

 

În vârstă de 74 de ani, Ratko Mladic a fost găsit vinovat și pentru crime de război, în special pentru rolul său în asediul asupra orașului Sarajevo, în timpul războiului din 1992-1995 din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de persoane strămutate. El a fost achitat de acuzațiile de genocid în alte zone. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22