Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Condamnarea «Măcelarului din Balcani» n-a fost o surpriză pentru preşedintele Serbiei
E.B. - - - -
2017-11-22
International
0

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că nu a fost nicio surpriză pentru nimeni condamnarea la închisoare pe viață pentru genocid a fostului lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic (foto).

 

 

Aleksandar Vuci susţine însă că există posibilitatea apelului, transmite DPA, preluată de Agerpres.


"Toată lumea știa care urmează să fie verdictul, nu există nimeni care să nu fi știut", a afirmat Vucic, reflectând percepția a numeroși sârbi despre decizia de miercuri de TPIY ca fiind una "părtinitoare".


"Ca președinte, nu am dreptul să comentez deciziile adoptate de prima instanță", a adăugat Vucic, îndemnându-i pe "cetățenii Serbiei să privească înspre viitor, să se gândească la menținerea păcii și stabilității în regiune, să nu jelească trecutul, ci să depună eforturi pentru a construi un viitor diferit și mai bun".


Similar, șefa guvernului de la Belgrad a comentat verdictul de miercuri al TPIY ca lipsit de surprize și i-a invitat pe sârbi să privească spre viitor. "Trebuie să privim spre viitor, pentru a avea în cele din urmă o țară stabilă. Trebuie să lăsăm trecutul în urmă", a spus Ana Brnabic în cursul unei vizite la Oslo.


În ce-l privește, liderul ultranaționalist sârb Vojislav Seselj a apreciat că decizia TPIY constituie o ofensă adusă întregii națiuni și istoriei sârbe. "Este o ofensă uriașă la adresa poporului sârb, a istoriei sârbe. Dispunem de numeroase argumente pentru a o combate", a declarat Seselj, citat de postul Pink TV.


Ratko Mladic, supranumit 'Măcelarul din Balcani', a fost condamnat miercuri la închisoare pe viață de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) în 10 din cele 11 capete de acuzare, printre care genocid în masacrul din 1995 de la Srebrenica, când au fost uciși 8.000 de băieți și bărbați musulmani, și crime împotriva umanității.

 

În vârstă de 74 de ani, Ratko Mladic a fost găsit vinovat și pentru crime de război, în special pentru rolul său în asediul asupra orașului Sarajevo, în timpul războiului din 1992-1995 din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de persoane strămutate. El a fost achitat de acuzațiile de genocid în alte zone. 

 

TAGS : Serbia razboi Ratko Mladic genocid condamnare Aleksandar Vucic
Mai multe din International
Comentarii
Total 0 comments.
942
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22