Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Sesizarea lui Tăriceanu în cazul Belina, respinsă de CCR. DNA poate ancheta hotărâri de guvern
E.B. - - - -
2017-11-23
Actualitate Interna
2

CCR a respins sesizarea depusă de către preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu în legătură cu Dosarul Belina, privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern.


 

UPDATE Reactia lui Tudorel Toader: Este prematur un punct de vedere. Am luat cunostinta, trebuie sa vedem si considerentele

 

"Curtea, cu unanimitatea voturilor celor prezenţi, a respins sesizarea şi a constatat că nu există conflict de natură constituţională între Guvernul României şi Ministerul Public - DNA. Motivele le veţi afla foarte pe scurt în comunicatul de presă", a anunţat preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, citat de News.ro.

 

"În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a constatat că nu există conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României, pe de o parte, și Ministerul Public — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, pe de altă parte.

 

În esență, Curtea a avut în vedere faptul că Hotărârea Guvernului nr. 858/2013 și Hotărârea Guvernului nr. 943/2013 sunt acte administrative individuale, a căror adoptare/emitere pot face obiectul cercetării penale în legătură cu stabilirea existenței unor fapte penale care au precedat sau însoțit adoptarea/emiterea lor. Curtea a mai reținut că nu există o similitudine între prezenta cauză și Decizia nr. 68/2017, considerentele de principiu ale acesteia din urmă vizând actele normative, nu și pe cele individuale", se arată într-un comunicat al CCR, citat de Agerpres.

 

În sesizarea depusă la CCR, Tăriceanu semnala conflictul juridic intervenit ca urmare a cercetării penale a Direcţiei Naţionale Anticorupţiei asupra legalităţii Hotarârii Guvernului nr. 858/2013, respectiv, a Hotărârii Guvernului nr. 943/2013.

 

”În documentul înaintat Curţii Constituţionale a României se precizează: actele şi faptele concrete expuse în sesizare dovedesc existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi D.N.A. – componentă a Ministerului Public, care constă în declanşarea unei proceduri de urmărire penală în legătură cu adoptarea unor hotărâri de guvern.  Or, potrivit celor statuate chiar de către Curtea Constituţională, adoptarea hotărârilor de Guvern dă expresie competenţei originare a Guvernului”, a precizat preşedintele Senatului.

 

Călin Popescu Tăriceanu a solicitat CCR să constate existenţa conflictului juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Direcţia Naţională Anticorupţie, pe de o parte, şi Guvernul României pe de altă parte; să constate cauza conflictului: Ministerul Public – Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a arogat competenţa de anchetare a circumstanţelor, împrejurărilor, oportunităţii şi legalităţii elaborării celor două hotărâri de Guvern; să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanţele, împrejurările, oportunitatea şi legalitatea hotarârilor de Guvern.

 

TAGS : Tariceanu DNA CCR Belina sesizare conflict constitutional
Mai multe din Actualitate Interna
Comentarii
Florian 2017-11-24
Acest infatuat,lipsit de bun simt,mincinos si Mai ales ticalos trebuie sa dispara spre binele romanilor,fie ei informati sau nu.
Lorenz 2017-11-24
O "revizie" generala a deciziilor care au avut un impact negativ(unele catastrofal)asupra vietii cetatenilor,de la inceputuri(1990) pana in prezent,este constitutional?In definitiv este vorba de aprecierea ca evolutie sau declin al bunastarii si ,bucuriei de a trai in acesta tara,in acest sistem social'.
Total 2 comments.
2582
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22