Voiculescu: Prună a descalificat munca intelectuală în închisoare limitând publicarea de cărți

Dora Vulcan | 25.11.2017

Fostul pușcăriaș Dan Voiculescu, eliberat înainte de termen grație unor cărți pe care le-ar fi putut scrie în pușcărie doar sfidând legile fizicii, a lansat vineri un atac virulent la adresa fostului ministru al Justiției, Raluca Prună care se opune, în opinia sa, activității intelectuale din pușcării.

Pe aceeași temă

 

 

Una dintre cărți, o adunătură de panseuri mediocre și de imagini menite a proslăvi cultul familiei sale, într-o desăvârșită lipsă de simț al ridicolului, a fost lansată vineri la târgul de carte Gaudeamus, sub antetul rafinatei și costisitoarei edituri RAO.

 

“De ce a facut asta? Pentru ca Romania, in opinia ei, nu are nevoie de intelectuali. Nu mai ai voie sa scrii decat o carte in inchisoare. Nu ai voie sa gandesti mai mult decat pentru o carte”  - a deplâns Voiculescu situația pușcăriașilor care nu vor mai beneficia de facilitățile legii în baza căreia el a fost eliberat și care i-a permis să scrie într-un ritm care frizează paranormalul. Una dintre cărți a fost lansată vineri la târgul de carte Gaudeamus. 

 

 

 

Gaudeamus: Demisie de onoare a directoarei de la Humanitas după lansarea cărții lui Voiculescu 

 

Dupa ce Gaudeamus a gazduit lansarea cartii lui Voiculescu, în semn de protest, directorul general Humanitas, Lidia Bodea, si-a anuntat demisia din Comitetul Director al Asociatiei Editorilor din Romania.

 

"Va asigur ca este o decizie indeajuns cumpanita, cu atat mai mult cu cat ea vine la capatul a mai bine de zece ani de cand, in urma voturilor acordate in Adunarile Generale AER, am asumat acest mandat. De fapt, este o hotarare pe care o iau tocmai pentru ca nu am reusit sa raspund asa cum mi-as fi dorit increderii acordate de catre cei care m-au votat si care au considerat ca prezenta mea in Consiliul Director va fi o garantie a respectarii statutului AER. Din pacate, de catava vreme constat ca, desi primul chemat sa asigure respectarea statutului, Consiliul Director pare a fi primul dispus sa-l ignore, cel putin in punctele in care acesta vorbeste despre prestigiu, imagine, conduita ireprosabila, criterii calitative si nu cantitative, spirituale si nu comerciale, departe de orice ingerinte sau presiuni de ordin politic, ideologic, nationalist-sovin", a scris Bodea într-o postare făcută pe contributors.ro.

 

Bodea spune ca nu-si face iluzii ca gestul sau va schimba ceva, dar crede că atitudinea sa este preferabilă lipsei de reactie.

 

"Suntem in plin targ de carte si vede prea multa lume ceea ce noi, inauntrul Asociatiei, preferam sa ne prefacem ca nu vedem: vi se pare ca, lansand astazi la ora 14.00 paginile cu titlul Lupta politica, autor Dan Voiculescu, comentata de Dan Puric, Adrian Nastase, Mircea Diaconu, Bogdan Chirieac, Sorin Rosca Stanescu, Mugur Ciuvica si Victor Ciutacu, editura RAO slujeste 'prestigiul si conduita ireprosabila' a editorului roman, 'departe de orice ingerinte de ordin politic, ideologic, nationalist-sovin'?", a mai scris Bodea.

 

"In discutie nu e, desigur, dreptul legal al unui editor de a publica ce-i place si de a-si comenta fapta editoriala cu cine-i place", spune ea.

 

"In discutie e insa moralitatea. Mai exista si asa ceva pe lume. In numele cenzurii morale, noi nu umblam goi pe strada. Iar in raport cu ea, ceea ce se-ntampla acum la Gaudeamus e mai mult decat poate suporta bunul simt: este expunerea urateniei in mijlocul unei multimi care a venit acolo pentru splendoare, nu pentru abjectie", este mesajul Lidiei Bodea.

 

 

 

Articolul integral de pe Contributors, în care Bodea își anunță demisia

 

 

 Demisie în marginea unei lansări de carte

 

 Domnului Grigore Arsene, Președinte al Asociației Editorilor din România

 

Domnului Mihai Mitrică, Director executiv al Asociației Editorilor din România

 

București, 24 noiembrie 2017

 

Stimați domni,

 

Vă rog să luați act de demisia mea din calitatea de membru al Comitetului Director al Asociației Editorilor din România.

 

Vă asigur că este o decizie îndeajuns cumpănită, cu atât mai mult cu cât ea vine la capătul a mai bine de zece ani de când, în urma voturilor acordate în Adunările Generale AER, am asumat acest mandat. De fapt, este o hotărâre pe care o iau tocmai pentru că nu am reușit să răspund așa cum mi-aș fi dorit încrederii acordate de către cei care m-au votat și care au considerat că prezența mea în Consiliul Director va fi o garanție a respectării statutului AER. Din păcate, de câtăva vreme constat că, deși primul chemat să asigure respectarea statutului, Consiliul Director pare a fi primul dispus să-l ignore, cel puțin în punctele în care acesta vorbește despre ”prestigiu, imagine, conduită ireproșabilă, criterii calitative şi nu cantitative, spirituale şi nu comerciale, departe de orice ingerinţe sau presiuni de ordin politic, ideologic, naţionalist-şovin”.

 

Nu-mi fac iluzia că gestul meu va schimba foarte mult lucrurile, dar îl prefer lipsei de reacție și tradiționalului ”să-nchidem ochii”. Suntem în plin târg de carte și vede prea multă lume ceea ce noi, înăuntrul Asociației, preferăm să ne prefacem că nu vedem: vi se pare că, lansând astăzi la ora 14.00 paginile cu titlul Lupta politică, autor Dan Voiculescu, comentată de Dan Puric, Adrian Năstase, Mircea Diaconu, Bogdan Chirieac, Sorin Roşca Stănescu, Mugur Ciuvică și Victor Ciutacu, editura RAO slujește „prestigiul și conduita ireproșabilă” a editorului român, „departe de orice ingerinţe de ordin politic, ideologic, naţionalist-şovin”?

 

În discuție nu e, desigur, dreptul legal al unui editor de a publica ce-i place și de a-și comenta fapta editorială cu cine-i place. În discuție e însă moralitatea. Mai există și așa ceva pe lume. În numele cenzurii morale, noi nu umblăm goi pe stradă. Iar în raport cu ea, ceea ce se-ntâmplă acum la Gaudeamus e mai mult decât poate suporta bunul simț: este expunerea urâțeniei în mijlocul unei mulțimi care a venit acolo pentru splendoare, nu pentru abjecție.

 

Cu cele mai bune gânduri,

 

Lidia Bodea

 

Director general

 

Editura Humanitas

 

foto Epoch Times

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22