Mihai Șora: Ultima grijă a guvernanților trebuie să fie pentru ei înșiși

Dora Vulcan | 26.11.2017

Filosoful si eseistul Mihai Sora, in varsta de 101 ani, considera ca la 100 de ani de la Marea Unire, prima grija a guvernantilor trebuie sa fie pentru oameni, iar ultima pentru ei insisi - doar astfel Romania va avea asigurati "ani buni in fata ei".

Pe aceeași temă

 

 

 

 Mihai Sora a declarat, sambata, la Alba Iulia, ca prima si a doua grija a guvernantilor ar trebui sa fie pentru cei pe care ii guverneaza, fiind intrebat de jurnalisti care ar trebui sa fie obiectivul romanilor si conducatorilor lor la 100 de ani de la Marea Unire, transmite Mediafax.

 

"Sa fie o tara bine guvernata, cu grija celor care o guverneaza pentru cei care sunt guvernati si care sa fie prima lor grija si cea de-a doua. Si ultima lor grija sa fie grija pentru ei insisi. Daca prima lor grija poate sa fie asta, iar ultima lor grija sa fie pentru ei insisi Romania are asigurati cativa ani buni in fata ei", a spus Mihai Sora, dupa ce a participat, la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, la o proiectie de film legata de semnificatiile Centenarului, in care el este protagonist.

 

Intrebat cum arata Romania celor 100 de ani, Sora a raspuns: "La 100 de ani, ai Romaniei si ai mei, cred ca Romania arata bine. Isi are forma ei rotunda si viitorul sta deschis in fata tarii. Depinde de milioanele de locuitori pe care ii are, sa isi indeplineasca datoria asa cum trebuie (...) Ii multumesc lui Dumnezeu ca i-am ajuns, ma simt foarte bine si dispus sa mai traiesc".

 

Totodata, filozoful considera ca cei care isi iubesc tara se straduiesc sa o faca sa straluceasca.

 

"Sunt foarte atent la ce se intampla in tara pentru ca tin foarte mult la tara aceasta. Imi e la inima si nu imi e indiferent nimic din ce se intampla in ea, dar sper ca locuitorii care o compun sa fie vrednici de faptele inaintasilor si sa duca tara mai departe, sa o faca sa straluceasca in lume", a mai spus Mihai Sora.

 

Intrebat, de asemenea, daca lipeste ceva din Romania, el a raspuns ca "o parte din Basarabia", precizand ca are in minte: "Romania dodoloata, rotunda. Daca e stirba, undeva ma doare".

 

Intrebat, in final, daca are speranta ca Basarabia se va uni cu Romania, cat timp va trai, filozoful a raspuns: "In strafundul inimii da, dar pe suprafata creierului nu-mi dau seama prea bine".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22