În jur de 400 de firme cu acţiuni la purtător. Majoritatea, conectate la bani publici

E.b. | 27.11.2017

Un număr de 384 de societăţi care au acţiuni la purtător funcţionează, în prezent, în România, cele mai multe fiind conectate la bani publici.

Pe aceeași temă

 

Informația este furnizată de reprezentanţii RoAction, organizaţie care a iniţiat o campanie de strângere de semnături pentru interzicerea totală pe teritoriul naţional a acestei practici, conform Capital.

 

Iniţiativa legislativă care vizează strângerea de semnături de la cetăţenii români pentru interzicerea folosirii acţiunilor la purtător a fost lansată recent la Bucureşti în prezenţa Anei Gomes, vicepreşedinte al Comisiei speciale Panama Papers din Parlamentul European. Ulterior, dezbateri pe acest subiect au fost organizate la Cluj împreună cu studenţii Facultăţii de Ştiinţe Economice. 

 

"Problema apare atunci când aceste societăţi aparţin unor persoane care îşi acordă singure contracte cu statul sau unor persoane care fac parte din grupuri mafiote sau teroriste (...) Nu am niciun dubiu în privinţa abolirii acţiunilor la purtător. Cred că este o temă pe care trebuie să o aducem pe agenda publică şi, fireşte, trebuie dezbătută. Vom ajunge şi la Târgu Mureş pe 7 decembrie, tot în lumea universitară, pentru că este un subiect pe care vreau să dialoghez cu studenţii pasionaţi de economie şi de implicaţiile pe care acţiunile la purtător le au mai ales la nivel economic. Am fost încântat să văd câtă implicare există în rândul studenţilor. Două ore am detaliat şi analizat, de la conceptul de optimizare fiscală până la monedele virtuale, şi ele percepute uneori ca având valenţe de acţiuni la purtător", a precizat europarlamentarul Cătălin Ivan, într-un comunicat citat de Agerpres

 

Conform datelor oficiale, la ora actuală, acţiunile la purtător sunt deja interzise în state, precum Belgia (din 2008), Cehia (2013), Cipru, Malta, Marea Britanie (2015) şi Portugalia (2017). 

 

În plus, cea de-a patra directivă europeană împotriva spălării banilor, adoptată în anul 2015, trebuia transpusă şi adoptată în fiecare stat membru din Uniunea Europeană (UE) încă din iunie 2017. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22