Hans Klemm despre legile Justiției: urmărim îndeaproape evoluția și așteptăm forma finală

Dora Vulcan | 27.11.2017

Ambasadorul american la Bucuresti, Hans Klemm, a declarat, luni, ca pachetul initial de Legi ale Justitiei prezentat de ministrul Justitiei "sugera ca s-ar putea face pasi inapoi".

Pe aceeași temă

 

 

 Prin urmare, Washingtonul "urmareste indeaproape" ceea ce se intampla in Parlament si asteapta forma finala a legilor. "In ceea ce priveste pachetul de legi pregatit initial de ministrul Justitiei si prezentat Parlamentului, urmarim indeaproape evolutia si asteptam sa vedem ce modificari vor aparea in Parlament si care va fi forma finala", a declarat ambasadorul intr-un interviu pentru Expres de Banat, difuzat live pe Facebook.

 

Hans Klemm a mai spus ca Washingtonul este ingrijorat de situatia din Romania, mai ales ca aceasta vine dupa 15 ani in care Romania a dus o lupta credibila impotriva coruptiei. "Avem ingrijorari foarte serioase cu privire la propunerile initiale ale ministrului justitiei.

 

Motivul ingrijorarii noastre este ca in ultimii aproape 15 ani, Romania a dus o lupta din ce in ce mai credibila impotriva coruptiei de nivel inalt si mediu", a spus ambasadorul, detaliind realizarile Romaniei din aceasta perioada: "Romania a creat independenta judiciara, a infiintat institutii speciale care se ocupa cu descoperirea infractiunilor si a coruptiei - ma refer aici in principal la DNA. Iar cand privim in regiune, SUA cred ca Romania este tara cu cea mai credibila lupta impotriva coruptiei.

 

Desigur ca se mai pot face multe lucruri in ceea ce priveste preventia si educatia, insa Romania are rezultate exceptionale in ceea ce priveste pedepsirea celor care fura din banii publici".

 

Intrebat daca pachetul de legi pe justitie e un pas inapoi, ambasadorul a raspuns pozitiv: "Am fost ingrijorati cu privire la pachetul initial de legi prezentat de ministrul Justitiei, care sugera ca s-ar putea face pasi inapoi in eforturile in privinta aspectelor mentionate anterior si va pot spune ca am urmarit foarte atent ceea ce s-a intamplat in Parlament saptamana trecuta, ceea ce se va intampla saptamana aceasta si care va fi forma finala care va iesi din comisie".

 

Luni, comisia parlamentara speciala condusa de Florin Iordache a continuat dezbaterile pentru modificarea Legilor Justitiei. A fost a patra zi in care membrii comisiei s-au intalnit, dar nu au terminat nici pana acum discutiile pe prima lege - statutul judecatorilor si procurorilor.

 

Luni s-a decis ca seful statului nu mai poate refuza nici numirile procurorilor in functiile de judecator sau a judecatorilor in functiile de procurori.

 

S-a mai decis si ca un judecator sau un procuror poate fi suspendat din functie daca s-a dispus fata de acestia arestarea preventiva sau la domiciliu, controlul judiciar sau controlul judiciar pe cautiune.

 

Totodata, un judecator sau un procuror poate fi suspendat din functie daca sufera de o boala psihica ce il impiedica sa isi exercite functia in mod corespunzator sau daca a fost sanctionat disciplinar.

 

Amintim ca in sedinta de vineri s-a decis ca presedintele sa ramana implicat in numirea si revocarea procurorilor-sefi de la DNA, DIICOT si Parchetul General, insa rolul i-a fost amputat in ce priveste numirile de la instanta suprema.

 

Prezent la Bruxelles la Summit-ul Parteneriatului Estic, presedintele Klaus Iohannis le-a transmis insa celor de la Putere ca lucrurile nu vor ramane asa, amintește ziare.com..

 

Romanii au iesit din nou in strada, duminica seara, in apararea justitiei si a statului de drept, in peste 100 de orase din tara si din strainatate. Numai in Capitala au iesit la protest circa 30.000 de oameni, la nivelul tarii numarul manifestantilor situandu-se la 45.000.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22