Iordache continuă să susțină că propunerile din Parlament nu afectează independența Justiției

Dora Vulcan | 27.11.2017

Presedintele Comisiei de modificare a legilor Justitiei Florin Iordache, a spus luni, la TVR, dupa criticile Departamentului de Stat al SUA, ca propunerile de modificare discutate in Parlament sunt total diferite de cele ale ministrului Toader si nu afecteaza independenta sistemului judiciar, potrivit news.ro și digi24.

Pe aceeași temă

 

 

 Florin Iordache, deputat PSD: „Fără îndoială, susţinem parteneriatul strategic. Fără îndoială ţinem cont de acest semnal. Dar atâta timp cât modificările propuse şi atâta timp cât cred că a existat o lipsă de comunicare cu ceea ce e în dezbatere acum. E o diferenţă foarte mare între prima formă propusă de MJ şi ce discutăm acum. Atâta timp cât modificările propuse nu afectează independenţa justiţiei, fără îndoială analizăm şi în perioada următoare discutăm.

 

Reporter: Există posibilitatea, aşa, ca un observator politic ce sunteţi şi parte activă din angrenajul politic, să renuntaţi la ce aţi făcut până acum dacă va cere partenerul strategic?

 

Florin Iordache, deputat PSD: „Fără îndoială analizăm, dar, repet, modificările la legile justiţiei sunt cerute chiar de sistemul juridic din România. Toate modificările pe care noi le-am conceput noi sunt venite la propunerea sistemului juridic.”

 

 

"Propunerile care se află acum în dezbatere în Parlament sunt total diferite faţă de propunerile iniţiale ale ministului Justiţiei Tudorel Toader", a afirmat Iordache, referindu-se la faptul că Departamentul de Stat al SUA a spus că proiectele de modificare a legilor Justiţiei au fost propuse iniţial de către ministrul Justiţiei.

 

 

 

Întrebat dacă va retrage proiectele din dezbatere sau dacă discutarea acestora în comisia pe care o conduce va continua, Florin  Iordache a sugerat că discuţiile vor continua, argumentând: "Atât timp cât ceea ce avem noi în dezbatere nu afectează în niciun fel independenţa justiţiei". El a solicitat moderatorului să-i indice un singur articol de lege care periclitează independenţa Justiţiei.

 

"Atât timp cât toate amendamentele şi modul în care am propus noi modificarea legilor justiţiei vin din partea asociaţiilor profesionale cât şi a CSM, despre ce discutăm?", a conchis Iordache, precizând că parlamentarii din comisia pe care o conduce vor ţine cont de acest semnal.

 

Departamentul de Stat al SUA şi-a exprimat luni îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

 

"Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România  - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar", aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

 

Declaraţia consemnează că "legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică".

 

"Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în finalul declaraţiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22