De ce se depopulează România?

Petru Tomegea | 28.11.2017

Exodul a peste 4 milioane de cetățeni români pare să convină politicienilor de la putere, căci bazinul lor electoral crește odată cu plecarea tinerilor.

Pe aceeași temă

Deși sunt mereu atenționați de statisticile oficiale ale migrației europene, deși presa nu slăbește subiectul, pare că nimic nu clintește din loc majoritatea de guvernământ, iar peste politicile guvernamentale din programul de guvernare deja s-a așternut praful. Vor fi reluate în viitoarele campanii.

 

Parcă-i aud repetând cu lacrimi de crocodil în 2016 că niciun copil, niciun tânăr, niciun cetățean român nu va mai pleca din țară fiindcă vor avea ei grijă, va cădea din cer bunăstarea social-democrată peste noi, locurile de muncă vor fi mai bine plătite, școala românească va fi reformată și modernizată, spitalele, așijderea..., dar bunăstarea nu a căzut din cer, salariile cresc la ai lor, însă nivelul de viață al celorlalți nu crește, educația și sănătatea sunt tot de izbeliște și, între timp, tinerii plecați se întorc, nu pentru a rămâne, ci pentru a-și lua cu ei și părinții, ba chiar și bunicii. Or, asta înseamnă depopularea României.

 

Se spun multe povești despre plecarea din țară, înșiși politicienii lansează fel de fel de explicații pentru a-și diminua răspunderea, de aceea voi arăta cum motivează plecarea definitivă din România foștii mei elevi: fiind studenți străluciți, cei mai mulți și-au găsit joburi foarte bune afară. Alții n-au rezistat chemării părinților și s-au întors acasă, încercând să ocupe posturi conform înaltelor competențe. Mulți s-au lovit de sistemul de pile, relații, cunoștințe, înțelegând în cele din urmă că nu este nevoie de tineri merituoși. Aceștia au fost pierduți definitiv de România.

 

Câțiva, nu puțini, au fost trimiși cu burse guvernamentale la masterate, doctorate etc. la universități celebre, iar la întoarcere pe postul lor erau bine înfipți politruci semianalfabeți. Și aceștia sunt definitiv pierduți pentru România.

 

Dar să lăsăm elita deoparte, de care se vede treaba că „țara“ nu are nevoie, și să ne ocupăm și de ceilalți foști elevi: ei constituie imigranții economici, părăsindu-și țara în căutarea unui job mai bine plătit în Occident. Cei mai mulți au deja familii acolo, iar copiii, pe care nu i-au lăsat în seama părinților, urmează școli în Italia, Spania... Nicio șansă să se întoarcă.

 

Să nu ne facem iluzii: țara poate fi iubită și de acolo. Niciunul nu-și urăște patria, dar dau vina pe politicieni, iar dacă opțiunile lor electorale au fost în 2016 de doar 10,5% în favoarea PSD, iar restul, în favoarea celorlalți, vă dați seama pe cine acuză.

 

Iată de ce dezvoltarea României e pusă sub semnul întrebării: educația are peste 4.000 de necalificați, spitalele nu mai au de unde angaja medici și personal mediu, iar investițiile, nu numai cele străine, nu găsesc forța de muncă necesară. În schimb, povara fiscală a statului crește, iar schema de personal în instituțiile publice s-a umflat peste poate cu clienți politici.

 

Petru Tomegea

29 octombrie 2017

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22