După comunicatul venit din SUA pe legile justiției, Nicolae vrea ca Iohannis să protesteze

E.b. | 29.11.2017

Președintele României ar trebui să transmită urgent instrucțiuni ambasadorului României la Washington, pentru a trimite un protest ferm pe marginea comunicatului din partea SUA pe legile justiției, spune senatorul PSD Șerban Nicolae.

Pe aceeași temă


 

Iar Parlamentul, afirmă Nicolae, nu trebuie să trimită scrisori oficiale în acest sens, a declarat, marți, liderul grupului senatorilor PSD, Șerban Nicolae.

 

"Cred că președintele României ar trebui să transmită urgent instrucțiuni ambasadorului României la Washington (George Maior - n.n), să transmită un protest ferm în această chestiune, să solicite clarificări în ce condiții a apărut un astfel de comunicat, cine și-l asumă din partea guvernului Statelor Unite, pentru că el este absolut inutil ca utilitate pentru Statele Unite, dar este ofensator pentru România. (...) Sigur că bine ar fi ca purtătorul de cuvânt al MAE, la nivelul la care s-a transmis comunicatul, să transmită un punct de vedere similar. Dar președintele statului ar putea să dea instrucțiuni ambasadorului nostru la Washington", a spus Șerban Nicolae, la Parlament, citat de Agerpres.

 

Potrivit acestuia, "nu Hans Klemm este personajul principal în această chestiune, ci acest comunicat extrem de bizar, care încalcă toate uzanțele specifice relațiilor internaționale între două state, cu atât mai mult între două state partenere, așa cum sunt România și SUA".

 

"El (n.r. comunicatul SUA) este perfect inutil ca demers, nu are niciun fel de beneficiu, de utilitate de interes public. Este ilogic sub aspectul construcției — vorbește la un moment dat de propuneri pe care le discută Parlamentul, dar care au fost făcute de ministrul Justiției și care (...) nu știu ce alte pericole ar putea să reprezinte, iar în ceea ce privește România este profund ofensator. Faptul că Departamentul de stat sau oricine altcineva își permite să ceară imperativ Parlamentului României ceva, orice ar fi acest lucru, este inacceptabil. Parlamentul este expresia voinței suverane a poporului român și atunci nu poți cere imperativ nimic din afara țării poporului român sau organului său reprezentativ suprem. (...) Nu cred că, în urma unui asemenea comunicat, există vreun cetățean român întreg la cap care să spună: "Până acum nu-i simpatizam pe americani dar, dintr-o dată, văzând un astfel de comunicat, am devenit filoamerican". Nu cred că astfel de atitudini sunt de genul celor promovate în ultimii ani de acest funcționar cel puțin bizar care este Hans Klemm ar aduce vreun beneficiu relațiilor româno-americane, dimpotrivă, văd o exacerbare a unor sentimente antiamericane, o exacerbare a unor antipatii față de SUA și nu găsesc că este un lucru normal", a susținut Șerban Nicolae.

 

Întrebat ce i-ar fi determinat pe reprezentații SUA sa reacționeze pe marginea legilor justiției, așa cum au făcut-o luni, Nicolae a spus: "Nu sunt reprezentanți, e o chestiune ceva mai ciudată".

 

"Cred că, dacă vă uitați cu atenție, nu este nimic specific dreptului internațional, uzanțelor diplomatice în ceea ce s-a întâmplat în relația dintre ambasada SUA și societatea românească în ultimii ani. Faptul că Hans Klemm își face poze cu drapelul așa zisului ținut secuiesc și că i se pare firesc că se duce oriunde în România că așa e misiunea lui de ambasador... Ceea ce apare în acest comunicat a spus dl. Klemm cu câteva ore înainte la o televiziune.. Nu este asumat. Întâi s-a pronunțat Klemm și după aia s-a pronunțat cabinetul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. (...) Lucrurile sunt cel puțin bizare și trebuie tratate ca atare. Pe de altă parte, tonul ofensator al unui asemenea comunicat ar trebui să nască reacții la București fără patimă și vreo isterizare ale unor autorități publice, dar lucrurile trebuie puse la punct. (...) România nu are niciun fel de angajament de servilism sau de slugărnicie sau de poziție inferioară. România este un stat cu drepturi egale în toate angajamentele sale internaționale (...) și nu avem de dat extemporale sau de a ne justifica poziția", a spus senatorul PSD.

 

El a precizat că la PSD "nu se fac ședințe de partid pentru comunicate de acest gen", și nici Parlamentul nu ar trebui să aibă vreo reacție oficială.

 

"Parlamentul își vedere de treabă așa cum îl obligă Constituția și statutul său între puterile constituționale ale statului român. Din punctul meu de vedere, nu ne este neaparat necesar (n.r. o scrisoare) pentru că, în Constituție, atribuțiile parlamentului nu sunt să emită comunicate sau declarații publice, ci să legifereze și să-și exercite suveranitatea în numele poporului român. De aceea eu nu cred că parlamentul ar trebui să dea musai o reacție la un comunicat emis de la cabinetul purtătorului de cuvânt de nu știu unde", a argumentat Șerban Nicolae. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22