Carmen Dan spune că a găsit un microfon în casă. SRI: Dispozitiv ieftin, din zona privată

E.b. | 30.11.2017

Carmen Dan, ministrul de Interne, a afirmat, miercuri seară, la România TV, că a găsit în apartamentul închiriat în care locuieşte un dispozitiv de înregistrare şi a sesizat Poliţia pentru demararea unei anchete.

Pe aceeași temă

 

Carmen Dan a precizat că a făcut plângere pentru violare de domiciliu. IGPR anunţă că a ridicat dispozitivul pentru verificări şi că a fost deschis dosar penal pentru violare de domiciliu şi violarea vieţii private.

 

Dispozitivul găsit în casa în care locuieşte ministrul de Interne Carmen Dan este unul de înregistrare audio ieftin, care ar putea veni din zona privată, a declarat miercuri seară, purtătorul de cuvânt al SRI Ovidiu Marincea, care a anunţat că SRI va oferi tot sprijinul în ancheta asupra acestui caz.

 

"Am găsit un dispozitiv de înregistrare într-una dintre camerele apartamentului în care locuiesc. Dispozitivul l-am găsit într-o priză de telefon, nu era la vedere. Era conectat la o sursă de alimentare şi avea şi o baterie", a declarat Carmen Dan, la România TV.

 

Aceasta a precizat că nu locuieşte într-un imobil al RA-APPS, apartamentul fiind închiriat.

 

În plus, Carmen Dan a afirmat că a sesizat Poliţia pentru violare de domiciliu urmând a se deschide un dosar penal.

 

Reprezentanţii Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) au anunţat că dispozitivul a fost ridicat şi urmează a fi expertizat.

 

Urmare a unei sesizări, în această după-amiază, o echipă operativă din cadrul Poliţiei Române s-a deplasat la domiciliul ministrului de Interne, unde a efectuat cercetare la faţa locului, a identificat şi ridicat un dispozitiv, care urmează a fi expertizat. În cauză s-a intocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art 224 şi art 226”, au transmis reprezentanţii IGPR.

 

Articolele la care se face referire vorbesc despre violarea de domiciliu (art. 224) şi violarea vieţii private (art. 226).

 

Cercetările continuă sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie.

 

 

Marincea (SRI): Dispozitiv ieftin, din zona privată

 

 

"Din primele noastre verificări, este un dispozitiv care ar putea proveni dintr-o zonă privată. Cel mai probabil vorbim despre un dispozitiv de înregistrare audio ieftin, care costă 2-300 de lei şi care poate fi achiziţionat de oricine de pe orice site specializat", a afirmat Marincea, la România TV, precizând că nici serviciile de informaţii interne şi nici cele externe nu folosesc astfel de dispozitive ieftine.

 

Marincea a ţinut să elimine orice speculaţii conform cărora SRI ar avea legătură cu dispozitivul găsit în locuinţa ministrului Carmen Dan.

 

"SRI este un serviciu de contraspionaj, care îi prinde pe spioni, nu spionează. SRI nu fioloseşte tehnică descoperibilă de persoane neautorizate", a menţionat purtătorul de cuvânt al SRI.

 

El a apreciat acest caz ca fiind unul extrem de grav, având în vedere că un ministru şi membru CSAT găseşte în locuinţa proprie un astfel de dispozitiv.

 

"SRI se va implica întru totul în acest caz până la capăt şi vorm acorda întregul nostru sprijin ministrului de Interne, iar acest lucru i l-am transmis deja", a relatat Marincea, adăugând că directorul SRI a vorbit deja cu Carmen Dan şi va pune la dispoziţie tot ce este nevoie pentru această anchetă şi pentru identificarea autorilor în cel mai scurt timp.

 

Răspunzând unei întrebări, purtătorul de cuvânt al SRI a declarat că nu este în responsabilitatea legală a Serviciului să asigure protecţia contrainformativă a membrilor Guvernului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22