Schimb dur de replici între Londra și Washington după tweet-urile antimusulmane ale lui Trump

Dora Vulcan | 30.11.2017

Trump a iscat din nou o adevărată furtună mediatică după ce a republicat pe contul său de Twitter clipuri cu mesaj antimusulman preluate de la o organizație de extremă-dreapta. Polemica a depășit granițele americane și a provocat și o înfruntare diplomatică între SUA şi cel mai apropiat aliat, Regatul Unit. transmite AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 Un adevărat taifun diplomatic a fost declanșat după ce Trump a postat un tweet în care a preluat clipuri cu mesaj antimusulman de la o organizație de extremă dreaptă, numai că a făcut-o fără să le verifice așa că cel puțin unul era fake, ocazie cu care a fost implicată în scandal și ambasada țării în care era atribuit atacul asupra unui tânăr - Olanda - când de fapt evenimentul din clip era din Egipt, din timpul unei manifestaţii împotriva fostului şef al armatei Abdel Fattah el-Sisi.

Scandalul în sine este savuros prin latura extrem de umană a celor implicați la cel mai înalt nivel.

Prima a reacționat premierul britanic Theresa May, care a criticat perpetuarea unor mesaje de extremă dreaptă de la asemenea nivel, prin preluarea unor mesaje colportate și contrafăcute care incită la ură și sporesc tensiunile. Personal, prin vocea purtătorului de cuvânt și a ministrului de Externe. Enervat, Trump i-a răspuns țâfnos, numai că, din greșeală, cum i s-a mai întâmplat și cu fiica sa Ivanka, a tastat greșit adresa premierului britanic, adresându-i-se unei anonime cu șase urmăritori pe Tweeter. A corectat mesajul și i-a răspuns Theresei May să-și vadă de treaba ei. Pentru că unul din clipuri era fake, a reacționat și Ambasada Olandei în SUA, unde era atribuit, în fals, evenimentul. Pentru că Trump este în plin război împotriva fake news, purtătoarea sa de cuvânt a trebuit să intervină și ea pentru a răspunde interpelărilor venite dinspre jurnaliști care au întrebat cum rămâne cu războiul anti-fake news. Și care a răspuns că nu contează adevărul, adică veridicitatea celor perpetuate, ci ”nevoia de securitate și de cheltuieli militare”. Și că ele sunt reale.

 

 

 Premierul britanic Theresa May a catalogat repostarea pe Twitter a videoclipurilor antimusulmane provenind de la gruparea de extremă dreapta britanică Britain First drept „o eroare”. Donald Trump a răspuns aspru, miercuri seara, criticilor premierului britanic: ”@theresa_may nu-ți îndrepta atenția asupra mea, concentrează-te asupra terorismului islamic radical distrugător din interiorul Regatului Unit. În ceea ce ne privește, noi stăm foarte bine!”, a scris Donald Trump într-un tweet adresat premierului Regatului Unit, aliatul istoric al Statelor Unite, transmite News.ro, preluat de Digi 24.

 

Numai că, la fel cum s-a mai întâmplat o dată chiar în cazul fiicei sale, Ivanka Trump, Donald Trump a greșit adresa destinatarului mesajului. Theresa May, scrisă prima dată ca @theresamay, nu este premierul Marii Britanii, ci este Theresa Scrivener, care nu are decât șase urmăritori pe Twitter.  Adevăratul destinatar, premierul britanic Theresa May, are contul de Twitter scris @theresa_may și are 419.000 de urmăritori.

 

Donald Trump și-a dat seama de greșeală după 20 de minute și a corectat mesajul, scrie Daily Telegraph.

 

„Britain First caută să dezbine comunităţile folosind declaraţii pline de ură care colportează minciuni şi aţâţă tensiunile”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului Theresa May, comentând gestul „eronat” al președintelui american de a relua mesajul unor extremiști.

 

„Regatul Unit are o demnă istorie ca societate deschisă şi tolerantă, iar discursul urii nu are ce căuta aici”, a scris, de asemenea, pe Twitter, şeful diplomaţiei britanice, Boris Johnson.

 

Cele trei clipuri, din diverse surse, au fost postate pe Twitter de Jayda Fransen, vicepreşedinta Britain First, şi sunt intitulate „Un imigrant musulman tăbăceşte un olandez în cârje!”, „Un musulman distruge o statuie a Sfintei Maria!” şi „Mulţime islamistă împinge un adolescent de pe acoperiş şi-l bate până la moarte!”.

 

Acest din urmă clip datează din 2013 şi a fost filmat în Egipt în cursul unor manifestaţii împotriva fostului şef al armatei Abdel Fattah el-Sisi. El a fost folosit în procesul unui bărbat care a participat la violenţe. Este postat fără vreun context, la fel ca celelalte două, în scopul aparent de a generaliza împotriva musulmanilor şi islamului, indiferent de circumstanţele scenelor filmate.

 

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a apreciat că nu veridicitatea clipurilor este subiectul. „Ameninţarea este reală, despre asta vorbeşte preşedintele: nevoia de securitate naţională şi de cheltuieli militare. Acestea sunt lucruri foarte reale, nu e nimic fals în acest subiect”.

 

Liderul Casei Albe a republicat filmulețele miercuri dimineaţa, între ora locală 6.35 (13.35, ora României) şi 6.45 (13.45, ora României), fără comentarii.

 

Ambasada Olandei în Statele Unite i-a răspuns lui Donald Trump pe Twitter, referitor la clipul care surprinde agresarea unui tânăr în cârje şi atribuită unui imigrant musulman. „Faptele trebuie să conteze. Autorul violenţelor din acest clip s-a născut şi a crescut în Olanda. El a primit şi ispăşit o pedeapsă potrivit dreptului olandez”, scrie ambasada pe contul ei de Twitter @NLintheUSA.

 

Donald Trump însuşi nu a spus un cuvânt despre controversă în cursul unei deplasări făcute în apropiere de Saint-Louis.

 

Jayda Fransen s-a felicitat, în schimb, pentru publicitatea oferită de Donald Trump şi a scris pe Twitter: „Dumnezeu să vă binecuvânteze, Trump! Să binecuvânteze America!”.

 

Britain First, care nu a obţinut vreun mandat în alegeri de când a fost înfiinţat ca partid, în 2011, de foşti membri ai Partidului Naţional Britanic (BNP), a făcut din musulmani una dintre principalele sale ţinte, organizând pichete în faţa moscheilor la care a arborat crucea creştină.

 

Fransen a fost condamnată în 2016 la plata unei amenzi după ce a insultat o femeie care purta vălul islamic în timpul unei „patrule creştine”.

 

Inclusiv jurnalistul britanic Piers Morgan, un susţinător al lui Donald Trump, a dezaprobat mesajele, pe Twitter.

 

„Domnule preşedinte, nu subestimaţi enormitatea a ceea ce aţi făcut”, a scris el. „Le-aţi spus de facto tuturor rasiştilor, intoleranţi, islamofobilor şi adepţilor supremaţiei albilor că sunteţi de partea lor”, a argumentat jurnalistul.

 

În Statele Unite, tweet-urile au amintit de campania prezidenţială din 2016, când candidatul Trump a propus închiderea frontierelor americane pentru musulmani.

 

„Eu cred că islamul ne urăşte. Există un fel de ură imensă acolo. Există o ură imensă. Trebuie să mergem până la capătul lucrurilor. Există o ură incredibilă împotriva noastră”, declara candidatul republican în martie 2016, într-un interviu pentru CNN.

 

„Preşedintele Trump spune clar bazei sale electorale că ea trebuie să urască islamul şi musulmanii”, a comentat miercuri Nihad Awad, directorul Council on American-Islamic Relations, o mare asociaţie americană de apărare a musulmanilor.

 

Iar numeroşi aleşi democraţi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la concetăţenii lor musulmani. „Este şocant şi teribil să vezi atâta islamofobie din partea preşedintelui unei ţări care protejează libertatea religioasă şi în care trăiesc milioane de musulmani”, a declarat congresmenul democrat Don Beyer.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22