Cristian Preda cere suspendarea dreptului de vot al reprezentantilor Guvernului in Consiliul CE

E.b. | 01.12.2017

Europarlamentarul Cristian Preda a cerut, in plenul Parlamentului European, suspendarea dreptului de vot al reprezentantilor Guvernului roman in Consiliul UE, in baza articolului 7 al Tratatului UE, invocand "o criza grava a statului de drept", generata de modificarile aduse legilor justitiei.

Pe aceeași temă

 
 "La Bucuresti avem din nou o criza grava a statului de drept. Este vorba, ca si in ianuarie, de o incercare de a modifica legile justitiei, pentru a proteja politicieni corupti", a declarat europarlamentarul Cristian Preda, in plenul PE.

 

Cristian Preda a afirmat ca, in luna ianuarie, Guvernul a folosit o ordonanta de urgenta, insa acum utilizeaza "dictatura majoritatii parlamentare".

 

Europarlementarul a precizat ca CSM si peste 4.000 de magistrati au aratat ca modificarile aduse legilor justitiei, in Parlament, "vor distruge autonomia puterii judecatoresti".

 

Cristian Preda a cerut, miercuri, in plenul Parlamentului European, suspendarea dreptului de vot al reprezentantilor Guvernului roman in Consiliul UE, in baza articolului 7 al Tratatului UE, invocand "o criza grava a statului de drept" generata de modificarile aduse legilor justitiei.

 

"Comisia Europeana a cerut Guvernului sa consulte Comisia de la Venetia. Majoritatea a ignorat toate semnalele de alarma. Sefii celor doua Camere au un interes direct in aceste schimbari, unul dintre ei fiind condamnat, iar celalalt aflandu-se sub ancheta pentru marturie mincinoasa. Cei doi sunt liderii partidelor care alcatuiesc coalitia de guvernare, asa ca blocajul politic e unul major.

 

Zeci de mii de oameni au iesit in strada si asteapta un ajutor de la Bruxelles. Ma tem ca doar o reactie dura mai poate rezolva ceva. Personal, cred ca ar fi oportuna activarea articolului 7 al Tratatului si suspendarea dreptului de vot al reprezentantilor Guvernului roman in Consiliu", a mai spus Preda.

 

Europarlamentarul a atras atentia, intr-o declaratie pentru Mediafax, ca peste un an Romania va trebui sa prezideze Consiliul Uniunii Europene.

 

"Dreptul de vot este pierdut in Consiliul UE acolo unde participa membrii din Guvern (...) Nu cred ca Guvernul trebuie sa se pronunte in chestiuni legate de intreaga Europa (...) este o masura de protectie. Sper ca un asemenea semnal sa il aduca la sentimente mai bune. Asta ar trebui sa ii puna pe ganduri pentru ca peste un an si o luna noi insine va trebui sa prezidam acest Consiliu", declarat Cristian Preda.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22