Ambsadorul George Maior: Calea României e clară: nu credem în democrații iliberale

I.m. | 01.12.2017

Sensul istoric al acţiunii noastre statale nu poate fi schimbat de nimeni, a declarat ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, într-un discurs rostit cu prilejul Zilei Naţionale a României, potrivit unui comunicat difuzat vineri de ambasada ţării noastre la Washington.

Pe aceeași temă

 

"Calea României şi a românilor este clară: noi nu credem nici în democraţii iliberale şi nici în alte idei de inspiraţie eurasiatică incertă. Noi credem în modelul democraţiei liberale occidentale, în respectul pentru demnitatea umană şi drepturile omului, în libertate, egalitate, stat de drept şi economie liberă de piaţă. Acesta este singurul drum de succes al României, pentru care s-au sacrificat atâtea generaţii de români şi pe care îl doresc generaţiile de astăzi şi cele de mâine. Este un drum la a cărui fundaţie se află şi Parteneriatul Strategic româno-american bazat pe respectul reciproc şi cele mai puternice garanţii de securitate şi suveranitate pe care le-a avut România în întreaga sa istorie", a mai spus diplomatul român, porivit Agerpres.

 

Ambasada României în Statele Unite ale Americii a celebrat Ziua Naţională a României printr-o serie de evenimente organizate la data de 30 noiembrie. Potrivit sursei citate, cu ocazia recepţiilor organizate de ambasadă, România a fost onorată prin numeroase participări de nivel înalt, incluzându-i pe congresmanul Francis Rooney (republican), vicepreşedinte al Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor; adjunctul principal al asistentului Secretarului de Stat, Elizabeth Millard; directorul general adjunct al Serviciului Comercial Extern din cadrul Departamentului Comerţului, Sarah Kemp; reprezentanţi ai Departamentului de Stat, ai Departamentului Apărării, Comerţului, Energiei, USAID, membri marcanţi ai mediilor academic şi de afaceri, diplomaţi acreditaţi la Washington, lideri şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Statele Unite.

 

În discursul său, Maior a mai spus că ziua de 1 decembrie este un simbol al pasiunii cu care naţiunea română a urmărit, timp de generaţii, obiectivul unităţii naţionale. "Cu mari sacrificii, un curaj enorm, inteligenţă politică şi o voinţă extraordinară, am reuşit, acum aproape 100 de ani, să construim o ţară puternică şi unitară", a declarat el.

 

George Cristian Maior a evocat meritele preşedintelui Woodrow Wilson, a cărui viziune a jucat un rol cheie pentru libertatea românilor şi realizarea Marii Uniri. De asemenea, Maior a amintit contribuţia românilor americani care s-au unit în 1918 într-o singură organizaţie, Liga Naţională Română din America, s-au întâlnit cu preşedintele Wilson la Casa Albă, şi, alături de alte comunităţi, au obţinut sprijinul Americii pentru libertatea naţiunilor central europene.

 

Maior a mai vorbit despre Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, "un reper fundamental al politicii noastre externe, care nu poate fi distorsionat de nimeni. El se sprijină pe foarte mulţi piloni, de la cel militar, de intelligence, la cel politic, economic şi cultural, se ancorează în valori comune şi în opiniile pro-americane ferme ale populaţiei României".

 

 

La rândul său, congresmanul Francis Rooney, vicepreşedinte al Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, a apreciat legăturile speciale dintre România şi Statele Unite ale Americii, a evidenţiat faptul că cele două ţări se sprijină reciproc, precum şi contribuţiile substanţiale ale României la apărarea comună, subliniind totodată riscurile de securitate din zona Mării Negre şi importanţa ţării noastre ca aliat solid şi respectat al Statelor Unite. De asemenea, răspunzând unui îndemn al ambasadorului României, congresmanul Francis Rooney şi-a exprimat sprijinul pentru includerea României în programul Visa Waiver.

 

Adjunctul principal al asistentului Secretarului de Stat, Elisabeth Millard, a menţionat că America rămâne un aliat devotat al României, apreciind contribuţia României pentru apărarea colectivă şi faptul că ţara noastră se alătură celorlalţi cinci aliaţi NATO care îndeplinesc angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare. Totodată, reprezentanta Departamentului de Stat a vorbit despre valorile comune împărtăşite de cele două ţări, despre angajamentele SUA privind apărarea securităţii şi a democraţiei deopotrivă, precum şi despre ceea ce putem construi pe fundaţia puternică a parteneriatului dintre România şi SUA.

 

Sarah Kemp, directorul general adjunct al Serviciului Comercial Extern din cadrul Departamentului Comerţului, a vorbit despre relaţia excelentă dintre Statele Unite ale Americii şi România şi dezvoltarea, în perioada următoare, a unui parteneriat economic puternic între cele două ţări. Sarah Kemp a menţionat sprijinul pe care Departamentul Comerţului este gata să îl acorde ţării noastre în contextul expansiunii economiei româneşti în domenii precum infrastructura, energia, sănătatea, industria IT&C. De asemenea, reprezentanta Departamentului Comerţului a vorbit despre succesul misiunii Trade Winds de la Bucureşti concretizată deja prin semnarea primelor parteneriate între companii româneşti şi americane, apreciind totodată implicarea impresionantă a Guvernului României în organizarea acestui eveniment.

 

Senatorul John McCain a transmis un mesaj special cu ocazia Zilei Naţionale a României, subliniind că România şi Statele Unite au o prietenie apropiată şi de durată, bazată pe împărtăşirea valorilor democratice comune. Senatorul american a precizat că România a dat un exemplu în regiune şi în lume prin angajamentul pentru respectarea drepturilor omului şi eforturile sale privind consolidarea statului de drept, a bunei guvernări şi independenţei justiţiei, toate acestea fiind elemente care fac din România un aliat capabil şi de încredere.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22