Vocea Americii și Europa Liberă, declarate ”agenți ai străinătății” în Rusia

Dora Vulcan | 05.12.2017

Ministerul rus al Justitiei a clasificat marti noua mass media americane drept "agenti ai strainatatii", printre care si Voice of America, dupa ce presedintele Vladimir Putin a promulgat o lege in acest sens, scrie AFP.

Pe aceeași temă

Ministerul rus al Justiției a declarat nouă canale media din SUA ca  „agenți ai străinătății”, printre care Vocea Americii, după promulgarea de către Vladimir Putin a legii privitoare la mass media, cu această denumire controversate, transmite AFP. 

 

Radio Vocea Americii și Radio Europa Liberă / Radio Libertatea, finanțate de Congresul SUA, precum și alte șapte mass-media afiliate acestora, au fost clasificate ca având drept scop „îndeplinirea funcțiilor unui agent străin“, potrivit unui comunicat al Departamentului rus de Justiție.

 

La sfârșitul lunii noiembrie, președintele Putin a promulgat o lege care clasifică toate canalele din media internațională și care operează în Rusia sub controversata etichetă de „agent străin“, prin decizia Ministerului Justiției, ca răspuns la obligația Canalul RT rus să se înregistreze sub această denumire în Statele Unite.

 

Legea a fost denunțată de către Consiliul pentru Drepturile Omului la Kremlin, care a spus că "orice mass-media străină ar putea fi arbitrar calificată ca agent străin de către Ministerul Justiției".

 

Puternic criticată de Human Rights Watch și Amnesty International, legea obligă entitățile să furnizeze informații autorităților cu privire la situația lor financiară și să specifice documentele pe care le produc, altfel acestea sunt clasificate ca atare.

 

Acest text se extinde la mass-media o lege datând din 2012, care până acum se referea numai la organizațiile neguvernamentale.

 

Vocea Americii și Radio Europa Liberă / Radio Liberty, finanțate de Congresul SUA, sunt primele mijloace media care au fost avertizate de Moscova cu privire la o posibilă înregistrare viitoare sub acest nume.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22