Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Miniștrii de Finanțe din UE: România n-a făcut nimic să corecteze devierea bugetară semnificativă
Dora Vulcan - - - -
2017-12-06
Actualitate Interna
0

Consiliul ministrilor de Finante din UE a adoptat marti o decizie care stabilieste ca Romania a esuat sa adopte masuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetara semnificativa.

 

 

Recomandarea făcută României de Consiliul MIniștrilor de Finanțe din UE, a i c i 

 

In acest sens, Consiliul a emis o noua recomandare, revizuind o recomandare deja adresata Romaniei in cadrul "procedurii de abatere semnificativa", transmite Hotnews.ro. 

 

Intr-un comunicat al Consiliului se arata ca "Romania este responsabila pentru o abatere semnificativa de la traiectoria convenita pentru atingerea obiectivului bugetar pe termen mediu", de acum celebrul MTO.

 

Potrivit estimarii de toamna a Comisiei, soldul structural al Romaniei s-a deteriorat cu 1,1% din PIB in 2017, contrar recomandarii de imbunatatire a acestui sold cu 0,5% din PIB formulata de Consiliu in iulie 2017.

 

Riscul, avertizeaza consiliul, este ajungerea la un deficit estimat de 3,3% din PIB in 2017, ceea ce va antrena includerea Romaniei in procedura de deficit excesiv.

 

In plus, cresterea cheltuielilor guvernamentale primare nete ale Romaniei au crescut la 4,9% din PIB in 2017, mult peste pragul de 3,3% stabilit de Consiliu.

 

Consiliul cere de la guvernul Tudose masuri pentru a asigura o crestere nominala a cheltuielilor publice nete nu mai mare de 3,3% in 2018, reprezentand o ajustare structurala de cel putin 0,8% din PIB. De asemenea, recomanda ca toate veniturile exceptionale sa fie folosite pentru reducerea deficitului si ca masurile de consolidare bugetara sa asigure o imbunatatire durabila in structura cheltuielilor publice.

 

Guvernul Romaniei trebuie sa prezinte actiunile pe care le are in vedere in acest sens pana in 15 aprilie 2018, potrivit sursei citate.

TAGS : ue ecofin recomandare romania lipsa masuri deviere bugetara
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1916
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22