Maraton PSD la Legile Justiţiei cu amendamente scoase din sertare. USR protestează: Hoţii!

E.b. | 06.12.2017

Ședința de plen de miercuri a Camerei Deputaților a inceput dimineata si a continuat pina dupa ora 22. Maratonul impus de PSD pentru a trece prin vot statutul magistratilor a fost întrerupt de protestul USR, revoltat ca nu li s-a permis să îşi susţină amendamentele. Ei s-au ridicat din bănci şi au mers în faţa Camerei purtând pancarte pe care scrie ”Hoţii”.

Pe aceeași temă

   

 

UPDATE S-a ajuns cu votul la art. 56. Articolele 53 si 54 - numirile la Inalta Curte si ale procurorilor de rang inalt -  au trecut in forma adoptata in comisie. Mai sunt 128 de deputati in sala. 

 


UPDATE  Cele doua proiecte au disparut de pe site-ul Senatului.

 

 UPDATE Raluca Turcan (PNL): "La Senat a fost inregistrata initiativa legislativa ca fiind votata si exista deja numar de inregistrare. Lucrul acesta arata un singur lucru: ca a fost actiune cu premeditare. Urmareati ca azi, cu paravanul de comemorare a regelui Mihai, sa dati o lovitura justitiei. Noroc ca opozitia a reusit sa blocheze acest demers. Inca mai sunt sanse sa fiti opriti din acest proces".

 

UPDATE Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, a avut o ieșire grobiana si isterica la adresa deputatei USR Cosette Chichirău! După ce deputata USR i-a spus că este un "şofer penal", acesta a numit-o proastă și i-a transmis că ”penală este mama care v-a făcut așa nesimțită”.

 

Redăm integral dialogul halucinant dintre Șerban Nicolae și Cosette Chichirău pentru a vedea cit de jos poate cobori acest senator PSD ( sursa: stiripesurse.ro)

 

Șerban Nicolae: De ce nu vă dați demisia, dacă nu vă place procedura? De ce nu vă dați demisia și să spuneți că ați fost aleși pe o lege care încalcă procedura legislativă, ca atare eu demisionez.

Cosette Chichirău: Trăim ca să nu mai furați voi, de aia trăim!

Florin Iordache: Cine a furat doamnă? (din mână îi face semn să se dea din fața lui)

Chichirău: Ați încercat cu OUG 13, nu v-a ieșit. V-ați întors în Parlament, același personaj, aceleași scopuri. Vrem doar dezbatere. Ei se enervează că nu i-am lăsat să-și treacă legea așa cum doresc. Doamne ferește, să se dezbată ceva! Cei de la PSD nu știu ce votează, domnule Munteanu (liderul de grup al PSD). Dacă nu ridicați dumneavoastră degetul, ei nu știu ce votează. Nu știu ce e în lege, nu știu ce amendament votează. Se ridică degetul și se votează ca să spălăm hoții, să-i scăpăm de justiție (...) Nu avem procedură de urgență pentru autostrăzi, nu avem procedură de urgență pentru imoglobină, dar, iată, avem procedură de urgență pentru hoți, pentru penali. Nu le este rușine absolut deloc! Nimeni nu știe ce votează, dar grupul infracțional organizat trebuie protejat, un grup infracțional organizat votează împreună.

Șerban Nicolae: Ăștia își întrebări unul la altul și apoi se laudă cât sunt de grozavi. Asta n-are nicio meserie, este o asistată social.

Chichirău: Hoții și penalii sunt aici (arătând spre Șerban Nicolae)

Șerban Nicolae: Doamnă, penală este mama de v-a făcut așa nesimțită!

Chichirău: Da, serios?

Șerban Nicolae: Absolut!

Chichirău: Hai, mai spuneți-mi, ce lege votăm aici, care sunt prevederile cele mai importante din această lege și ce căutați aici, că sunteți senator?

Șerban Nicolae: Dumneavoastră cine sunteți?

Chichirău: Eu sunt deputat USR de Iași.

Șerban Nicolae: Nu s-ar spune! Dar, leafa aia mărită de Guvernul PSD e bună, nu? E bună leafa mărită și toate drepturile. Nu vă e rușine să încasați bani nemunciți. Nu vă e rușine să fiți atât de nesimțită?

Chichirău: Cum adică, un deputat cu 700 de amendamente nu muncește?

Șerban Nicolae: Care sunt alea 700 de amendamente, doamnă? L-ați semnat pe vreunul, l-ați citit pe vreunul? Nu vă hliziți fasolea aia inutilă la mine! Pe cuvânt, aveți mâncare între dinți, mâncarea aia de deputat.

Chichirău: Domnul zice că am mâncarea între dinți. Nu cred! Eu mă spăl pe dinți, totul e ok. El mă insultă, dar nu este o problemă pentru mine, că domnul Șerban Nicolae insultă tot poporul român și fură împreună cu grupul lui infracțional organizat.

Șerban Nicolae: Eu n-am furat nimic, doamnă! De ce nu faceți o plângere penală? Ia, scrieți o plângere penală! Vorbiți cu un coleg alfabetizat și faceți o plângere penală. De ce nu căutați un coleg alfabetizat care să vă scrie o plângere penală la adresa mea, pentru ce am furat eu. Vă rog frumos, nu mai râdeți, că este o imagine dezolantă. De ce nu faceți asta? Căutați un coleg care a terminat două clase, care să vă scrie o plâgere penală la adresa mea, dacă eu am furat.

Chichirău: Dumneavoastră sunteți șofer la grupul infracțional organizat!

Șerban Nicolae: Dumneavoastră sunteți atât de proastă, încât este incredibil ce spuneți. Ia demonstrați-mi când am fost șofer!

Chichirău: V-am văzut în poze.

Șerban Nicolae: Poze? CV-ul meu este în poze? Eu am o poză în care dumneavoastră faceți sex anal, acum ce să facem?

Chichirău: Furați România bucată cu bucată, ăsta este CV-ul dumneavoastră!

 


UPDATE: Deputații USR continuă să stea în jurul tribunei sălii de plen, în semn de protest, cu coli albe în mâini pe care scrie "Hoții!", în timp ce restul deputaților votează articolele proiectului de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

 

UPDATE: Scandal in Parlament, la dezbaterile pe prima dintre Legile Justiției. Deputații USR au blocat lucrările Camerei Deputaților și au venit cu toții la prezidiu, cu o portavoce și cu afișe pe care scrie ”Hoții!”.

 

UPDATE: Parlamentarii USR incerca  tactici inedite pentru a stopa sau macar intarzia votarea modificarilor aduse de coalitia PSD-ALDE-UDMR la legile Justitiei. 

 

Astfel, miercuri, in plen, deputatii USR au oprit sedinta protestand cu pancarte pe care au scris "Hotii!". Deputatul Stelian Ion a folosit o portavoce pentru a se face auzit atunci cand presedintele de sedinta i-a taiat microfonul.

 
Proiectul PSD-ALDE de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor este dezbatut, apoi votat, in plenul Camerei Deputatilor, prima camera sesizata, cu un raport din partea comisiei speciale parlamentare conduse de deputatul PSD Florin Iordache ce contine aproximativ 300 de amendamente admise si 400 de amendamente respinse, multe apartinand chiar initiatorilor, adica PSD si ALDE. Pentru dezbaterea acestui raport - cel putin o parte dintre amendamentele respinse vor fi sustinute in plen - a fost alocat un timp de o ora si un sfert din programul sedintei de plen. Ulterior, legea va intra la vot final.

 

 

Dragnea a refuzat cererea Opoziţiei

 

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a refuza cererea Opoziţiei, care dorea amânarea dezbaterile pe Legile Justiţiei după decesul Regelui Mihai.

 

"Iertaţi-mă, chiar nu-mi permit, din respect pentru Majestatea Sa, să comentez. Cum poate să condiţioneze cineva dezbaterea pe nişte legi", a declarat Liviu Dragnea. conform Stiripesurse.

 

A intervenit însă şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

 

"Sunt două chestiuni distincte. Este o chestiune improprie de a vorbi de oprirea lucrărilor Parlamentului. Instituţiile lucrează. În astfel de momente se decretează zile de doliu. Zilele de doliu presupun restrângerea unor activităţi festive, dar nu de lucru.", a completat Tăriceanu.

 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a susţinut că depinde de modul în care se va rezolva capitolul cu răspunderea magistraţilor în plen pentru a spune dacă este mulţumit sau nu de modificările la statutul judecătorilor şi procurorilor.  Întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă este mulţumit de varianta legilor Justiţiei, aşa cum au fost adoptate în Comisia parlamentară specială, Dragnea a răspuns: "Să vedem cum se rezolvă cu răspunderea magistraţilor acum, în plen". 

 

El a adăugat că aceste proiecte nu au fost dezbătute "pe repede înainte", aşa cum a susţinut Opoziţia, pentru că discuţiile au început din august.

 

“Vă propun, în acelaşi spirit în care chiar şi partidul dumneavoastră a anulat mitingurile, în acelaşi spirit în care organizaţiile civice au anunţat sistarea oricăror proteste în contextul încetării din viaţă a Majestăţii Sale Regele Mihai şi au făcut un apel pentru a fi stopate măcar în această perioadă acţiuni şi iniţiative care ar putea genera tensiune. Ştiind că punctele 2 şi 3 de pe ordinea de zi sunt exact cele care ar putea genera tensiuni de care nu avem nevoie acum, vă propun să eliminăm punctele 2 şi 3 de pe ordinea de zi", a spus Seidler.Desfasurarea dezbaterilor:

 

Au fost uzurpate atribuţiile comisiei juridice

 

Camera Deputaţilor a început luni dezbaterea pe articole a modificărilor aduse legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respingând toate solicitările partidelor de opoziţie de retrimitere la comisie a actului normativ şi de sesizare a Comisiei de la Veneţia.

 

Liberalii şi cei de la USR au atras atenţia în plenul Camerei Deputaţilor că, prin dezbaterea legii privind statutul magistraţilor în comisia specială condusă de Florin Iordache, au fost uzurpate atribuţiile comisiei juridice care, în opinia lor, ar fi trebuit să dezbată actul normativ.

 

Au fost uzurpate competenţele comisiei juridice a Camerei. Prin raportul unei comisii speciale comune nu poate fi sesizat decât plenul comun. Solicit scoaterea de pe ordinea de zi”, a cerut deputatul PNL Gabriel Andronache, citat de News,ro.

 

Liberalii au acuzat şi faptul că raportul supus dezbaterii plenului conţine prevederi care nu au fost discutate în comisie.

 

"Un astfel de raport în cinci ani de experienţă parlamentară nu mi-a fost dat să văd. Forma raportului este alta decât cea pe care noi am votat-o, s-au adăugat la textele dezbătute încă cu cel puţin 3 articole. Aceste articole nu se regăsesc în iniţiativa legislativă, în nicio propunere şi în niciun amendament supus dezbaterii", a atras atenţia deputatul PNL Ioan Cupşa.

 

Tot liberalii, prin vocea liderului de grup, Raluca Turcan, au solicitat şi sesizarea Comisiei de la Veneţia înainte ca legea 303/2004 să fie dezbătută şi votată în plen.

 

"Propunem o rezoluţie a Camerei Deputaţilor prin care să solicităm avizul Comisiei de la Veneţia pe această lege. Vă solicităm răspicat. Avem în MCV obligativitatea acestui aviz, măcar să intraţi în normalitate (...) Vă solicităm votul să cerem avizul Comisiei de la Veneţia", a cerut Ralua Turcan. 

 

La rândul lor, cei de la USR au solicitat trimiterea legii privind statutul magistraţilor la Biroul Permanent al Camerei pentru a fi repartizată spre dezbaterere comisiilor permanente în drept.

 

Acest raport să fie trimis la Biroul Permanent, care să citească regulamentul şi să decidă la ce comisie să fie trimis”, a spus deputatul USR Cristian Seidler.

 

Legea să meargă fie la Biroul Permanent apoi la comisia juridică, fie direct la comisia juridică”, a solicitat şi deputatul USR Claudiu Năsui.

 

De asemenea, cei de la USR a reclamat faptul că mai multe dintre amendamentele propuse de ei, şi care au fost respinse de comisie, nu se regăsesc în raportul supus dezbaterii plenului.

 

Toate solicitările opoziţiei au fost însă respinse prin vot de plenul Camerei Deputaţilor.

 

Anterior, deputaţii opoziţiei au încercat să blocheze dezbaterea legii privind statutul magistraţilor prin mutarea acesteia de pe poziţia 3 pe ordinea de zi pe o poziţie inferioară, dar toate solicitărilor acestora au fost respinse.

 

Desfasurarea dezbaterilor, conform HotNews:

 

16.14 S-a ajuns cu votul la art. 19. 

 

16.08 USR si-a incheiat protestul, Dan Barna a afirmat ca "acestea sunt doar o parte dintre amendamentele care ar fi trebuit dezbatute". Deputatii USR au iesit din sala.

 

16.03 Stelian Ion si-a reluat prezentarea amendamentelor la portavoce.

 

16.00 Turcan: "O sa va rog frumos, fac un apel la calm. Cred cu tarie ca atunci cand incepem un demers trebuie sa ne gandim si cum iesim din el.

Haideti sa redam parlamentului demnitatea. Trebuie sa dezbatem amendamentele." Vlase i-a taiat microfonul. 

 

Turcan continua: "Opriti astazi dezbaterea. Avem legi importante si saptamana viitoare".

 

15.43 Continua votul. S-a ajuns la al 36-lea amendament.


15.40 Vlase, care prezideaza sedinta, a decis sa continue votul pe fiecare amendament, desi cei de la USR au ramas la prezidiu si isi continua actiunea.


15.22:Protest spontan USR. Stelian Ion citeste amendamente la portavoce, colegii sai au venit langa el cu hartii, deocamdata nu se vede ce scrie pe ele.


15.17: Dan Barna ridica tonul de la prezidiu, acuzand faptul ca nu se dezbat amendamentele: "Noi parlamentul nu putem dezbate? Suntem absurzi! Hai sa plecam acasa daca suntem atat de idioti!"


15.07: S-a reluat sedinta, cu punctul 30 (amendament la art. 16). Stelian Ion atrage atentai ca la punctul 28 s-a votat un spatiu gol din tabel. "E o bataie de joc sa votam nimic. Ne facem de ras. Aici nu suntem fabrica de legi, nu suntem la șaibă."


*Desi pare ca acest vot va dura peste ora 16.00, sedinta comisiei speciale pentru modificarile la Legea 304, incepute luni, se va tine in continuare.


14.12 Sedinta s-a suspendat timp de 30 de minute pentru a se desfasura sedinta Biroului Permanent Reunit. S-au votat doar circa 30 de amendamente admise din peste 300.


13.25 Daniel Gheorghe (PNL) a solicitat pauza de consultari de 30 de minute. Vlase: "Pauza de consultari - 3 minute"


13.20 Turcan cere ca fiecare amendament trebuie dezbatut. Si USR cere ca fiecare amendament sa fie citit.


13.18 Incepe votul pentru fiecare amendament. Sunt peste 300 admise si peste 400 respinse. Astfel, nu se dezbat amendamentele ci doar se voteaza. 

 

13.17 S-a votat prelungirea programului de lucru, opozitia acuza ca se incalca regulamentul.


13.16: Chichirau: "Regulamentul nu este pe persoana fizica, tara nu este pe persoana fizica!" Vlase ii taie microfonul in repetate randuri.


13.10 Gabriel Andronache a afirmat ca procedura legislativa a acestui proiect este neconstitutionala. In plus, a cerut sistarea sedintei pentru ca s-a depasit programul de lucru. Vlase sustine insa ca s-a depasit doar programul de dezbateri, nu programul de lucru.  


13.06: Sedinta este acum prezidata de Florin Iordache, si el vicepresedinte al Camerei Deputatilor. Dupa cinci minute a revenit Vlase. 


13.05: Cupsa: Peste 4000 de magistrati au semnat ca nu sunt de acord cu prevederile initiativei.


13.02: Si Marton Arpad (UDMR) recunoaste ca unele amendamente respinse nu au fost prinse in raport.


12.52: Din partea PSD sustine legea deputatul Alina Tanasescu, membru in comisia speciala si in comisia juridica, si nu Florin Iordache, presedintele comisiei speciale si initiatorul legii.


12.44: Cupsa (PNL): "Aceasta lege este plina de prevederi neconstitutionale. Sunt texte imprecise si impredictibile care o vor face imposibil de pus in practica."


12.40 Cosette Chichirau (USR) a venit la tribuna insa Vlase i-a taiat microfonul. 


12.34: Stelian Ion: "In zi de doliu national ati ales sa mergeti inainte cu asaltul asupra justitiei. Nu grija pentru justitie este cea care va anima, ci teama sefilor dvs de a ajunge in fata justitiei.  Din momentul in care legea a inceptu sa vi se aplice si dvs., a inceput sa va stea in gat. In ultimul an grija dvs a fost dezincriminarea abuzului in serviciu, conflictul de interese, gratierea, eliberarea din inchisori fara discernamant. Aceasta lege este o palma data sistemului de justitie. Ati creat o comisie speciala pentru a merge pe repede inainte si pentru a da aparenta de dezbatere, desi ati invitat doar prietenii. Stiti unde sa loviti - daca procurorii sunt legati de maini. Vreti sa puneti pumnul in gura magistratilor, vreti sa ii verificati in comisiile dvs parlamentare. Vreti sa introduceti subiectivismul prin inlocuirea concursurilor cu interviuri, vreti ca magistratii sa fie ministri, desi acest lucru este interzis de Constitutie."


12.27: Stelian Ion (USR): "Nu stiu daca s-a intampla cu intentie sau din pura intamplare, oricum ar fi e foarte grav. Sunt amendmaente care nu au fost incluse in raport. Am avut o intelegere pe care o consider a unor oameni de onoare. Am avut intelegerea ca amendamentele respinse in comisia speciala sa se regaseasca in raportul final. Sunt multe amendamente care nu au fost incluse in raport: Art. 15 alin 3, 26, alin 2, etc. De aceea se impune retrimiterea la comisie. Va rog sa constatati ca a fost o graba nemaipomenita, s-au facut greseli foarte mari.


Nu a exista transparenta pentru ca nu am putut invita organizatii ale magistratilor care au alt punct de vedere cu al dumneavoastra."

 

Acest raport a fost dat cu depasirea termenului, nu puteti invoca procedura de urgenta ci procedura obisnuita."


Vlase: "S-a decis la comitetul liderilor, s-a votat."


12.25 USR cere retrimiterea la Biroul Permanent. Continua interventiile "pe procedura". 


12.20 Turcan cere sa fie suplimentata ordinea de zi cu o rezolutie prin care sa fie cerut punct de vedere de la Comisia de la Venetia. Vlase refuza: "S-a votat deja programul de lucru si ordinea de zi."


Turcan nu pleaca de la tribuna si se cearta cu Vlase. Pana la urma, Vlase supune la vot propunerea lui Turcan, care este respinsa. 79 pentru 143 impotriva. 

 

12.17 Turcan: "Este infiorator modul in care procedati astazi! Ma intreb pana unde puteti
merge pentru a il aparea pe dl Dragnea in fata justitiei! Acest program arata lipsa dvs de deschidere la dezbatere pe acest proiect de lege." Turcan cere din nou transmiterea la comisie, Vlase ii taie microfonul de mai multe ori. 


12.15 S-a stabilit timp de dezbatere - 5 minute pentru fiecare grup parlamentar, se finalizeaza la ora 13.10.


12.10 Cupsa (PNL): "Daca vom adopta modificarile asa cum apar in acest raport, vom face o mare greseala. Amendamentele admise sunt altele decat cele votate de noi la ora 19.00 miercurea trecuta. Aceste amendamente nu se regasesc nicaieri, nici in initiativa legislativa, nici in raport. Sunt articolele de pe ultima pagina ale raportului. Au fost adaugate raportului este inacceptabil!"


Se voteaza retrimiterea la comisie a raportului - 80 "pentru" 137 "impotriva", s-a respins.


12.07 Vlase cere un minut de consultari cu liderii de grup. "Am o chestie de procedura eu, sa nu ne mai certam la microfon."


12.05 Interventie "pe procedura" a deputatului PNL Gabriel Andronache. Acesta sustine ca au fost "uzurpate" competentele comisiei juridice, prin procedura parlamentara aleasa pentru acest proiect. "Suntem sesizati in mod neregulamentar, va solicit scoaterea de pe ordinea de zi". 
 

12.00 Cu o intarziere de o ora si un sfert, incep dezbaterile in plen. S-a citit raportul intocmit de raportul Comisiei speciale.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22