Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Verdictul Consiliului fiscal la bugetul pe 2018: încasări supraevaluate, cheltuieli subevaluate
Dora Vulcan - - - -
2017-12-07
Actualitate Interna
0

Consiliul fiscal avertizează că proiectul bugetului pe 2018 se mentine in deja traditionala politica fiscala prociclica, determinand o adancire a deviatiei fata de obiectivul pe termen mediu, in contradictie cu regulile fiscale statuate de Legea Responsabilitatii Fiscal-Bugetare.

 

 

 Potrivit acestei opinii, una dintre problemele proiectului de Buget 2018 este situarea deficitului sub plafonul de 3% depinde in mod semnificativ de venituri cu caracter exceptional, scrie ziare.com.

 

Consiliul Fiscal mai avertizează că "scenariul macroeconomic ales este mai degraba optimist, ai carui parametri apar situati in partea superioara a intervalului posibilitatilor", in conditiile in care in realitate "balanta riscurilor este inclinata spre evolutii mai putin favorabile celor luate in calcul".

 

Mai precis: Consiliul fiscal afirma ca "veniturile din TVA prognozate pentru 2018 apar drept semnificativ supraevaluate, chiar in conditiile utilizarii scenariului macroeconomic al CNP". Aceasta, afirma Consiliul fiscal, va genera "implicatii asupra asigurarii finantarii autoritatilor locale".

 

Suplimentar, Consiliul considera: cheltuielile de asistenta sociala apar drept semnificativ subevaluate.

 

Convergenta catre obiectivul pe termen mediu incepe cu adevarat din 2020

 

Constructia bugetara tinteste un deficit situat usor sub nivelul de referinta de 3% din PIB aferent bratului corectiv al Pactului de Stabilitate si Crestere (PSC).

 

Indiferent insa de nivelul estimat al excesului de cerere (de mentionat ca persista diferente semnificative intre evaluarile Comisiei Nationale de Prognoza- CNP si cele mai recente evaluari disponibile din partea Comisiei Europene- CE cu privire la dimensiunea ritmului de crestere a PIB potential si efectiv, evaluarile CNP fiind substantial mai optimiste), constructia bugetara consfinteste un derapaj de proportii si care continua sa se largeasca si in 2018 de la exigentele bratului preventiv al PSC, preluate de altfel si in legislatia nationala prin intermediul LRFB.

TAGS : guvern tudose buget 2018 consiliu fiscal incasari supraevaluate cheltuieli subevaluate
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
631
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22