Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Proteste violente in Ierusalim dupa decizia lui Trump. Putin si Macron, preocupati
E.B. - - - -
2017-12-07
International
0

Mii de palestinei protesteaza violent in Ierusalim, dar si in mai multe orase din Cisiordania si Fasia Gaza fata de hotararea presedintelui Donald Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului.

  

Agentiile internationale de presa semnaleaza ca proteste violente au loc si la intrarea in Centrul vechi al orasului Ierusalim, precum si in orasele Jenin, Hebron, Betleem, Ramallah, Gaza, dar si la frontiera dintre Fasia Gaza si Israel.

 

In Ierusalimul de Est este greva generala, iar unii protestatari au dat foc unor fotografii ale presedintelui Trump si ale premierului Israelului, Benjamin Netanyahu.


Cel putin opt palestinieni au fost raniti si unul este in stare grava in urma confruntarilor cu armata israeliana, anunta Semilana Rosie.


Hamas, miscarea fundamentalista care detine controlul asupra Fasiei Gaza, cere declansarea unei noi Intifade, revolte generale marcate de violente impotriva autoritatilor israeliene.

 

*************

 

Vladimir Putin si-a exprimat preocuparea fata de decizia presedintelui Trump si a avertizat ca hotararea va amplifica tensiunile din regiune. "Credem ca aceasta decizie nu contribuie la avansarea procesului de pace in Orientul Mijlociu, ci, dimpotriva, scindeaza comunitatea international", a declarat joi Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului.

 

Nici presedintele francez Emmanuel Macron, aflat in vizita in Qatar, nu este de acord cu decizia liderului de la Casa Alba si a declarat ca este o hotarare unilaterala care "contravine rezolutiilor Consiliului de Securitate" al ONU.

 

Trump a anuntat miercuri ca recunoaste orasul Ierusalim drept capitala a Israelului si a spus ca decizia constituie "o noua abordare" in efortul de solutionare a conflictului israelo-palestinian. Aprobarea de catre SUA a dorintei Israelului ca tot orasul Ierusalim sa fie capitala tarii intrerupe politica americana din ultimele decenii.

 

Pana acum, administratiile de la Casa Alba au considerat ca statutul orasului trebuie decis doar in urma negocierilor cu palestinienii care vor ca Ierusalimul de Est sa fie capitala viitorului lor stat.

 

Comunitatea internationala nu recunoaste suveranitatea israeliana asupra intregului oras Ierusalim.

 

TAGS : Trump Putin Macron Ierusali proteste Hamas
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1016
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22