Decizia SUA de recunoaștere a capitalei Israelului la Ierusalim, în presa internațională

Dora Vulcan | 08.12.2017

Presedintele Donald Trump a starnit miercuri tensiuni majore in Orientul Mijlociu prin anuntul ca SUA recunosc oficial Ierusalimul drept capitala Israelului.

Pe aceeași temă

 

 

Prin decizia SUA de a recunoaște oficial Ierusalimul drept capitala a Israelului, Trump a spus că respecta o promisiune pe care predecesorii lui au esuat sa o respecte. Nu a decis transferul Ambasadei SUA din Tel Aviv in Ierusalim, asa cum spusese ca intentioneaza, dar a ordonat inceperea pregatirilor in acest sens. El a facut trimitere la o lege adoptata de Congres in 1995, ce prevedea ca Ierusalimul "ar trebui" recunoscut drept capitala a Israelului si ca Ambasada SUA sa fie mutata in Ierusalim. A facut apel la calm si toleranta si a anuntat o vizita a vicepresedintelui Mike Pence in regiune.  Decizia lui Trump implineste partial o lege adoptata acum mai bine de doua decenii de Congresul american, transmite Hotnews.ro. 

 

The New York Times: "Trump face o imensa greseala in privinta Ierusalimului". Prin anuntul de miercuri, dl Trump a legitimizat actiunile ilegale ale Israelului si a transmis un mesaj din care reiese ca Statele Unie nu mai tin cont de vreo conventie sau de norme si ca puterea si forta prevaleaza asupra justitei si legii. Poate ca asta n-ar fi trebuit sa fie o surpriza. Durii membri din guvernul de dreapta al Israelului s-au bucurat peste poate de alegerea dlui Trump, crezand ca vor primi mana libera pentru a accelera extinderea asezarilor. Atat desemnarea ginerelui presedintelui, Jared Kushner, in calitate de diriguitor al eforturilor administratiei in vederea pacii israeliano-palestiniene, cat si numirea lui David Friedman in functia de ambasador in Israel - ambii avand legaturi cu miscarea de sprijin al asezarilor din Israel - i-au incurajat si mai mult pe coloni si pe sustinatorii lor din guvernul premierului Benjamin Netanyahu. Intr-adevar, Israelul si-a extins asezarile in ultimul an., potrivit NYT, citata de Rador.

 

Diario de Noticias - "Incendiatorul Orientului Mijlociu?". Realitatea reuseste sa depaseasca mereu fictiunea, fapt pe care l-am invatat deja de la viata. In acest caz, protagonistul este Donald Trump. Cand ne gandim ca nu poate face prostii mai grave decat cele pe care le-a comis deja, iata, el surprinde lumea si arata ca prostia este asemeni universului: nu are limite. Inca o dovada ca teoria lui Einstein este valabila, chiar si din cele mai rele motive. Trump reuseste, dintr-un foc, sa confirme asteptarile celor mai radicale sectoare din Palestina si din Israel: ambele sustineau ca procesul de pace era o pierdere de timp. Din diferite motive, asa este, dar cu rezultate similare, ambii doreau sa puna capat oricarui dialog. Si, desigur, cine inchide usile dialogului nu se poate astepta la lucruri bune la intoarcere, scrie Diario de Noticias, citat de Rador.

 

O Globo -"Trump izoleaza si mai mult SUA in Orientul Mijlociu" - Decizia lui Donald Trump de a recunoaste ieri Ierusalimul drept capitala a Israelului indeplineste o promisiune de campanie, dar rastoarna si dec enii de diplomatie americana. De asemenea, izoleaza SUA intr-una dintre cele mai importante chestiuni diplomatice de astazi, ignorand avertismentul privind un potential val de conflicte realizat de mai multe tari, inclusiv de aliati precum regele Salman bin Abdulaziz Al Saud al Arabiei Saudite, care l-a avertizat pe Trump cu privire la pericolul pe care il prezinta masura. Lista tarilor care si-au exprimat ingrijorarea este lunga si cuprinde aliati europeni, cum ar fi Germania si Franta; presedintii chinez, Xi Jinping, si rus, Vladimir Putin; si Papa Francisc.

 

Le Soir - "Trump decide sa lucreze contra pacii" -  De acum inainte, Statele Unite recunosc orasul sfant drept capitala Israelului. Un gest care saboteaza propriile eforturi americane pentru a ajunge la pace in Orientul Mijlociu. Am cauta zadarnic un stat in lume, cu exceptia Israelului, care sa se felicite pentru decizia lui Donald Trump de a o rupe cu linia politica urmata de Statele Unite de o jumatate de secol in legatura cu soarta Ierusalimului. In acest caz, locatarul de la Casa Alba a anuntat pe 6 decembrie ca tara sa recunoaste de acum Ierusalimul drept capitala a Israelului. Americanul a luat aceasta decizie in ciuda numeroaselor apleuri in sens contrar venite de peste tot, din Orientul Mijlociu, din Europa, din.... Statele Unite sau din alta parte. Reamintim ca in toate planurile de pace serioase, orasul Ierusalim se vede divizat in doua, partea evreiasca devenind capitala Israelului si partea araba capitala Palestinei.

 

RZECZPOSPOLITA crede ca Trump a dinamitat procesul de pace. De 70 de ani presedintii SUA au considerat in mod consecvent ca statutul orasului sfant va fi o incununare a procesului de pace si nu o incarcatura explozibila, care va arunca in aer negocierile dintre israelieni si palestinieni. Trump a considerat insa ca cea mai importanta este politica interna: recastigarea simpatiei electoratului dur din provinciile americane si repararea sondajelor catastrofale. Soarta Orientului Mijlociu trece in acest calcul pe un plan mai indepartat. Si intr-adevar, initiativa presedintelui, in afara de Israel, a fost primita pozitiv numai de cercurile conservatoare evanghelice si evreiesti din America. In schimb, ea a fost primita cu mare ingrijorare si chiar furie nu numai de palestinieni, dar si de aliatii de pana acum ai SUA in aceasta regiune: Arabia Saudita, Turcia si Iordania.

 

Jornal Economico - "Trump incearca sa-i forteze pe arabi sa negocieze?" -  Prin folosirea tehnici de negociere agresive, Trump face doi pasi inainte si apoi face unul inapoi. El incearca sa tintuiasca tarile arabe la zid, intr-un moment in care, mai mult ca oricand, state sunnite precum Arabia Saudita, Emiratele si Iordania au nevoie de sprijinul american pentru a face fata Iranului si aliatilor sai siiti din Siria, dinIrak, din Liban si din Yemen. Trump le arata, negru pe alb, ca pretentiile Israelului se bucura de sprijinul deplin si neconditionat al SUA si ca ei castiga mai mult daca ajung la o intelegere cu statul evreu. Si apoi spera ca arabii vor dori in cele din urma sa negocieze, citat de Rador.

 

Magyar Nemzet - "Ambasada Ungariei din Israel va fi mutata la Ierusalim?" -  Urmand exemplul Statelor Unite ale Americii, Ungaria isi va muta ambasada sa in Ierusalim, scrie portalul ungar Index, care citeaza cotidianul Times of Israel. Potrivit informatiilor ziarului, in aceste zile va proceda similar Cehia si Filipine. Sursa amintita mai mentioneaza ca Guvernul-Orban a ajutat deja Guvernul condus de Benjamin Netanjahu - care este foarte apropiat de Cabinetul lui Orban, atat din punct de vedere ideologic, cat si a metodelor aplicate - cand miercuri s-a folosit de dreptul sau de veto in cazul unei declaratii ce urma sa fie formulata la nivel UE, prin care ar fi fost condamnata decizia luata de Donald Trump.

 

Petru Barbu in Adevarul - "In jurul Ierusalimului explodeaza Orientul Apropiat" - Lovitura enorma care se reverbereaza deja intr-un mod conflictual in cea mai sensibila zona a planetei, cu potentialul imediat de a provoca o explozie fara precedent, antrenand zone largi ale populatiilor musulmane. Decizia lui Donald Trump poate provoca (daca nu a si facut-o deja) o raliere de mari dimensiuni a lumii musulmane in jurul unui element de foarte mare intensitate emotionala, adica amenintarea pierderii identitatii culturale si religioase a zonei arabe a Ierusalimului, acolo unde se afla Moscheea Al Aqsa, simbolul lor sacru, cea mai veche din lume si la fel de importanta pentru credinta lor precum Mecca.

 

Patriarhi si sefi ai bisericilor locale din Ierusalim au redactat o scrisoare speciala adresata presedintelui american Donald Trump pentru a-si exprima ingrijorarea cu privire la intentia lui de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului si eventual de a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Scrisoarea, trimisa miercuri, cu cateva ore inainte de asteptatul anunt al lui Trump, ii cere presedintelui sa renunte la potentiala recunoastere unilaterala a orasului ca fiind exclusiv israelian, potrivit Haaretz, citat de Rador.

 

 Armata israeliana a anuntat ca a raspuns joi seara la proiectile trase din Fasia Gaza, dintre care unul a cazut in Israel. (AFP) Tirurile unui tanc si unui avion israelian au vizat "doua posturi militare" din Fasia Gaza, a spus armata fara sa precizeze cine detine controlul acestor "posturi", potrivit Agerpres. A subliniat insa ca ea considera miscarea Hamas "ca responsabila pentru activitatile ostile comise impotriva Israelului dinspre Fasia Gaza".

 

 

Context:

 

 Trump schimbă fundamental strategia SUA față de conflictul israeliano-palestinian

 

 

Donald Trump a recunoscut miercuri "oficial Ierusalimul drept capitala a Israelului", o ruptura radicala cu decenii de diplomatie americana si internationala, scrie AFP.

 

 

 

Presedintele american a revendicat o "noua abordare" asupra conflictului israeliano-palestinian, asigurand ca respecta o promisiune pe care predecesorii sai au "esuat" sa o respecte. De asemenea, presedintele american a ordonat inceperea pregatirilor pentru transferarea ambasadei americane in Ierusalim, transmite Hotnews.ro.

 

In aceasta alocutiune rostita la Casa Alba si extrem de asteptata, Donald Trump a facut un apel la "calm" si la "Toleranta", anuntand ca vicepresedintele sau Mike Pence se va deplasa in Orientul apropiat "in zilele urmatoare".

 

 

 

  • "Astazi facem un apel la calm, la moderatie si ca vocile tolerantei sa prevaleze asupra propavaduitorilor urii", a spus acesta.

 

  • "A venit timpul sa recunoastem oficial Ierusalimul drept capitala a Israelului", a spus acesta, fiind vorba de a recunoaste o simpla "realitate".

 

  • "Dupa peste doua decenii de derogari" fata de o lege americana din 1995 care impunea deplasarea ambasadei, "nu suntem mai aproape de un acord de pace intre Israël si palestinieni", a argumentat el.

 

  • "SUA raman hotarate sa ajute la facilitarea unui acord de pace acceptabil pentru cele doua parti. Am intentia sa fac tot ce e in puterea mea pentru a ajuta la incheierea unui astfel de acord", a continuat miliardarul american, in picioare la biroul situat in fata unui portret al lui George Washington.

 

  • Acesta a subliniat ca, daca cele doua parti cad de acord asupra acestei chestiuni, SUA vor sustine "solutia celor doua state".

 

 

 

Cu exceptia Israelului, recunoasterea Ierusalimului drept capitala a Israelului starneste reactii negative

 

 

Anuntul facut miercuri seara de presedintele american Donald Trump prin care Ierusalimul este recunoscut drept capitala Israelului a starnit reactii negative atat in randul aliatilor occidentali cat si, asa cum era de asteptat, a lumii arabe. Singura reactie pozitiva vine din Israel, unde premierul Netanyahu saluta o "zi istorica".

 

Peter Schechter, strateg de politica externa si prezentator al podcast-ului Altamar, citat de Hotnews.ro., considera ca eventuala decizie a Statelor Unite de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului a fost luata fara analize, va ingreuna dobandirea pacii si va inversa apropierea Washingtonului de Arabia Saudita. Cu toate acestea, in ciuda unei intensificari a retoricii anti-americane, el nu vede cresteri semnificativa ale riscului de securitate interna din SUA, intrucat de la interzicerea intrarii unor cetateni straini din tari musulmane, acest risc este deja ridicat, conform unui interviu acordat O Globo.

 

Patriarhi si sefi ai bisericilor locale din Ierusalim au redactat o scrisoare speciala adresata presedintelui american Donald Trump pentru a-si exprima ingrijorarea cu privire la intentia lui de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului si eventual de a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Scrisoarea, trimisa miercuri, cu cateva ore inainte de asteptatul anunt al lui Trump, ii cere presedintelui sa renunte la potentiala recunoastere unilaterala a orasului ca fiind exclusiv israelian, potrivit Haaretz, citat de Rador.

 

Miscarea islamista palestiniana Hamas a afirmat ca decizia presedintelui american deschide "portile infernului pentru interesele americane din regiune". Ismail Radouane, un inalt oficial al Hamas, a cerut tarilor arabe si musulmane sa "rupa legaturile economice si politice" cu ambasadele americane si sa expulzeze ambasadorii americani.

 

Secretarul general al ONU a afirmat si el ca statutul Ierusalimului nu poate fi rezolvat decat printr-o "negociere directa" intre israelieni si palestinieni. "Nu exista alternativa la solutia celor doua state" cu "Ierusalimul drept capitala a Israelului si a Palestinei", a spus Antonio Guterres.

 

Presedintele francez Emmanuel Macron a calificat decizia lui Trump "regretabila" si a cerut "evitarea cu orice pret a violentelor". Intr-o conferinta de presa la Alger, unde efectueaza o vizita, Macron a subliniat "atasamentul Frantei si al Europei pentru solutia celor doua state, Israel si Palestina traind alaturi in pace si securitate in granitele international recunoscute, cu Ierusalimul drept capitala a celor doua state".

 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat in schimb o "zi istorica". Netanyahu a precizat ca decizia presedintelui american nu schimba nimic in ceea ce priveste locurile sfinte ale celor trei mari religii monoteiste din Ierusalim, afirmand angajamentul tarii sale de a mentine "statu quo".

 

Turcia a calificat decizia lui Donald Trump drept "iresponsabila" iar Iordania a denuntat o incalcare a dreptului international. ”Condamnam declaratia iresponsabila a administratiei americane (...) aceasta decizie este contrara dreptului international si rezolutiilor ONU", a reactionat ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, pe Twitter.

 

Gruparile palestiniene au cerut "trei zile de furie". In Fasia Gaza, sute de palestinieni au ars drapele americane si israeliene si portrete ale lui Donald Trump. Un protest este prevazut joi la Ramallah in Cisiordania, teritoriu ocupat de armata israeliana de 50 de ani.

 

Si Uniunea Europeana a exprimat ingrijorari serioase legate de decizia presedintelui american. "Aspiratiile ambelor parti trebuie indeplinite si trebuie gasit un drum prin intermediul negocierilor pentru a rezolva statutul Ierusalimului ca viitoare capitala a ambelor state", a spus sefa diplomatiei europene, citata de Reuters.

 

Premierul britanic Theresa May nu este de acord cu decizia SUA de a recunoaste Ierusalismul drept capitala Israelului, intrucat este putin probabil sa contribuie la eforturile de aducere a pacii in regiune. "Nu suntem de acord cu deciza SUA de a-si muta ambasada in Ierusalim si de a recunoaste Ierusalimul drept capitala israeliana inainte de acordul de stat final. Credem ca este inutil in ceea ce priveste perspectivele pentru pace in regiune", a declarat purtatorul de cuvant al Theresei May.

 

Germania nu sustine decizia administratiei Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului, potrivit declaratiilor oferite miercuri de cancelarul Angela Merkel. "Guvernul german nu sustine aceasta pozitie", a scris Merkel pe Twitter.

 

 

 

 De ce este Ierusalimul unul dintre cele mai spinoase puncte ale conflictului israeliano-palestinian

 

 

Statutul Ierusalimului constitue de mai bine de o jumătate de secol una dintre cele mai spinoase probleme ale conflictului israeliano-palestinian. Donald Trump a promis în mai multe rânduri în timpul campaniei electorale transferarea Ambasadei Statelor Unite în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. O lege votată în 1995 de către Congres spune că „Ierusalimul trebuie să fie recunoscut ca fiind capitala statului Israel“ şi impune transferarea reprezentanţei americane. Preşedinţii succesivi aai SUA au amânat până acum implementarea sa, din şase luni în şase luni, aşteptând ca cele două părţi adverse – israelienii şi palestinienii-  să se pună de acord asupra unei partajări a oraşului. Ultima derogare semnată în acest sens a expirat luni, scrie „Le Figaro“, preluat de Adevărul. 

 

 „Preşedintele a fost clar în acest caz de la început: nu este vorba dacă ambasada va fi de fapt mutată de la Tel Aviv la Ierusalim, este vorba despre când“, a spus Hogan Gidley, purtător de cuvânt al Casei Albe.  

 

Poziţia comunităţii internaţionale privind Ierusalimul nu s-a schimbat prea mult în ultimii 70 de ani. Planul de partajare votat de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la 29 noiembrie 1947 prevede crearea unui „corpus separatum“ plasat sub un regim de administrare internaţională. Istoria, totuşi, a decis altfel, deoarece Ierusalimul a fost împărţit la sfârşitul primului război arabo-israelian (1948-49).   

 

Partea vestică a fost cucerită de tânărul stat Israel, care a decis repede să facă din această parte a Ierusalimului, capitală. În ceea ce priveşte jumătatea de est, unde se află  Oraşul Vechi şi locurile sfinte ale celor trei religii monoteiste (Zidul Plângerii, Biserica Sfântului Mormânt şi Moscheea al-Aqsa),  este administrata provizoriu de Iordania.

 

 Dar marea majoritate a comunităţii internaţionale persistă să nu recunoască nici o suveranitate asupra oraşului, multe ţări instalându-şi  ambasadele lor în Israel la Tel Aviv. Războiul de şase zile, care a opus în iunie 1967 statului evreu vecinilor săi arabi, a schimbat din nou situaţia.

 

După trei zile de luptă, armata israeliană a cucerit nu numai Sinaiul, Cisiordania şi Gaza, ci şi Ierusalimul de Est. Guvernul a decis curând să aplice aici legea israeliană.   

 

În iulie 1980, Knesset-ul (parlamentul israelian)  a adoptat o lege fundamentală, transformând oraşul în capitală „unificată şi indivizibilă“ a statului.

 

Clădirile administrative au fost transferate în partea estică a oraşului, iar vaste cartiere de colonizare au fost dezvoltate.

 

Dar Europa şi Statele Unite au continuat să considere această mişcare a Israelului ca fiind neconformă cu dreptul internaţional.

 

De aceea au refuzat până acum să-şi transfere reprezentanţele diplomatice.  

 

De la Acordurile de la Oslo, există un consens larg că Ierusalimul de Est este destinat să devină capitala unui viitor stat palestinian. Negocierile au fost iniţiate în această direcţie la începutul anilor 2000, dar s-au încheiat.

 

Liderii coaliţiei de dreapta care se află la putere în Israel sunt ostili ideii de a renunţa la o parte a oraşului.

 

Recunoaşterea statutului său de capitală de către Statele Unite ar fi, din punctul lor de vedere, o victorie.

 

Pentru palestinieni ar fi  eşecul visului lor de independenţă. 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22