Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


ANI avertizează: modificările la legea sa, contrare deciziilor CCR şi recomandărilor MCV
Dora Vulcan - - - -
2017-12-09
Actualitate Interna
0

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţă că nu susţine adoptarea propunerii de modificare a legii de funcţionare a instituţiei, precizând că aceasta ceste contrară deciziilor CCR şi recomandărilor Comisiei Europene prin rapoartele MCV.

 

 

  

"Amendamentul adoptat în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor prevede faptul că destituirea din funcţie a persoanelor faţă de care s-a constatat un incident de integritate (incompatibilitate sau conflict de interese) să poată fi realizată numai din funcţia ori demnitatea publică în care a existat conflictul de interese sau starea de incompatibilitate (art. 25, alin. 2 din Legea nr. 176/2010)", transmite ANI, într-un comunicat.

 

Instituţia precizează că "soluţia preconizată de această modificare legislativã va avea ca efect diminuarea până la eliminare a sancţiunilor care decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor, astfel:

 

-Funcţionarul sau demnitarul va putea ocupa aceeaşi funcţie care a generat incompatibilitatea ori conflictul de interese, precum şi orice altã funcţie, acest lucru fiind posibil prin încetarea interdicţiilor, fiind încălcat astfel principiul neretroactivităţii deciziilor Curţii Constituţionale şi a legii civile;

 

-Se instituie posibilitatea de rotire în funcţiile publice a persoanelor care au încãlcat regimul juridic al incompatibilitãţilor sau al conflictului de interese, contrar dispoziţiilor Deciziei Curţii Constituţionale nr. 418/2014."

 

Agenţia dă exemplul unei situaţii în care un primar s-a aflat în incompatibilitate în intervalul 2012-2016, perioadă în care obţine un nou mandat. Potrivit legii care este acum în vigoare, când raportul ANI rămâne definitiv îşi pierde mandatul şi începe să curgă interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică. Noua reglementare ar face ca sancţiunile să nu poată fi aplicate dacă raportul de evaluare devine definitiv după expirarea a 3 ani de la finalizarea mandatului în care s-a aflat în stare de incompatibilitate şi nici interdicţia de 3 ani nu mai poate fi aplicatã.

 

În cazul unui parlamentar care s-a aflat în situaţie de incompatibilitate în mandatul 2012-2016, iar până la rămânerea definitivă a raportului de evaluare acesta a obţinut un alt mandat de parlamentar sau un mandat de ales local, potrivit legii în vigoare "sancţiunile se aplică la momentul rãmânerii definitive a raportului de evaluare, şi anume este încetat de drept mandatul 2016-2020 şi de la acel moment începe sã curgă şi interdicţia de 3 ani prevăzută de lege". Dacă legea ar trece în forma propusă, "sancţiunile nu mai pot fi aplicate pentru noul mandat, întrucât persoana respectivă se află în exercitarea altui mandat eligibil decât cel în care s-a aflat în stare de incompatibilitate", explică ANI.

 

"Având în vedere considerentele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate nu susţine adoptarea propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 176/2010, aceasta fiind contrară Deciziei Curţii Constituţionale nr. 418/2014 şi Deciziei Curţii Constituţionale nr. 81/2013, precum şi recomandãrilor adresate de Comisia Europeanã prin rapoartele Mecanismului de Cooperare şi Verificare", transmite instituţia.

 

Precizările vin după ce, plenul Camerei a adoptat, miercuri, pe articole, în forma Comisiei juridice, Legea care modifică Legea ANI şi care prevede că unele interdicţii aplicate deputaţilor şi senatorilor în perioada 2007-2013, pe baza Rapoartelor ANI, încetează de drept, deşi PNL şi USR s-au opus vehement.

 

Camera Deputaţilor este primul for sesizat.

TAGS : parlament ani modificare lege avertisment
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
2985
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22