Lazăr, despre atacul lui Toader la bugetul PG: dorință de punere sub control a procurorilor

Dora Vulcan | 10.12.2017

Parchetul General a reacționat sâmbătă seara față de amenințarea ministrului Tudorel Toader de a prelua gestionarea bugetului bugetului Ministerului Public de catre Ministerul Justitiei: ar insemna o grava atingere adusa independentei procurorului.

Pe aceeași temă

 

 

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ - Parchetul General) a reacționat sambata seara pe pagina oficiala de Faceboo">k cu privire la intenția ministrului Justiției de a prelua bugetul Ministerului Public, astfel încât Ministerul Justitiei sa devina ordonator de credite si pentru bugetul procurorilor.

 

"Independenta financiara este o componenta esentiala a independentei Justitiei, care nu trebuie sa aiba niciun fel de dependenta fata de o alta putere a statului. Ministerul Public nu a fost niciodata dependent financiar de alte institutii, iar schimbarea acestei situatii ar demonstra dorinta de punere sub control a procurorilor", atrage atentia PICCJ.

 

Conducerea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie "isi manifesta ingrijorarea cu privire la independenta procurorului, ideea preluarii gestionarii bugetului Ministerului Public de catre Ministerul Justitiei insemnand o grava atingere adusa acestei independente", se mai spune în postarea Parchetului General

 

"Daca ministrul justitiei - om politic sau membru al unui guvern politic - devine ordonator de credite al bugetului Ministerului Public, se creeaza posibilitatea controlarii activitatii procurorilor prin subfinantarea sistemului, a unor structuri din cadrul acestuia sau directionarea discretionara a resurselor financiare. Practic, cele trei bugete ale Ministerului Public - PICCJ, DNA, DIICOT - nu pot fi gestionate operativ impreuna cu cel al Ministerului Justitiei, pentru ca ar determina o sufocare financiara, respectiv, blocarea activitatii parchetelor", explica Parchetul General.

 

"Invocarea faptului ca Ministerul Justitiei este ordonator de credite pentru bugetul instantelor nu reprezinta un argument, in conditiile in care Consiliul Superior al Magistraturii si reprezentantii instantelor de judecata au solicitat, in mod constant, gestionarea bugetelor instantelor de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, invocand acelasi considerent al independentei financiare", mai spune Parchetul General.

 

"Conducerea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cunoaste nevoile financiare ale structurilor de parchet, prioritatile de actiune pentru combaterea fenomenului infractional, fiind astfel imperios necesar ca gestionarea bugetului sa fie facuta de reprezentantii Mininisterului Public, pentru asigurarea unei functionari eficiente a parchetelor si a combaterii criminalitatii", argumenteaza PICCJ.

 

Parchetul General face referire si la cea de a doua afirmatie a ministrului Justitiei, precizand ca, in ceea ce priveste controlul activitatii procurorului in activitatea de urmarire penala, "in legislatia actuala exista mecanisme de verificare si control care nu sunt considerate imixtiuni, spre deosebire de o eventuala interventie a ministrului justitiei, care ar avea un astfel de caracter".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22