Barna, Cioloș, Orban și grupuri civice, mesaj comun privind protestele pentru Justiție

I.g. | 10.12.2017

Mai multe grupuri civice din ţară, printre care #Rezistenţa, Corupţia Ucide şi Geeks for Democracy, au susținut duminică o conferinţă de presă pe tema legilor Justiţiei pregătite în Parlament. La eveniment au participat şi Dan Barna, preşedintele USR, Ludovic Orban, preşedinele PNL, şi Dacian Cioloş, liderul Platformei România 100.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE

Mihai Polițeanu: Cerem respingerea în bloc a legilor Justiţiei, demisia domnilor Dragnea şi Tăriceanu din fruntea Parlamentului. Cerem românilor să iasă în stradă şi să protesteze paşnic. Justiţia a devenit ultima redută a statului de drept din România. Dacă cade Justiţia, cade ţara. 

 

Adrian Moraru, Institutul pentru Politici Publice: Constat un regres pe toate planurile în privința respectării drepturilor omului în România. Există un interes direct să controlezi servicii, justiție și să aduci toată această putere în mâna unor oameni care își doresc doar binele lor. A unor oameni care se pregătesc să instaureze dictatura în România. 

 

Dacian Cioloș, Platforma România 100: Probabil multă lume se întreabă de ce un parlament nu are voie să modifice legile Justiției, cât timp e ales în urma unor alegeri democratice. Nu cred că asta e problema, de a modifica anumite legi ale Justiției.Chiar și noi (guvernul tehnocrat) am făcut anumite modificări. Dar noi am făcut aceste modificări în urma unor dezbateri publice, cu magistrații, cu avizul instituțiilor abilitate, chiar și în urma unor dezbateri în Parlament. A fost un proces democratic și am făcut dovada că nu le facem în folosul unei grupări, ci în folosul Justiției. Acest lucru nu se întâmplă acum. S-au încercat modificări rapide prin ordonanțe de urgență, nu s-a reușit. Apoi, ministrul Justiției a anunțat că Guvernul va face aceste modificări, au lăsat-o baltă și cu asta. Acum s-a trecut în parlament, unde nu se ține cont de nicio altă părere venită din afara partidelor aflate la putere. Nu cred că această coaliție a fost votată ca să distrugă Justiția. Cum să ai bunăstare într-un stat corupt? Cum să ai bunăstare atunci când nu doar Justiția nu poate funcționa independent, dar faci în așa fel încât duci la instabilitate în mediul economic? Și eu, și Platforma România 100 ne-am asociat, din acest motiv, grupurilor civice care organizează proteste. 

 

Ludovic Orban, președintele PNL: De un an, în Parlament are loc un atac sistematic împotriva independenței instituțiilor din România, în special împotriva puterii judecătorești. Treptat, PSD capturează statul român, instituție după instituție. Atacă orice cetățean, orice companie care încearcă să critice actele puterii, care încearcă orice e normal într-o democrație. În perioada în care va urma, se va stabili clar dacă România rămâne pe drumul euroatalntic sau riscăm să mergem pe un drum care nu duce nicăieri, care ne scoate în afara Europei. PNL a reușit să împiedice orice tentativă de a ataca independența Justiției, care să afecteze ceea ce înseamnă funcționarea normală a puterii judecătorești. Am fost împotriva Ordonanței 13, împotriva proiectelor lui Tudorel Toader de modificare a legilor Justiției. Acum suntem alăuri de toți cei care susțin România pe drumul euroatlantic. Apelez la toți colegii mei, la toți simpatizanții noștri, la toți cetățenii României de a se implica. Trebuie să ieșim în stradă, să manifestăm pașnic și să arătăm acestei puteri că trebuie să țină cont ceea ce vrea majoritatea zdrobitoare din societate. 

 

Dan Barna, președintele USR: Societatea are o datorie majoră de a reacționa în aceste momente. Democrația unui stat nu este despre dictatura majorității, ci despăre respectarea instituțiilor. Am auzit, zilele astea, în Parlament: ”Nu mai vrem să auzim punctele dumneavoastră de vedere, nu mai vrem să dezbatem”. Asta ne arată că mergem spre o dictatură, iar asta nu este o metaforă. De aceea suntem alături de grupurile civice. Vorbim despre confiscarea statului de către un grup de infractori. 

 

Mihai Tudorică, #Rezistența: În acest an, ne-am opus zi de zi abuzurilor făcute de PSD-ALDE. Am încercat să le explicăm cetățenilor care sunt riscurile acestor abuzuri asupra Justiției, care sunt riscurile privind economia. Acum, este o luptă pe viață și pe moarte între coaliția PSD-ALDE și Justiție. Dacă legile Justiției vor trece în această formă, niciun abuz făcut de cei din sistemul public nu va mai fi anchetat. Procurorii nu vor mai avea independență. Furturile din banii publici nu vor mai fi anchetate. Acum, Justiția își face treaba. După instaurarea dictaturii, cenzurii din Parlament îi va urma cenzurarea mass-media, astfel că nu vom mai afla de furturile din bani publici. Din aceste motive, #Rezistența este alături de celelalte grupuri civice, de reprezentanții Opoziției și ai Platformei România 100 în această luptă împotriva celor care vor să modifice, în acest fel, legile Justiției. 

 

"Încercările PSD-ALDE din ultimele săptămâni de a impune, în Parlament, Legile Justiției prin abateri de la procedurile democratice au adus societatea și democrația românească într-un moment critic. Este timpul ca aceia care vor să oprească derapajele Puterii să înceapă să comunice cât mai mult și să găsească punctele de convergență, astfel încât, împreună, să se opună metodelor abuzive ale PSD-ALDE. Din acest motiv, o parte dintre organizațiile civice participante la proteste au inițiat consultări cu partidele parlamentare din Opoziție pentru a identifica modul cel mai eficient și democratic de a determina PSD-ALDE să renunțe la atacul concertat asupra normelor, procedurilor și conduitei democratice", se arată în mesajul iniţial al organizatorilor evenimentului, dat publicităţii înainte de conferinţa de presă programată pentru ora 16.30. 

 


Grupurile civice care au pregătit această acţiune sunt: Acțiunea Civică Galați (membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România), Asociația Aradul Civic (membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România), Asociația Civică ProFest, CIVICA Iași (membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România), Corupția Ucide, Evoluție în Instituție (membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România), Geeks for Democracy, Grupul Civic #Insist, Inițiativa România (membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România), Institutul pentru Politici Publice (membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România), Oradea Civică (membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România), Platforma România 100, Rădăuțiul civic (membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România), #REZISTENȚA, Valea Jiului Society (membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România), VeDem Just - Asociația Voci pentru Democrație şi Justiție (membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România). 

 

Duminică, de la ora 18.00, este programat un nou protest în Piaţa Victoriei, intitulat "Ei cu hoţii, noi cu toţii". Mitinguri similare care vizează refuzul românilor ca majoritatea parlamentară PSD-ALDE să modifice legile Justiţiei sunt anunţate, duminică, în mai multe oraşe din ţară, dar şi în diaspora. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22