Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Presa străină, despre o «nouă rundă de proteste» împotriva modificării legilor Justiţiei
E.B. - - - -
2017-12-11
Actualitate Interna
2

Presa internaţională scrie despre manifestaţiile împotriva Guvernului şi a modificării legilor Justiţiei care au avut loc duminică seară în Piaţa Victoriei din capitală şi în mai multe oraşe.

 

“Mii de români protestează la Bucureşti faţă de modificările propuse ale legilor justiţiei”, scriia Reuters , preluată de News.ro, adăugând că şi în alte oraşe din România au avut loc proteste.

 

Cuib de hoţi şi mafioţi”, “Uniţi salvăm România”, sunt două dintre scandările miilor de manifestanţi din faţa Guvernului, menţionează Reuters, preluată de News.ro.

 

Agenţia de presă precizează că, potrivit estimărilor, la Bucureşti au manifestat 10.000 de persoane, totalul în ţară fiind de 20.000.

 

Şi Associated Press scrie despre “o nouă rundă de proteste”, la care participă peste 10.000 de persoane, menţionând că manifestaţiile sunt împotriva unei legislaţii despre care criticii spun că ar face mai dificilă pedepsirea corupţiei la nivel înalt.

 

AP notează că în faţa Guvernului s-au strâns mii de oameni, manifestaţii având loc şi la Cluj-Napoca şi Iaşi, iar protestatarii au fluierat şi au scandat: "Justiţie, nu corupţie”.

 

Fox News notează că peste 10.000 de oameni au protestat în România, după ce în ultima perioadă propunerile de modificare a legilor justiţiei au fost criticate de mii de magistraţi, de Comisia Europeană şi de preşedintele Klaus Iohannis.

 

The Washington Post, Daily Mail şi US News scriu, de asemenea, despre protestele de duminică, la care au participat mii de persoane.

 

Proteste faţă de modificarea legilor justiţiei au avut loc, duminică seară, în Capitală şi în mai multe oraşe.

 

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ. Singura modificare adoptată de plen faţă de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

 

De asemenea, joi, Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a votat înfiinţarea unei secţii de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va avea drept competenţe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile de corupţie şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de procurori şi judecători.

 

Printre cele mai importante modificări adoptate la legea 303/2004 se numără interdicţia pentru preşedintele României de a refuza numirea procurorilor şi judecătorilor simpli, introducerea controlului ierarhic superior, inclusiv din partea ministrului Justiţiei, asupra procurorilor şi statuarea obligativităţii pentru magistraţi de a depune anual declaraţii pe propria răspundere că nu sunt agenţi acoperiţi ai serviciilor secrete, iar rolul verificării acestor declaraţii revine comisiilor parlamentare de control al SRI şi SIE.

 

Camera Deputaţilor este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Senatul.

 

TAGS : proteste guvern justitie presa internationala piata victoriei
Comentarii
Mircea Ordean 2017-12-11
”Presa străină, despre ...”

De ce pot intui că, în așa situație, sînt citate doar gazetele convenabile onor revistei de față?


În același timp, legat de vorba „Toți...” de pe pancartele inșilor fotografiați de dumneavoastră...
Se referă la ei, cei de-acolo, ori la restul populației?

Dacă-i vorba numai de ei, nu-i semnal bun, asupra solidității dumnealor.
Dacă privește restul, frumos ar fi să se întrebe, dacă ceilalți nu-i posibil s-aibă alte priorități, în existență...
Mircea Ordean 2017-12-11
Manifestațiile actuale.
.
Admit că există marea plăcere, de-a umbla pe străzi și de-a cere lucruri precum acelea (am trăit sentimentul în 1990-91).
Poate din acest motiv nu vor să lase drogul din mînă, în sensul de-a discuta nepărtinitor lucrurile.
.
Noi, oamenii, ne aflăm setați de la natură pentru a domina. Lume întreagă și semeni. Educația doar ascunde acest filon interior

În manifestațiile de acum, cei din stradă gustă satisfacția teribilă, de-a asculta acel imbold. De-a părea să stăpînești lumea, că ea ascultă ce spui tu.
Total 2 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1686
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22