Coaliția a forțat adoptarea statutului magistraților și a legii ANI, trimise seara la Senat

Dora Vulcan | 11.12.2017

Modificarile aduse Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor au fost votate, luni, în viteză, de coaliția PSD-ALDE-UDMR. Au fost 179 de voturi "pentru" si 90 de voturi "impotriva". A fost adoptata cu 167 si modificarea legii ANI, făcută de Iordache.

Pe aceeași temă

 

 

 Proiectul de lege PSD-ALDE care modifica Legea 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor, ale carui amendamente au fost votate miercuri pana aproape de ora 23.00 in plenul Camerei Deputatilor, a fost adoptata de plenul Camerei Deputatilor luni dupa-amiaza, dupa sedinta solemna pentru Regele Mihai. Au fost 179 voturi "pentru" si 90 "impotriva", vot dat in timp ce deputatii USR fluierau in semn de protest. De asemenea, s-a votat si controversatul proiect de modificare a Legii ANI, apartinand lui Florin Iordache, prin care interdictiile aplicate deputatilor si senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare intocmite de Agentia Nationala de Integritate si care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007 - 2013 inceteaza de drept. Decizia pentru a se face sedinta de vot final luni s-a luat la ora 13.30 in sedinta conducerii Camerei Deputatilor, la propunerea PSD, scrie Hotnews.ro.

 

 17:23 - Deputatul PNL Florin Roman a cerut un vot pentru reluarea votului asupra proiectului de modificare a Legii de organizare si functionare a ANI, tinand cont de faptul ca proiectul a primit doar 167 de voturi, cu doar doua mai mult decat minimum necesar. Presedintele de sedinta, Gabriel Vlase, a refuzat acest lucru, informeaza Digi24.

 

17:20 - Scandalul continua in Camera Deputatilor, se aud iar fluieraturi.

 

17:17 - "Tot ceea ce ati facut dumneavoastra ne duce spre dictatura. Puneti in pericol securitatea Romaniei. Nu mai sunteti noaptea ca hotii, ci ziua, in vazul tuturor", a declarat, de la tribuna Parlamentului, deputatul PNL Raluca Turcan.

 

17:12 - Deputatii PNL si USR au incercat sa amane votul pe cele doua legi, abordand strategia dreptului la replica. Un deputat care vorbea de la tribuna invoca numele altui deputat prezent, care la randul lui, potrivit regulamentului, avea dreptul sa ii dea replica celui care i-a rostit numele.

 

Presedintele de sedinta, social-democratul Gabriel Vlase, a taiat insa microfonul membrilor Opozitiei si la un moment dat chiar a pus capat interventiilor deputatilor PNL si USR.

 

17:07 - S-au votat si modificarile la Legea privind statutul magistratilor. Au fost 179 voturi "pentru", 90 "impotriva". Proiectul merge la Senat, camera decizionala.

 

17:06 - Legea ANI a fost votata cu 167 voturi "pentru", 90 impotriva. Proiectul merge la Senat, camera decizionala.

 

17:04 - "Astazi strada va spune ca v-a luat betia puterii", afirma deputatul Robert Turcescu.

 

17:03 - Opozitia incerce sa tergiverseze votul cat poate de mult. In sala se aud fluieraturi, aplauze si s-a batut cu palmele in birouri.

 

17:00 - "Cand e vorba de o lege a Justitiei, iata ca stam dupa o sedinta solemna sa votam", a declarat Dan Barna, presedintele USR.

 

16:59 - Liderul grupului parlamentar PNL, Raluca Turcan, a invocat probleme de procedura, solicitand amanarea discutiilor.

 

"Prin punerea pe ordinea de zi a legii referitoare la ANI si a Statutului magistratilor, dupa o sedinta solemna in care am omagiat un om de stat, un reper moral, va aratati capacitatea de nu putea mima nicio urma de jena. Nu aveti niciun Dumnezeu. In campanie ati dat asigurari ca nu veti face legi pentru hoti", a spus Turcan.

 

16:47 - Plenul Camerei Deputatilor a inceput cu 30 de minute mai devreme decat ora stabilita initial, 17:15. Presedintele de sedinta, Gabriel Vlase, a anuntat ca supune la votul final al plenului Statutul magistratilor si legea privind ANI, informeaza Mediafax.

16.10. Ședința solemnă comună s-a încheiat, în câteva minute începe ședința obișnuită a Camerei Deputaților. Pe ordinea de zi modificată ca urmare a deciziei Biroului Permanent, sesiunea de vot final pe Statutul magistraților și Legea de organizare și funcționare a Agenției Naționale de Integritate ar trebui să fie la 18.30.

 

Pe ordinea de zi au mai fost introduse proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și proiectul lui Florin Iordache de modificare a Regulamentului Camerei.

 

 Votul final asupra celor două controversate proiecte (de modificare a Statutului magistraților și Legii de organizare și funcționare a ANI) ar putea avea loc la 17.15. De asemenea, într-o a doua sesiune de vot final pe repede-înainte, PSD-ALDE au introdus proiectul lui Florin Iordache de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților, proiect care stabilește, practic, că opoziția nu-și mai poate susține în plen amendamentele respinse.

 

Pe ordinea de zi a plenului de azi ar putea fi introdus și proiectul de lege de modificare a Legii nr. 144/2007 privind înființarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate. Este vorba de controversatul proiect inițiat de Florin Iordache prin care s-ar șterge interdicțiile stabilite pentru cinci parlamentari PSD și ALDE (deputații Steluța Gustica Cătăniciu, Ioan Sorin Roman și Matei Suciu, respectiv senatorii Ovidiu Cristian Dan și Resmeriță Cornel Cristian) pentru conflictele de interese din perioada 2007-2013.

 

„Interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007–2013, până la intrarea în vigoare a legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea legii nr. 96/2013 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, se arată în iniţiativa legislativă înregistrată la Parlament de Florin Iordache pe 21 noiembrie şi intrată în dezbatere în procedură de urgenţă.

 

De asemenea, a fost modificat şi alineatul (2) al articolului 25 din legea 176/2010 astfel: „Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate”.

 

***

 

Votul final asupra Statutului judecătorilor și procurorilor (Legea nr. 303/2004) ar fi trebuit, conform programului obișnuit, afișat și pe site-ul Camerei Deputaților, să să dea mâine, într-o ședință de plen. Coaliția PSD-ALDE nu mai are însă răbdare și discută, în Biroul Permanent, devansarea votului.

 

Propunerea de devansare este formulată de liderul deputaților PSD, Ioan Munteanu, și va fi, cel mai probabil, aprobată de Biroul Permanent, structură în care PSD-ALDE-UDMR dețin majoritatea.

 

Coaliția la putere dorește ca votul final asupra Statutului magistraților să se dea imediat după ce se încheie ședința solemnă comună dedicată omagierii Regelui Mihai.

 

Florin Iordache (PSD), vicepreședinte al Camerei și președintele Comisiei speciale în care s-au dezbătut legile Justiției, nu a reușit să ofere jurnaliștilor explicații credibile pentru devansarea votului.

 

„Pentru că, așa cum știți Legea 303 a fost discutată săptămâna trecută (...) Biroul Permanent va hotărî când va fi ședința de vot final. Că va fi azi, că va fi mâine, care e diferența dacă este astăzi sau dacă este mâine?”, a declarat Iordache.

 

La insistențele jurnaliștilor, care i-au transmis că, inițial, s-a anunțat votul final pentru marți și că protestatarii vor să organizeze manifestări împotriva modificărilor aduse Statutului magistraților, Florin Iordache a răspuns: „Doamnă, noi nu ținem ședințe de Birou Permanent în funcție de cum se organizează protestatarii. Dumneavoastră dezinformați sau ar trebui să informați mai mult”.

 

Pe masa Biroului Permanent ar putea ajunge, luni, și raportul întocmit de Comisia specială asupra modificărilor propuse la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, raport finalizat și aprobat luni dimineața de Comisia Iordache. Biroul Permanent al Camerei Deputaților decide când va fi votul, dar nu este imposibil ca el să fie forțat tot pentru luni după-amiaza.

 

Proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptat de Camera Deputaților, miercurea trecută, pe articole, într-o şedinţă maraton care a durat peste 10 ore. Ca o dovadă că PSD-ALDE-UDMR doreau încă de atunci să dea și votul final, proiectul de modificare a Legii 303/2004 a fost înregistrat la Senat, ca și cum ar fi fost deja adoptat. Deşi la momentul miercuri după-amiaza nici măcar jumătate dintre articolele actului normativ nu fuseseră discutate în Camera Deputaţilor, proiectul a primit la Senat numărul de înregistrare B622/2017.

 

Principalele modificări aduse Statutului magistraților:

 

- Statul va fi obligat să se îndrepte cu o acţiune împotriva magistratului care a săvârşit o eroare cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă.

 

„După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”, se arată în amendamentul adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor.

 

- Președintele României nu mai poate refuza numirea judecătorilor și procurorilor care au promovat examenul de capacitate. Abrogarea prevederii acum în vigoare a fost propusă de UNJR și a fost preluată, în Comisia Iordache, de reprezentanții PSD și ALDE.

 

- Judecătorii și procurorii sunt obligați ca, în exercitarea atribuțiilor, să se abțină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlate puteri ale statului - legislativă și executivă.

 

- Serviciilor de informații le este interzis să racoleze persoanele prevăzute de alineatul (1) ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori. Încălcarea acestei interdicții este infracţiune împotriva independenței justiției și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani. În cazul în care infracțiunea este comisă de un ofițer cu funcții de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majorează cu jumatate. Tentativa se pedepsește.

 

- Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate si personalul conex personalului de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informații.

 

Forma a fost propusă de Uniunea Națională a Judecătorilor din România și a fost preluată de PSD, ALDE și UDMR.

 

- Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei. În forma actuală, în vigoare, Statutul magistraților prevede că „procurorii numiți de Președintele României se bucură de stabilitate și sunt independenți, în condițiile legii”.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22