Statutul magistraților și legea ANI, pe repede înainte și în Senat.Luni, raport în comisie

Dora Vulcan | 11.12.2017

Biroul Permanent al Senatului a stabilit luni calendarul dezbaterii în procedură de urgenţă a legii privind statutul magistraților și a modificărilor lui Iordache la legea ANI, prin care sunt șterse toate interdicțiile pentru parlamentarii aflați în conflict de interese.

Pe aceeași temă

 

 

Termenul pentru depunerea amendamentelor a fost stabilit pentru joi, iar comisiile de resort vor trebui să elaboreze raportul până lunea viitoare, pe 18 decembrie, scrie News.ro. 

 

 "Senatul a fost sesizat, astăzi, în calitate de Cameră decizională, cu două proiecte de legi care au fost astăzi votate la Camera Deputaţilor. Este procedura uzuală şi, sigur, în calitate de preşedinte al Senatului am convocat Biroul Permanent pentru a stabili pentru cele două legi termenele de depunere a amendamentelor şi de prezentare a raportului final. Pentru ambele legi, termenul de depunere a amendamentelor a fost stabilit pentru joi, 14 decembrie, ora 9:00, iar depunerea raportului, luni, 18 decembrie”, a anunţat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la finalul şedinţei Biroului Permanent.

 

Senatorul USR Mihai Goţiu a acuzat coaliţia de abuz de putere.

 

”Abuzul de putere continuă la minut. Tocmai am ieşit dintr-o şedinţă a BP care încalcă cel puţin două prevederi ale Regulamentului. În primul rând, art. 85, aliniat 1: proiectul programului de activitate pentru săptămâna următoare este supus spre adoptare Senatuilui şi se adoptă cu votyul majorităţii senatorilor prezenţi. La plen s-a supus la vot un program de lucru pe această săptămână care nu are inclusă această şedinţă a Biroului Permanent. O a doua prevedere încălcată este art. 37, alin. l care prevede că o convocare este însoţită de o propunere de ordine de zi. (...) În momentul în care s-a făcut această convocare ni s-a transmis doar un SMS, cu aproximativ 20-25 de minute înainte, fără a se spune ce e pe ordinea de zi. Poate că unora li se par detalii minore. Din punctul meu de vedere arată doar faptul că puterea e pur şi simplu dispusă să încalce în picioare orice regulă a parlamentalismului, a democraţiei, care prevede dezbatere, respectarea unor reguli şi legi”, a declarat Mihai Goţiu la finalul şedinţei de Birou Permanent.

 

Camera Deputaţilor a adoptat luni cu 179 de voturi ”pentru” şi 90 de voturi ”împotrivă” modificările aduse legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor într-o şedinţă de vot final convocată ad-hoc. De asemenea, a fost adoptată, cu 167 de voturi ”pentru” şi 90 de voturi ”împotrivă” şi modificarea legii ANI, care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 încetează de drept.

 

Decizia de convocare a sesiunii de vot final a fost luată de comitetul liderilor, la propunerea liderului deputaţilor PSD, Ioan Munteanu.

 

În mod normal, sesiunea săptămânală de vot final în Camera Deputaţilor este marţi, după prânz.

 

”Care e diferenţa dacă a azi sau dacă e mâine?”, a spus Florin Iordache, întrebat de ce intră azi la vot final legea 303/2004 şi nu marţi, aşa cum este normal.

 

”Noi nu ţinem şedinţele de Birou Permanent în funcţie de cum se organizează protestatarii”, a mai spus el.

 

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercurea trecută pe articole în Camera Deputaţilor, într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ.

 

Singura modificare adoptată de plen faţă de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

 

”Votul final va fi stabilit într-o şedinţă ulterioară de Birou Permanent”, a anunţat preşedintele de şedinţă, Gabriel Vlase, la finalul dezbaterilor.

 

De asemenea, şi legea care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 încetează de drept va intra la vot final.

 

”Interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 – 2013, până la intrarea în vigoare a legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea legii nr. 96/2013 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, se arată în iniţiativa legislativă înregistrată la Parlament de Florin Iordache pe 21 noiembrie şi intrată în dezbatere în procedură de urgenţă.

 

De asemenea, a fost modificat şi alineatul (2) al articolului 25 din legea 176/2010 astfel: ”Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate”.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22