LIVE Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost adus în ţară. Zile de doliu national

E.b. | 13.12.2017

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost adus în ţară miercuri, la ora 11.00, şi va fi dus la Castelul Peleş, unde va rămâne pentru câteva ore.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE - Președintele Klaus Iohannis a ținut un moment de reculegere la catafalcul Regelui. 

 

 

 Presedintele Klaus Iohannis a scris in cartea de condoleante de la Castelul Peles ca, prin tot ceea ce a facut, regele Mihai I si-a pus intreaga viata in slujba natiunii romane si va ramane in memoria colectiva ca un simbol al luptei poporului roman pentru libertate, noteaza Agerpres.

 

"A plecat dintre noi un lider veritabil, care a reprezentat tara cu onoare, curaj si patriotism, in vremuri grele, devenind un reper de identitate si solidaritate pentru natiune: Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei. Prin tot ceea ce a facut, Mihai I si-a pus intreaga viata in slujba natiunii romane si a servit cu abnegatie, demnitate si responsabilitate tara in care s-a nascut. Romanii l-au iubit, l-au respectat si sunt convins ca el va ramane in memoria colectiva ca un simbol al luptei poporului roman pentru libertate", a scris seful statului, care a venit, miercuri, sa ii aduca un ultim omagiu fostului suveran.

 

Klaus Iohannis afirma ca amintirea regelui Mihai I va ramane mereu vie in sufletele romanilor.

 

"In aceste clipe triste, transmit condoleantele mele intregii Familii Regale. Sunt alaturi de toti cei care respecta amintirea Regelui Mihai I si care, in aceste momente, isi exprima regretele fata de trecerea la cele vesnice a uneia dintre cele mai proeminente personalitati ale istoriei noastre.Sunt convins ca amintirea regelui Mihai I va ramane mereu vie in sufletele romanilor. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace", a mai scris presedintele.

 

UPDATE Cortegiul funerar a ajuns în Sinaia. Zeci de oameni l-au așteptat cu steaguri în mâini. La trecerea cortegiului funerar, oamenii aplaudă.

 

UPDATE Au fost trase clopotele catedralelor, mănăstirilor şi bisericilor din întreaga ţară, în onoarea fostului suveran.

 

UPDATE Mașina cu trupul neînsuflețit al regelui Mihai I a pornit, miercuri, spre Sinaia. Aceasta este urmată de o mașină care transportă crucea fostului suveran și de mașinile cu membrii Familiei Regale și a oficialităților. 

 

UPDATE Evenimentul se desfășoară în prezența șefului Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei române, a principelui Radu și a membrilor Familiei Regale — Irina Walker, principesa Maria, Nicolae de Roumanie Medforth Mills, Karina de Roumanie.

 

La aeroport sunt miniștrii Afacerilor Exerne și Apărării Naționale, Teodor Meleșcanu și Mihai Fifor, șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, consilierul prezidențial Andrei Muraru, președintele PNL, Ludovic Orban, reprezentantul Patriarhului Daniel, mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal, însoțit de un sobor de preoți și diaconi, transmite Agerpres

 

Alături de fostul suveran, pe ultimul drum de la Geneva la București, au fost prezenți principesele Elena și Sofia și Alexander Nixon, secretarul de stat Victor Opaschi, general maior Laurian Anastasof, reprezentantul Armatei României, membri ai Casei Majestății Sale și mitropolitul Iosif, care s-au alăturat reprezentanților Familiei Regale și oficialităților venite la aeroport.

 

 

 

După o scurtă slujbă religioasă, corpul neînsuflețit al regelui va fi transportat cu mașina la Sinaia, unde miercuri, de la ora 14,00, va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. 

 

Avionul militar care a adus în țară sicriul regelui Mihai a aterizat pe Aeroportul Otopeni. La Salonul oficial al aeroportului au ajuns deja fiicele regelui și mai mulți oficiali.

 

 

VEZI IMAGINI

 

De la Peleş, sicriul va fi transportat la Bucureşti şi va fi depus în Sala Tronului de la Palatul Regal, unde va rămâne până sâmbătă, ziua în care va avea loc înmormântarea, la noua catedrală Episcopală de la Curtea de Argeş. Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş.

 

Sicriul va fi adus de o aeronavă a Forţelor Aeriene Române, în care vor fi prezenţi membri ai Familiei Regale, reprezentatul Guvernului, reprezentantul Armatei României, precum şi membri ai Casei Majestăţii Sale. Vor face de gardă, pe tot traseul de la Geneva la Bucureşti, militari din Brigada 30 Gardă Mihai Viteazul, conform News.ro.

 

La aeroport vor fi prezenţi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, membri ai Familiei Regale, reprezentanţi ai Instituţiei Preşedintelui României, ai Guvernului, ai Parlamentului, ai Armatei şi ai Bisericii Ortodoxe Române. Ceremonia de la Otopeni va avea caracter militar, după cum a precizat Casa Regală.


Programul vizitei oficialităţilor pentru a transmite condoleanţe la Castelul Peleş este unul foarte strict. 

 

Începând cu ora 14.00, sunt aşteptaţi la Sinaia Klaus Iohannis, preşedintele României, reprezentanţi ai Preşedinţiei Republicii Moldova, membrii Guvernului României şi ai Guvernului Republicii Moldova, membrii Parlamentului României şi ai Parlamentului Republicii Moldova. 

 

Începând cu ora 15.00 şi până la ora 16.00 vor avea acces în Holul de Onoare pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai, reprezentanţii Instituţiilor Statului, centrale şi locale. 

 

De la ora 16.00 şi până la ora 17.00 sunt aşteptaţi reprezentanţii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO şi ai Organizaţiilor Internaţionale, iar ultima oră din program, între 17.00 şi 18.00, este rezervată reprezentanţilor Academiei Române şi Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice şi ai celorlalte instituţii ale Credinţei, screi Adevărul.

 

Conform programului funeraliilor Regelui Mihai, sâmbătă, 16 decembrie, după o scurta ceremonie religioasă şi militară în Piaţa Palatului Regal, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi urcat pe un afet de tun şi va parcurge traseul până la Catedrala Patriarhală. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional. 

 

De asemenea, după slujba de înmormântare de la Catedrala Patriarhală, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi urcat într-o maşină mortuară, iar cortegiul funebru se va deplasa spre Gara Regală Băneasa. Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat, apoi, de la Bucureşti la Curtea de Argeş cu Trenul Regal.

 

Patriarhia a anunţat că, în cadrul ceremoniilor religioase oficiate cu prilejul înmormântării Regelui Mihai I al României vor exista trei momente în care vor fi trase clopotele catedralelor, mănăstirilor şi bisericilor din întreaga ţară:

   

Miercuri, 13 decembrie 2017, ora 11:00, la sosirea sicriului cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă;
   

 

Sâmbătă, 16 decembrie 2017, ora 12:30, la începutul slujbei de prohodire (înmormântare) din interiorul Catedralei Patriarhale;

 

Sâmbătă, 16 decembrie 2017, ora 18:30, la începutul ceremoniei religioase de îngropare în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală din Curtea de Argeş.

 

Programul funeraliilor Regelui Mihai:

 

Miercuri, la ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu maşina la Castelul Peleş. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa şefului Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei române, şi a membrilor Familiei Regale, a reprezentanţilor instituţiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe şi ai Casei Majestăţii Sale. Presa va avea acces la ceremonie. Publicul nu va avea acces la eveniment.

Miercuri, de la ora 14.00, corpul neînsufleţit al Regelui va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş. Custodele Coroanei şi Familia Regală vor fi prezenţi la Sinaia. Programul vizitei oficialităţilor pentru a transmite condoleanţe la Castelul Peleş este următorul:

 

-  Ora 14-15: Instituţia preşedintelui României, Preşedinţia Republicii Moldova, Membrii Guvernului României şi ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României şi ai Parlamentului Republicii Moldova.

-  Ora 15-16: Reprezentanţii instituţiilor statului, centrale şi locale.

-  Ora 16-17: Reprezentanţii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO şi ai Organizaţiilor Internaţionale.

-   Ora 17-18: Reprezentanţii Academiei Române şi Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice şi ai celorlalte instituţii ale Credinţei.

 

Accesul la Castelul Peleş se face pe baza listelor comunicate în prealabil Protocolului Regal de către instituţiile amintite. Publicul nu va avea acces pe durata şederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia. Presa va avea acces pe terasa Castelului Peleş şi, în anumite intervale orare, în Holul de Onoare.

 

Miercuri, a ora 18.00, corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20.30. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul şi presa nu vor avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei. Presa va avea acces doar la intrarea în Palatul Regal.

 

Toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Majestăţii Sale vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal miercuri, 13 decembrie, între ora 21.00 şi ora 24.00; joi, 14 decembrie, între ora 08.00 şi ora 22.00 şi vineri, 15 decembrie, între ora 08.00 şi ora 22.00. Intrarea este liberă. 

 

Cei prezenţi la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt rugaţi să respecte următoarele reguli:

 

- Să fie îmbrăcaţi în ţinută corespunzătoare, cu culori închise.

- Să nu poarte sacoşe, genţi ori bagaje voluminoase de niciun fel.

- Să nu vină însoţiţi de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii.

-  Să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice. Fotografierea şi filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei.

-  Să aibă la ei un document de identitate.

-  Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi aşezate în grădina din faţa Palatului Regal sau pe trotuarul din faţa grilajului Palatului. Personalul Casei Majestăţii Sale va fi la faţa locului, pentru a îndruma publicul participant.

-  Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poştă, pe adresa Palatului Elisabeta.

-  În incinta Palatului Regal, fumatul şi vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.

 

Pe perioada accesului la Palatul Regal va funcţiona un post de prim-ajutor.

 

În ziua de sâmbătă, 16 decembrie, la ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

 

La ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. Accesul presei este liber.

 

La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional. De la ora 11.30 la ora 12.45, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală.

 

La ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

 

Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat la ora 14.40 cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.

 

Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Piteşti (ora 16.46). 

 

Trenul Regal, cu care sicriul cu corpul neînsufleţit al regelui Mihai va fi dus la Curtea de Argeş, a fost inaugurat în 1928
 

Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş, la ora 17.30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş.

 

La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

 

La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală.

 

Prezenţa presei nu va fi permisă în cele două incinte, nici înainte, nici pe parcursul celor două ceremonii funerare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

 

Familia Regală anunţă mare doliu pentru 40 zile şi doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu şi doliul se referă la prezenţa publică a membrilor Familiei Regale.

 

Cărţi de condoleanţe sunt deschise la Castelul Peleş, la Palatul Regal (Calea Victoriei) şi la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziţia publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

 

Regele Mihai - care împlinise 96 de ani în 25 octombrie - a încetat din viaţă în 5 decembrie, la reşedinţa sa din Elveţia

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22