Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


PSD si ALDE au votat modificarea regulamentului Camerei: Opozitia nu mai poate sustine amendamente
E.B. - - - -
2017-12-13
Actualitate Interna
0

Sedinta convocata de PSD-ALDE urmareste sa scurteze dezbaterile la cele doua contestate proiecte de legi ale justitiei, care vor intra la vot in plen miercuri, asa incit opozitia sa nu mai poata sustine amendamente. Modificarea propusa de Eugen Nicolicea a trecut prin comisie cu votul UDMR, care a fost decisiv.

 

 

Modificarea propusa de Eugen Nicolicea a primit 4 voturi pentru - UDMR a votat de data aceasta in favoarea propunerii dupa ce ieri votase impotriva, - si 3 impotriva - PNL, USR si PMP, relateaza HotNews.ro

 

 Coalitia majjoritra a facut un troc cu UDMR, care si-a schimbat votul dupa ce  pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor proiectul UDMR de infiintare a Liceului Romano-Catolic de la Targu-Mures - o miza politica majora pentru UDMR.

 

Prin modificarea votata miercuri, Opozitia nu va mai avea la dispozitie timpul necesar pentru a-si sustine amendamentele si in plen, astfel incat votul la cele doua proiecte controversate va deveni o formalitate.

 

Ce prevede modificarea propusa de Nicolicea:

"După ce timpul de dezbatere aprobat a fost epuizat, dezbaterea se încheie și președintele de ședință supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaților prezenți, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma inițială".

 

 

 Dupa Legile Justitiei, prezumtia de nevinovatie

Comisia pentru Legile Justitiei, condusa tot de Florin iordache, se va reuni azi pentru a incepe dezbaterile privind propunerile de modificare si completare a Codului Penal si de Procedura Penala prin raportare la transpunerea Directivei PE referitoare la prezumtia de nevinovatie si la dreptul de a fi prezent la proces, arata ziare.com.

Astfel, comisia va incepe miercuri, dupa sedinta de plen a Camerei Deputatilor, dezbaterile privind propunerile de modificare si completare a dispozitiilor Codului de Procedura Penala si Codului Penal prin raportare la transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European si a Consiliului din 09.03.2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale.
 
Potrivit Directivei, statele membre se asigura ca persoanele suspectate si acuzate beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana la dovedirea vinovatiei conform legii.
 
 
Directiva se aplica persoanelor fizice care sunt suspectate sau acuzate in cadrul procedurilor penale, in toate fazele procedurilor penale, din momentul in care o persoana este suspectata sau acuzata de comiterea unei infractiuni sau a unei presupuse infractiuni pana cand hotararea prin care se stabileste ca persoana respectiva a comis infractiunea in cauza ramane definitiva.

 
Directiva statueaza ca prezumtia de nevinovatie si dreptul la un proces echitabil sunt consacrate in articolele 47 si 48 din Carta drepturilor fundamentale a UE, articolul 6 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale (CEDO), articolul 14 din Pactul international cu privire la drepturile civile si politice (PIDCP) si articolul 11 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului.
 
 
Directiva prevede norme minime comune cu privire la anumite aspecte ale prezumtiei de nevinovatie in cadrul procedurilor penale si dreptul de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale.
 
TAGS : Iordache lege Camera Deputatilor opozitie amendamente PSD ALDE UDMR
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
4603
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22