Nou avertisment al Consiliului Europei in privinta legilor justitiei. Un dus rece pentru PSD

E.b. | 13.12.2017

„În contextul evenimentelor recente”, Consiliul UE cere României „evitarea oricăror pași înapoi”, insistă pe necesitatea unui „consens politic privind respectarea independenței justiției” și laudă „rezultatele impresionante ale DNA și ÎCCJ”.

Pe aceeași temă

  

Concluziile Consiliului UE privind MCV indică o deteriorare a încrederii în autoritățile române, scrie justitiecurata.ro.
 

Consiliul UE (Afaceri Generale) „reiterează importanța unui angajament lipsit de echivoc, susținut și având un larg sprijin politic și instituțional” pentru îndeplinirea obiectivelor MCV. În concluziile sale privind MCV date publicității ieri, 12 decembrie 2017, Consiliul UE vorbește și despre necesitatea unui „consens politic privind respectarea independenței justiției” și „garantarea rezultatelor impresionante ale DNA și ÎCCJ”.

    

„În contextul evenimentelor recente, dar și al progreselor majore obținute deja de-a lungul anilor”, organismul care reprezintă guvernele statelor membre și a cărui președinție va fi asigurată de România în prima jumătate a anului 2019, cere Bucureștiului „să evite orice pași înapoi și să răspundă în totalitate îngrijorărilor și recomandărilor exprimate de Comisie în (ultimul]) Raport.”

 

În Raportul MCV de luna trecută, Comisia Europeană constase îndeplinirea satisfăcătoare a unei singure „recomandări cheie” din cele 12 ce fuseseră anunțate la începutul anului ca fiind și necesare și suficiente pentru închiderea MCV – sistemul PREVENT de prevenire a conflictelor de interese în achizițiile publice. În legătură cu alte trei „recomandări cheie” Comisia menționase că s-au înregistrat progrese.
Încredere diminuată

România a făcut progrese mult mai clare decât Bulgaria în anii anteriori.

 

Dar tonul concluziilor Consiliului UE – care se referă la ultimul an, perioada de raportare – este pozitiv față de Bulgaria și reținut față de România, indicând o deteriorare a încrederii în autorităților române în ultimul an, conform justitiecurata.ro.

 

Astfel, în cazul Sofiei: Consiliul salută pașii pozitivi semnificativi făcuți de autoritățile bulgare în perioada de raportare și determinarea arătată de guvern în a repune pe șine procesul de reformă.

 

În ceeea ce privește Bucureștiul,

 

Consiliul salută faptul că România a făcut o serie de pași pozitivi în perioada de raportare” (n.n. sunt menționate: PREVENT, ANABI și apărarea de către CSM a independenței și reputației magistraților, deși Comisia constatase ineficiența CSM de a contracara atacurile politice și mediatice contra magistraților anticorupție).

Cu toate acestea, raportul Comisiei Europene pune în evidență o serie de îngrijorări cu privire la ireversibilitatea și sustenabilitatea reformelor.

Acestor preocupări trebuie să li se răspundă hotărâtor într-o manieră credibilă și care să genereze încredere pentru pregăti calea unei închideri cu success a MCV în viitorul apropiat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22