Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Asaltul final la Senat. Amendamentele lui S. Nicolae care vor sa faca din magistrati infractori
E.B. - - - -
2017-12-14
Actualitate Interna
2

Şerban Nicolae, senatorul PSD, pregăteşte un /asaltl final/ la legea răspunderii magistraţilor. El a anunţat faptul că a depus a depus 30 de amendamente la proiectul pentru modificarea statutului judecătorilor și procurorilor.

 

 

Camera Deputaților a adoptat luni, 11 decembrie, modificările la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, la câteva zile după ședința maraton în care s-au adoptat amendamentele la actul normativ. Au fost 179 de voturi pentru și 90 împotrivă. Acum, legea merge la Senat care este cameră decizională. "

 

Să nu existe dubii, am depus astăzi aproape 30 de amendamente la proiectul pentru modificarea statutului judecătorilor și procurorilor, scrie Şerban Nicolae pe pagina sa de Facebook.

 

Aici aveți unul dintre ele:


"Art 96

(1) Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare.

 

(2) Eroarea judiciară atrage răspunderea judecătorilor și procurorilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

 

(3) Este eroare judiciară atunci când, în înfăptuirea actului de justiție, se determină o soluționare greșită a unei proceduri judiciare și prin aceasta se produce o vătămare a drepturilor ori intereselor legitime ale unei persoane.

 

(4) Este rea-credință atunci când judecătorul sau procurorul, în exercitarea funcției, cu intenție, prin încălcarea Convenției pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale, a drepturilor și libertăților fundamentale prevăzute de Constituția României, ori a normelor de drept material sau procesual, a determinat o eroare judiciară.

 

(5) Este gravă neglijenţă atunci când judecătorul sau procurorul, în exercitarea funcției, din culpă, nesocotește normele de drept material ori procesual, determinând o eroare judiciară.

(6) Nu este îndreptăţită la repararea pagubei persoana care, în cursul procesului, a contribuit în orice mod la săvârşirea erorii judiciare de către judecător sau procuror.

(7) Pentru repararea prejudiciului produs printr-o eroare judiciară, persoana vătămată se poate îndrepta cu acţiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice, în condițiile legii, la tribunalul în cărui circumscripție își are domiciliul sau sediul, după caz. Plata de catre stat a sumelor datorate cu titlu de despagubire se efectueaza în termen de maxim 1 an de la data comunicarii hotararii judecatoresti definitive.

 

(8) După ce prejudiciul cauzat de o eroare judiciară a fost acoperit de stat, Ministerul Finanțelor Publice se întoarce în mod obligatoriu, pe cale judiciară împotriva judecătorului sau procurorului care a determinat eroarea judiciară. Competența de judecată, în primă instanță, revine Curții de Apel București, dispozițiile Codului de procedură civilă fiind pe deplin aplicabile.

 

(9) Termenul de prescripție a dreptului la acțiune al statului, prevăzut la alin. (8) este de un an, de la data când a fost achitat integral prejudiciul.

 

(10) Consiliul Superior al Magistraturii poate stabili condiții, termene și proceduri pentru asigurarea profesională obligatorie a judecătorilor și procurorilor. Asigurarea obligatorie nu poate să întârzie, să diminueze sau să înlăture răspunderea pentru eroare judiciară determinată de rea-credință sau gravă neglijență."

 

TAGS : Serban Nicolae Senat justitie magistrati amendamente
Comentarii
FLORIAN D. MIREA 2017-12-14
Asta-i Serban Nicolae
Cret la minte ca o oaie
Om de casa, om de paie
Care spanzura si taie.
FLORIAN D. MIREA 2017-12-14
E mai rau. Ei vor sa faca nu numai infractori din magistrati, dar si magistrati din infractori.
Total 2 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
2838
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22