Efectul tribulațiilor pe seama Pilonului II:40000 de români și-au făcut pensii facultative

Dora Vulcan | 14.12.2017

Dezbaterile pe seama Pilonului II (private obligatorii) au adus un plus de interes pentru Pilonul III (pensii private facultative), numarul de participanti nou atrasi fiind de aproape 40.000 de persoane in acest an - cel mai mare din ultimii 7 ani, a anuntat joi Asociatia pentru Pensiile Private.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Si contributiile virate anual la Pilonul III au crescut: de la 108 milioane de lei in 2011, la 272 milioane de lei, in anul 2017, cu o estimare de 300 de milioane de lei, pentru anul 2018. Contributiile virate la Pilonul II se ridica la 7,1 miliarde de lei in acest an, din estimarile APAPR, iar in 2018, acestea se vor reduce, scrie Hotnews.ro. 

 

 

2017 a fost un an agitat pentru Pilonul II (pensile private obligatorii). In final, toate analizele au aratat ca sistemul de pensii private functioneaza in parametri, fara probleme. Fondurile de pensii private si-au facut datoria si au produs randamente investitionale remarcabile pentru participanti, chiar si in perioada crizei economice si a climatului neprielnic post-criza.

 

 

In 2018, arhitectura Pilonului II si Pilonului III raman nemodificate; reducerea contributiei poate si trebuie inversata in viitor.

 

 

Parametrii principali dupa care functioneaza Pilonul II raman aceiasi: transparenta (reglementare si deschidere), siguranta (mecanisme legislative automate) si eficienta (diversificare investitionala, randamente).

 

 

In cursul anului 2017, contributiile virate la Pilonul II se ridica la 7,1 miliarde de lei, din estimarile APAPR, iar in 2018, acestea se vor reduce.

 

 

Activele fondurilor de pensii Pilon II si Pilon III vor depasi 10 miliarde de euro, pana la finalul anul 2018, capital de dezvoltare pentru Romania.

 

 

 

Dezbaterile intense in 2017 pe tema Pilonului II au adus si un plus de interes pentru Pilonul III. Astfel, numarul de participanti nou atrasi a fost de aproape 40.000 in 2017 - cel mai mare din ultimii 7 ani. Si contributiile virate anual la Pilonul III au crescut: de la 108 milioane de lei in 2011, la 272 milioane de lei, in anul 2017, cu o estimare de 300 de milioane de lei, pentru anul 2018.

 

 

Fondurile de pensii au un rol important in sustinerea economiei Romaniei si, in acelasi timp, adreseaza o nevoie sociala acuta pentru economisire pe termen lung.

 

 

Stabilitatea legislativa este cruciala pentru dezvoltarea corecta a sistemului de pensii private in Romania.

 

 

6,96 de milioane de romani aveau pensii private obligatorii (pilonul II de pensii) la sfarsitul lunii septembrie din acest an, in crestere anuala de 3,36%, iar valoarea activelor nete a ajuns la 8,3 miliarde de euro, in crestere anuala de 23,43%, potrivit datelor publicate luna trecuta de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). La 30 septembrie 2017, valoarea medie a unui cont in sistemul pensiilor administrate privat era de 5.587 lei (1.215 euro), respectiv o crestere de 18,41% fata de decembrie 2016.

 

 

 

Decizia Guvernului Tudose de a reducere contributia de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (in locul majorarii la 6%, conform legii) se va traduce in pensii private mai mici cu cel putin 20% pentru viitorii pensionari - potrivit APAPR

 

 

Amintim ca Guvernul Tudose a aprobat in data de 8 noiembrie reducerea contributiei catre Pilonul II de la 5,1% la 3,75%, masura care va duce la pensii mai mici pentru viitorii pensionari potrivit analistilor si administratorilor de pensii private.

 

 

Guvernul a sustinut la acel moment ca prin aceasta reducere nu este afectata valoarea nominala din prezent.

 

 

Mesajul Guvernului este insa contrazis atat de administratorii fondurilor de pensii, cat si de analistii financiari sau conferentiari universitari.

 

 

Astfel, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), reducerea in premiera a contributiei de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (in locul majorarii la 6%, conform legii) se traduce in pensii private mai mici cu cel putin 20% pentru viitorii pensionari si potential mai scazut de finantare a afacerilor romanesti prin intermediul pietei de capital.

 

 

De asemenea, CFA Romania, organizatia analistilor financiari, a dezaprobat decizia Guvernului, subliniind ca diminuarea contributiei in valoare relativa conduce la scaderea semnificativa a veniturilor viitorilor pensionari ai Romaniei.

 

 

Viitorii pensionari din Romania vor avea de pierdut nu doar din sumele care nu vor fi virate in conturile lor, aproximativ 300 milioane euro (calculat la valoarea contributiilor din 2016), ci si din lipsa randamentelor pentru respectiva contributie. Contrar celor vehiculate in spatiul public, pensia publica nu ofera un randament celor care vireaza contributiile obligatorii, intrucat aceste contributii nu sunt investite in conturile individuale ale acestora, ci sunt utilizate pentru achitarea obligatiilor curente.

 

 

In schimb, fondurile de pensii administrate privat - Pilonul II au avut rezultate foarte bune de la lansare si pana in prezent (2008 - 2017), randamentul mediu anualizat fiind de aproximativ 10%, printre cele mai mari din regiune", potrivit CFA.

 

 

Mai mult, Bogdan Dumitrescu, conferentiar universitar, a atentionat ca "orice diminuare a cotei de contributie sub nivelul de 4,25% in conditiile trecerii la noul sistem de asezare a contributiilor de asigurari reprezinta o reducere a acesteia comparativ cu situatia actuala. Nivelul propus de 3,75% echivaleaza deci cu o reducere de circa 12%. Este ca si cum in conditiile mentinerii actualului sistem de asezare a contributiilor de asigurari, procentul ar scadea de la 5,1% la circa 4,5%".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22