Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Legislația, motivul pentru care la funeraliile Regelui se folosește o copie a Coroanei de Oțel
Dora Vulcan - - - -
2017-12-14
Actualitate Interna
0

Coroana de Otel a Romaniei originala, clasata in categoria Tezaur și aflată în colectia Muzeului National de Istorie a Romaniei, nu poate fi folosita la funeraliile Regelui Mihai I pentru că legislația nu prevede un astfel de scop, spune directorul institutiei muzeale, Ernest Oberlander-Tarnoveanu.

 

 

 

 

O replică a Coroanei de Otel a Romaniei a fost asezata pe sicriul Regelui Mihai I. Ernest Oberlander-Tarnoveanu, directorul Muzeului National de Istorie a Romaniei, a explicat, joi, pentru News.ro ca nu exista posibilitatea ca la ceremoniile funerare dedicate Majestatii Sale sa fie utilizata Coroana de Otel originala, scrie Hotnews.ro.

 

"Prevederile legale, respectiv Legea 182/2000, cer ca obiectele, mai ales cele clasate in categoria Tezaur, cum este Coroana de Otel a Romaniei, care se gaseste in colectia Muzeului National de Istorie a Romaniei, pot fi folosite doar pentru doua scopuri: scopul expozitional si de cercetare si pentru investigatii fizico-chimice sau de alta natura. Deci pentru orice alta utilizare, recuzita sau in alte scopuri legea este foarte clara. Nu exista o asemenea posibilitate. Mai mult decat atat, patrimoniul muzeal clasat nu poate iesi din sediul institutiei decat printr-un aviz al Comisiilor nationale a Muzeelor si Colectiilor si printr-un ordin semnat de ministrul Culturii. Si, de asemenea, obiectul trebuie sa fie asigurat. Niciuna dintre aceste conditii nu este indeplinita. Legea nu permite si nici nu s-a facut nici un demers in acest sens", a spus directorul MNIR, intervievat de News.ro. 

 

"In colectia Muzeului National exista o copie de foarte buna calitate, a fost folosita. Legea permite sa o folosim si pentru alte scopuri. Numai cine nu stie cat de sensibile sunt aceste obiecte ar putea sa spuna ca s-ar putea face exceptii (in privinta Coroanei de Otel originale, n.r.)", a adaugat Ernest Oberlander-Tarnoveanu.

 

Directorul MNIR a precizat ca originalul a fost realizat dupa un desen al lui Theodor Aman la Arsenalul Armatei, aflat la acea vreme pe Dealul Spirii din Bucuresti, in zona actuala a Casei Poporului.

 

TAGS : regele mihai casa regala funeralii coroana de otel replica legislatie
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
4531
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22