În 1994, Nicolicea cerea în numele actualului PSD ca Regele să fie declarat persona non grata

Dora Vulcan | 15.12.2017

Comisia condusă de Iordache și-a continuat activitatea de reformare a justiției inclusiv în zilele de doliu național. Deputatul PSD Eugen Nicolicea, unul dintre membrii de bază ai acestei comisii, are un trecut rușinos în relația cu monarhia, scrie recorder.ro.

Pe aceeași temă

 

 

 

Pe 11 octombrie 1994, la câteva zile după ce Regele Mihai fusese oprit pe Aeroportul Otopeni și împiedicat să intre în țară, Eugen Nicolicea (pe atunci deputat PDSR de Mehedinți) a luat cuvântul de la tribuna Parlamentului și a cerut Ministerului de Externe ca Regele să fie declarat „persona non grata pe teritoriul României”, scrie recorder.ro.

 

Discursul lui Nicolicea nu mai apare în arhiva de pe site-ul Camerei Deputaților, însă intervenția sa a rămas consemnată în paginile ziarelor din acea perioadă.

 

„Evenimentul zilei” scria că Nicolicea se referea la Rege cu apelativul „cetățeanul Mihai Hohenzollern” și, pe lângă solicitarea de a fi declarat persona non grata, cerea inclusiv pedepsirea parlamentarilor din Opoziție (Dinu Patriciu și Ticu Dumitrescu) care l-au întâmpinat pe Rege pe pista aeroportului.

 

„România liberă” scria în aceeași zi:Deputatul PDSR Eugen Nicolicea s-a suit la tribună și a ținut un discurs care l-ar fi umplut de invidie chiar și pe Vadim. Într-un limbaj de mahala, cu trimiteri obscene și de un umor grotesc și stupid, Eugen Nicolicea s-a referit mai ales la Dinu Patriciu care, profitând de imunitatea parlamentară, «a penetrat frontiera în ambele sensuri», încercând să forțeze intrarea Regelui în țară”.

 

 Contactat de Recorder, Eugen Nicolicea a refuzat să comenteze felul în care îl înfiera pe Rege cu 23 de ani în urmă și ne-a închis telefonul: „În primul rând, nu știu despre ce vorbiți și în al doilea rând mă deranjați”.

 

Nicolicea era numit de presa anilor ’90 „un Vadim Tudor al Camerei Deputaților”, liderul PRM fiind la acea vreme senator.

 

Nicolicea a recidivat și-n 1997.

 

articolul integral în Recorder

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22