Regele Mihai, inmormantat alaturi de Regina Ana la Curtea de Arges. Pentru totdeauna acasa VIDEO

E.b. | 16.12.2017

Majestatea Sa Regele Mihai este astazi inmormantat in Noua Catedrala din Curtea de Arges, la funeralii participand reprezentantii mai multor familii regale si imperiale. Sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui Mihai a plecat de la Palatul Regal spre Catedrala Patriarhala in aplauzele oamenilor, care au strigat "Regele Mihai", "Monarhia salveaza Romania" si "Jos comunistii".

Pe aceeași temă

 

UPDATE  20:00 - Sicriul regelui Mihai a fost coborat in cripta in timp ce au fost intonate imnul Romaniei si cel regal.

19:57 - Se intoneaza imnul regal.

19:52 - Militarii au inceput sa traga salvele de tun in timp ce fanfara interpreaza imnul. Un moment impresionant.

 

UPDATE 19:50 - Militarii se pregatesc sa traga cele 21 de salve de tun.

19:49 - Sicriul a fost dus in Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala.

 

UPDATE 19:20 - A incepe slujba de la Catedrala Manastirii Curtea de Arges.


UPDATE 19:07 - Cortegiul a ajuns la Manastirea Curtea de Arges. Inainte sa intre in curtea manastirii cortegiul a fost intampinat de foarte multi oameni care au aruncat flori in fata masinilor si au strigat "Regele Mihai".

 

UPDATE 19:07 - Cortegiul a ajuns la Manastirea Curtea de Arges. Inainte sa intre in curtea manastirii cortegiul a fost intampinat de foarte multi oameni care au aruncat flori in fata masinilor si au strigat "Regele Mihai".

18:49 - Pe drumul parcurs de cortegiu oamenii aplauda incontinuu.

18:45 - Bulevardul Basarabilor din Curtea de Arges este plin de oameni, anunta Digi 24.

 

UPDATE  18:40 - Cortegiul funerar pleaca de la gara la Catedrala Arhiepiscopala si Regala de la Curtea de Arges. Oamenii striga cat pot de tare "Regele Mihai", aplauda incontinuu si flutura drapelul Romaniei. Se aud voci de copii care striga "Regele Mihai". Atmosfera este impresionanta.

18:36 - Sicriul si crucea sunt introduse intr-o masina mortuara in timp ce oamenii adunati aici striga "Regele Mihai" si "Monarhia salveaza Romania".

18:34 - La iesirea din gara se afla Garda de Onoare si Muzica Militara.


UPDATE 17:45 - "Cu profund regret, am condus astazi pe ultimul drum un veritabil om de stat, Regele Mihai I, care, cu demnitate si curaj, si-a reprezentat tara in unele dintre cele mai grele vremuri ale istoriei noastre. Am fost impresionat de multimea de oameni care s-a alaturat cortegiului funerar, o autentica expresie a iubirii si respectului romanilor fata de Regele Mihai I. Sunt convins ca va ramane in memoria nationala drept un reper de integritate, un simbol al solidaritatii si al aspiratiei catre libertate", a transmis pe Facebook presedintele Klaus Iohannis.

 

17:29 - Trenul Regal a trecut prin gara din Pitesti, unde s-au strans mii de oameni. Pitestenii au aprins luminile telefoanelor si au aplaudat, in timp ce strigau "Regele Mihai". Acestia aruncau flori inspre tren si aveau in mana drapelul Romaniei.

 

UPDATE. In gara din Pitesti au venit pese 8.000 de oameni sa intimpine trenul regal care il transporta pe Regele Mihai. Oamenii aveau luminari in maini , au scandat ”Regele  Mihai” si au aruncat flori spre tren.. Imaginile au fost  impresionante.

 

 

UPDATE  16:13 - Zeci de moldoveni au adus flori si au aprins lumanari la sediul Ambasadei Romaniei la Chisinau si au lasat mesaje de condoleante pentru regele Mihai, relateaza Ziarul National din Republica Moldova.

16:04 - BBC, care a si preluat transmisiunea TVR, noteaza ca peste 20.000 de persoane si-au luat ramas bun la Bucuresti de la Regele Mihai, funeralii nationale avand loc in Romania pentru fostul monarh, conform News.ro.

15:37 - Trenul Regal a ajuns in Gara Chitila, unde sute de oameni aplauda si scandeaza "Regele Mihai". Oamenii cu lacrimi in ochi au asteptat trenul. Peronul Garii Chitila a fost neincapator pentru cei care au vrut sa isi ia ramas bun de la rege. Ei au aruncat cu flori pe sinele de tren.

15:29 - Zeci de oameni s-au strans deja la Catedrala Arhiepiscopala din Curtea de Arges, unde va fi ingropat Regele Mihai, aducand si steagul regal. "Regele era un reper moral pentru poporul roman", spune un barbat din Filiasi, citat de Mediafax.

Balteanu Gheorghe, un barbat din Filiasi, judetul Dolj, care a adus steagul regal, a spus ca este extrem de trist. "Simt durere in suflet, vin dintr-o familie de monarhisti", a spus acesta. Intrebat de ce a adus steagul regal, acesta a raspuns "Pentru ca-l iubesc".

15:27 - La sosirea Trenul Regal, militarii Brigazii 30 Garda, din vagonul mortuar, vor preda altor militari, de pe peron, sicriul si crucea. La iesirea din gara, se vor afla in fata, Garda de Onoare si Muzica Militara. Vor fi introduse sicriul si apoi crucea in masinile mortuare, iar cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala din Curtea de Arges.

15:18 - In gara din Curtea de Arges oamenii incep sa se adune pentru a-i aduce un ultim omagiu regelui.

 

UPDATE  15:13 - Trenul Regal a plecat catre Curtea de Arges, locul in care regele va fi inmormantat.

Trenul Regal va circula cu viteza redusa in urmatoarele localitati: Chitila, Titu si Pitesti. Toti cei care vor dori sa aduca un ultim omagiu regelui Mihai I sunt asteptati in gara orasului lor.

15:10 - Are loc onorul acordat plecarii regelui. La auzul onorului si fluierului, oamenii au inceput sa aplauze. Sunt ultimele aplauze in Capitala pentru regele Mihai.

15:05 - Sicriul a fost urcat in Trenul Regal. Vor calatori in Trenul Regal Custodele Coroanei si membrii Familiei Regale a Romaniei.

15:02 - Militarii duc sicriul in gara in ropote de aplauze.

15:00 - Sicriul cu trupul regelui Mihai a ajuns in Gara Baneasa. Oamenii nu se opresc din aplauze pana cand nu incepe sa se auda trompeta.

 

UPDATE Slujba de inmormintare de la Patriarhie s-a terminat, cortegiul va pleca pe traseul Bulevardul Magheru- gara Regala Baneasa, unde sicriul cu trupul neinsufletit al Majestatii Sale va fi urcat in trenul regal care il va transporta pina la Curtea de Arges.

 

UPDATE "Regele a fost toata viata un om profund credincios. Credinta sa nu era una formala, ci una existentiala si practica. Regele l-a simtit pe Dumnezeu prezent mai ales in momentele grele. Credinta in Dumnezeu era pentru el lumina", a spus Patriarhul Daniel in timpul slujbei.

 

 

UPDATE:13:10 - Slujba de inmormantare are loc tot acolo unde acum 77 de ani regele Mihai a fost incoronat.

12:58 - Peste 20.000 de romani au fost prezenti la Palatul Regal si pe traseul cortegiului spre Patriarhie, noteaza Mediafax.

12:42 - A inceput slujba de inmormantare care va dura pana la ora 14:00

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns la Catedrala Patriarhală, unde va fi oficiată slujba religioasă de Patriarhul Daniel. La Patriarhie şteaptă mii de oameni care au venit să-şi ia rămas bun de la Regele Mihai, iar alte zeci de mii s-au alăturat pe traseul de la Piaţa Palatului până în Dealul Mitropoliei.

UPDATE 12.30 Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns la Catedrala Patriarhală, unde va fi oficiată slujba religioasă de Patriarhul Daniel. La Patriarhie şteaptă mii de oameni care au venit să-şi ia rămas bun de la Regele Mihai, iar alte zeci de mii s-au alăturat pe traseul de la Piaţa Palatului până în Dealul Mitropoliei.

Citeste mai mult: adev.ro/p11crv

12:27 - Militarii au ridicat sicriul de afetul de tun si se indreapta catre Catedrala.

12:20 - Au inceput sa bata clopotele la Catedrala Patriarhala.

 



12:19 - Cortegiul funerar a ajuns la Dealul Mitropoliei si se indreapta catre Catedrala Patriarhala.

 Peste 10.000 de romani se afla pe Calea Victoriei si oamenii continua sa vina, conform Digi 24.

11:28 - Pe traseul cortegiului funerar sunt mii de romani care aplauda si striga Regele Mihai in momentul in care sicriul ajunge in dreptul lor. Acestia fac covor de flori in fata cortegiului funerar si asteapta ca jandarmii sa le permita sa se alature cortegiului

11:17 - Mii de oameni striga "Monarhia salveaza Romania" si "A murit regele traiasca regele".

 

 

11:14 - Sicriul cu trupul neinsufletit al Majestatii Sale este asezat pe un afet de tun, ce va fi tras de un vehicul militar. Miile de oameni aplauda si striga "Regele Mihai" in timp ce militarii asaza sicriul pe afetul de tun.

10:52 - Sicriul cu corpul neinsufletit al regelui Mihai este scos din palat si asezat pe un catafalc in Piata Palatului Regal. Pe sicriu este asezata coroana regala. In spatele militarilor care scot sicriul merg principesa Margareta si Radu Duda.

10:47 - Mii de oameni se afla in Piata Regelui si asteapta ca sicriul sa fie scos din Palatul Regal. Unii dintre ei, cu lacrimi in ochi, flutura drapelul Romaniei.

 09:50 - Presedintele Klaus Iohannis si sotia sa, Carmen Iohannis, au ajuns la Palatul Regal si au aprins o candela.

09:48 - Printul Charles al Marii Britanii a ajuns la Palatul Regal si depune o coroana. Dupa print, in curtea palatului a intrat si Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti.

Ora 09.47 Premierul Mihai Tudose, Liviu Dragnea, Dacian Ciolos, Calin Popescu Tariceanu au ajuns si ei la Palatul Regal pentru a-si prezenta condoleantele pentru decesul Regelui

 

 

09:49 - Premierul Mihai Tudose a ajuns si el la palat.

09:40 - Fostul premier Dacian Ciolos a ajuns la Palatul Regal.

09:39 - Au ajuns la palat fostul principe Nicolae si logodnica sa.

09:31 - Si ministrul Apararii, Mihai Fifor, a ajuns la Palatul Regal.

09:29 - Printre oficialii care au ajuns deja la Palatul Regal se afla Teodor Melescanu, ministrul de Externe.

 

În Sala Tronului sunt prezenți și regele Juan Carlos, fostul suveran al Spaniei, alături de regina Sofia, precum și alți reprezentanți ai unor familii regale sau nobiliare. Membrii Casei Regale a României, dar și fostul principe Nicolae, alături de logodnica sa, au luat loc lângă catafalc.

 

 

La 10.45 vor incepe sa bata clopotele de la toate bisericile din imprejurimi si se va da un semnal de trompeta unic.

 

La ora 11:00 se va da al doilea semnal funerar de trompeta, care va marca inceperea ceremoniei religioase si militare, conform Ziare.com.

 

Serviciul religios oficiat de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane alaturi de un sobor de preoti va dura 10 minute, dupa care se va da al treilea semnal de trompeta.

 

In intervalul 11:00 - 11:20 se formeaza convoiul, iar sicriul cu trupul neinsufletit al Majestatii Sale va fi depus pe un afet de tun, ce va fi tras de un vehicul militar.

 

In configuratia finala, cortegiul va fi astfel:

 

  Militarul cu crucea
    Soborul de preoti al Bisericii Ortodoxe Romane
    Afetul de tun tras de vehiculul militar
    Familia Regala a Romaniei, in urmatoarea ordine:
    Custodele Coroanei si Principele Radu
    Principesa Elena, doamna Irina Walker, Principesa Sofia, Principesa Maria
    Alteta Sa Imperiala si Regala Georg Friedrich al Prusiei, Altetele Lor Imperiale si Regale Dominic si Emanuella de Habsburg, dl. si dna. Nicolae de Roumanie Medforth-Mills, Baronul Hanns von Holzhausen si Baroneasa Alexandra von Holzhausen
    Muzica Militara
    Detasamentul de 58 militari ai Fortelor Terestre
    Detasamentul de 58 militari ai Fortelor Aeriene
    Detasamentul de 58 militari ai Fortelor Navale
    Detasament de elevi ai Colegiului National Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza",
se arata in comunicatul Casei Reglae.

 

La ora 11:25, convoiul se pune in miscare spre Catedrala Patriarhala, iar clopotele de la bisericile din imprejurimi vor fi trase din nou.

 

Dupa ce convoiul ajunge la Catedrala, in intervalul orar 12:50 - 14:00, va avea loc slujba de inmormantare oficiata de PF Daniel.

La 14:05, cortegiul funebru porneste spre Gara Regala Baneasa pe traseul Piata Unirii - Piata Universitatii - Piata Romana - Piata Victoriei - Piata Charles de Gaulle - Arcul de Triumf - Bd. Kiseleff - Gara Baneasa.

 

Iata restrictiile de trafic din Bucuresti

 

La 14:35, Trenul Regal va porni spre Curtea de Arges, unde va ajunge la 17:30.

 

20 de minute mai tarziu, sicriul va fi purtat in Catedrala Manastirii Curtea de Arges.

 

In intervalul 17:50 - 18:20, se va desfasura slujba de inhumare in Catedrala, ce va fi oficiata de IPS mitropolitul Nifon, arhiepiscop al Targovistei si exarh patriarhal, IPS Calinic, arhiepiscopul Argesului si Muscelului si IPS mitropolitul Iosif al Europei Occidentale, alaturi de un sobor de preoti.

 

La 18:40, sicriul va fi coborat in cripta Catedralei, moment in care doar Familia Regala romana va fi prezenta.

 

In acelasi timp, vor fi trase 21 de salve de tun de catre Brigada 30 Garda si vor fi intonate Imnul National si Imnul Regal.

 

Ora 18:50 va marca incheierea ceremoniei funerare, cand va fi tras semnalul de trompeta "Stingerea".

La inmormantarea regelui Mihai si-au anuntat prezenta mai multe Familii Regale.

 

Printre acestea se numara Familiile Regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franta, Prusia, Italia si Portugalia.

 

Vor fi reprezentate Familiile Imperiale din Rusia, Austria si Germania, Familia Mare Ducala de Baden, Familia Regala de Wurttemberg si Familia Princiara de Ligne, potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com.

 

Vor fi prezenti:

    Majestatea Sa Regele Carl XIV Gustaf al Suediei
    Majestatea Sa Regina Silvia a Suediei
    Alteta Sa Regala Marele Duce de Luxemburg
    Majestatea Sa Regele Juan Carlos I al Spaniei
    Majestatea Sa Regina Sofia a Spaniei
    Alteta Sa Regala Principele de Wales
    Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al bulgarilor
    Majestatea Sa Regina Anne-Marie a elenilor
    Alteta Sa Regala Principesa Muna a Iordaniei
    Alteta Sa Regala Principesa Astrid a Belgiei
    Alteta Sa Regala Principele Lorenz al Belgiei
    Alteta Sa Regala Principele Mostenitor Alexandru II al Serbiei
    Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Ecaterina a Serbiei
    Alteta Sa Regala Ducele de Braganza
    Alteta Sa Imperiala si Regala Principele Georg al Prusiei
    Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducele Karl al Austriei
    Alteta Sa Imperiala si Regala Marea Ducesa Maria a Rusiei
    Alteta Sa Regala Principele Mostenitor Leka II al albanezilor
    Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Elia a albanezilor
    Alteta Sa Serenisima Principesa Isabelle de Liechtenstein
    Alteta Sa Regala Principesa Rym a Iordaniei
    Excelenta Sa Seicul Rashid bin Khalifa al Khalifa al Bahrein
    Alteta Sa Regala Marele Duce de Baden
    Alteta Sa Imperiala si Regala Marea Ducesa de Baden
    Alteta Sa Regala Principesa Irina a Greciei
    Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducele Dominic al Austriei
    Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducesa Emmanuella a Austriei
    Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei
    Baronul Hanns-Ulrich von Holzhausen
    Baroana Alexandra von Holzhausen, doamna Ferch
    Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducele Georg al Austriei
    Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducele Martin al Austriei
    Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducesa Katharina a Austriei
    Alteta Sa Regala Principele Emmanuel Philibert de Savoia
    Alteta Sa Regala Principele Nikolaos al Greciei
    Alteta Sa Regala Principele Eberhard de Wurttemberg
    ASR Principesa Chantal a Frantei
    Baronul Francois-Xavier de Sambucy de Sorgue
    Alteta Sa Principesa Anne de Ligne
    Cavalerul Charles de Fabribeckers
    Principesa Tatiana Radzivill, doamna Fruchaud
    Dr John Fruchaud


De asemenea, la funeralii vor participa si reprezentanti ai Comisiei Europene, Georgiei, Macedoniei, Marii Britanii, Turciei si Sfantului Scaun.

 

Vor fi prezenti:

    Comisarul european Corina Cretu
    Zviad Dzidziguri, vicepresedintele Parlamentului Georgiei
    Talat Xhaferi, presedintele Parlamentului Republicii Macedonia
    Kocho Angjushev, viceprim-ministru al Republicii Macedonia
    Sir Alan Duncan, ministru de stat pentru Europa si America din Marea Britanie
    Ahmet Yildiz, ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Republica Turcia
    E.S. Monseniorul Nikola Eterovic si
    E.S. Monseniorul Miguel Maury Buendia, reprezentand Sfantul Scaun

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22