Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Presa străină, despre respectul de care s-a bucurat Regele Mihai şi divizarea casei regale
E.B. - - - -
2017-12-17
Actualitate Interna
2

Mii de români au ieşit în stradă sâmbătă la Bucureşti pentru a asista la funeraliile fostului Rege Mihai, care a murit în Elveţia la 5 decembrie la vârsta de 96 de ani, după ce în 2016 s-a retras din viaţa publică din cauza bolii, comentează Reuters.

 

Pe parcursul ceremoniei, au fost auzite clopotele bisericilor din Bucureşti, iar participanţii la funeralii, mulţi cu lacrimi în ochi, au aruncat flori albe în timpul procesiunii, strigând 'Regele Mihai' şi 'Jos comunismul', transmite Reuters.

 

Printre reprezentanţii caselor regale prezenţi la funeralii s-au numărat fostul Rege Juan Carlos al Spaniei, Prinţul Charles al Marii Britanii şi Regele Carl al XVI-lea Gustaf şi Regina Silvia ai Suediei, adaugă Reuters, preluată de Agerpres.

 

Deşi restaurarea monarhiei nu este o chestiune de actualitate în România, fostul Rege Mihai s-a bucurat de un mare respect din partea românilor, care l-au văzut a fi într-un puternic contrast cu o clasă politică pe care o consideră coruptă şi pe care o acuză pentru sărăcia din ţară, comentează agenţia de presă.

 

Moartea sa vine într-o perioadă de diviziuni profunde în societatea românească, mai scrieReuters, reamintind că proteste masive de stradă împotriva încercărilor Partidului Social Democrat aflat la guvernare de a slăbi lupta împotriva corupţiei şi statul de drept au avut loc de mai multe ori în 2017.

 

La începutul acestei luni, social-democraţii s-au folosit de majoritatea lor solidă pentru a adopta schimbări la sistemul judiciar în camera inferioară a Parlamentului care riscă să pună justiţia sub control politic, mai relatează Reuters, adăugând că parlamentarii vor începe luni să discute modificări la Codul Penal despre care criticii spun că vor afecta legea şi ordinea. 


 "Regele Mihai este cel mai bine cunoscut pentru lovitura de stat la care s-a alăturat în august 1944, pentru a schimba calea României de la nazişti la Aliaţii din cel de-Al Doilea Război Mondial. Forţat să abdice de către liderii comunisti ai României câţiva ani mai târziu, el a trăit cea mai mare parte a vieţii în exil în Elveţia. După revoluţia românească din 1989, a avut o relaţie dificilă cu noii conducători ai ţării, care se temeau că îşi va revendica tronul. În schimb, Regele Mihai a ajutat la negocierea aderării României la UE şi NATO", scria BBC News, conform Mediafax.

 

Associated Press a prezentat cinci fapte importante de ştiut despre Regele Mihai I al României, în capitolele intitulate "Coroana", "Invitaţii", "Problemele familiale", "Trenul regal" şi "Testamentul".

 

Este descrisă cu lux de amănunte coroana regală folosită în timpul funeraliilor Regelui Mihai I. Este vorba despre o copie a Coroanei de Oţel purtată pentru prima dată de regele Carol I, replică ce face parte din colecţia Muzeului Naţional Peleş.

 

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I a ajuns în România la 13 decembrie, pe aeroportul Otopeni, înmormântarea fiind programată pentru 16 decembrie, la Curtea de Argeş, acolo unde se află şi locul de veci al soţiei sale, Regina Ana.

 

Moartea Regelui Mihai este un moment solemn şi trist pentru mulţi români, dar, dincolo de lacrimi, a dus la reuniunea unei familii colorate şi ciudate, scrie agenţia americană de presă Associated Press, citată de Adevărul, despre funeraliile ultimului suveran al României. Regele Mihai, care a domnit în două perioade şi a fost forţat de comunişti să abdice în 1947,

 

A fost cunoscut pentru modestia şi angajamentul” faţă de România. Însă funeraliile au scos la suprafaţă vrajba din sânul familiei regale.

 

TAGS : regele mihai casa regala funeralii presa straina respect familia regala divizata
Comentarii
narcissa 2017-12-19
nu inteleg de ce nu s-a scos Corana de Otel originala din Muzeul Peles ? le era teama ca fuge Regele cu ea ?

Camelian Propinatiu 2017-12-17
Placut Domnului este ca, în semn de respect pentru Naţiunea Română, Casa Regala sa arate o imagine de unitate, în doliu şi mai ales dupa, în anul 2018, al Centenarului Marii Uniri!
Total 2 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
6511
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22