Procurorul șef DIICOT: Amendamentele amputează UP. Ne întoarcem cu zeci de ani în urmă

Dora Vulcan | 19.12.2017

Seful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a atras atentia, marti dimineata, in Comisia speciala in care se discuta modificarile la Codurile Penal si de Procedura Penala ca Romania se intoarce cu cateva zeci de ani in urma din cauza faptului “ca nu mai putem urmari traseul unui potential terorist”.

Pe aceeași temă

 

 

 Horodniceanu s-a referit in mod special la amendamentul prin care se elimina utilizarea camerelor stradale de luat vederi ca mijloace de proba. Seful DIICOT a pus aceste modificari in antiteza cu mijloacele de proba utilizate de alte state, ca Israel, Statele Unite sau China, despre care a spus ca sunt ca cateva zeci de ani inaintea Romaniei.

 

Declaratia sefului DIICOT, Daniel Horodniceanu, in comsia speciala:

 

“Consideram ca mare parte dintre textele care reprezinta amendamente sunt de natura sa amputeze parti mari din urmarirea penala, din pacate. Noi trebuie sa fim constienti ca astazi infractionalitatea a evoluat, ca s-au dezvoltat noi metode de savarsire a infractiunilor, ca suntem supusi unor pericole din perspectiva infractionalitaiti transfrontaliere. Alte state ca Israel, Statele Unite, China apeleaza la mijloace de proba moderne, de la identificarea termica, prin mijloace faciale sau chiar dupa modul in care se tasteaza la calculator. Aceste state se afla cu cateva zeci de ani inaintea noastra.

 

Adoptand amendamente prin care noi nu mai putem folosi ca mijloace de proba imaginile surprinse de camerele stradale sau ceea ce descoperim pe laptopul unui suspect sau inculpat si care oglindesc infractiuni, faptul ca nu putem urmari traseul unui potential terorist in momentul in care acesta circula pentru a-si pune in executare planul infractional, acestea ne duc inapoi cu cateva zeci de ani

 

O mare parte dintre aceste amendamente ar ingreuna, ca sa nu spun ca ar amputa, urmarirea penala”, a spus șeful DIICOT, citat de Hotnews.ro.

 

 

Amendamentele propuse la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala se discuta in Comisia speciala, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, si nu au trecut inca de nici una din cele doua camere ale Parlamentului. Ele au fost aduse sub pretextul transpunerii unei directive europene (2016/343) privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22