Ban (CSM): Urmărirea penală va fi paralizată. Vor fi liberi și criminalii, nu doar corupții

Dora Vulcan | 19.12.2017

Vicepreşedintele CSM, procurorul Cristian Ban, a avertizat marți că modificările ce ar putea fi aduse Codurilor penale sunt de natură să "paralizeze" efectiv activitatea de urmărire penală, precizând că nu doar "corupţii" vor fi liberi, ci şi criminalii, pedofilii şi violatorii.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Pe legile Justiţiei s-au făcut discuţii, dar eu aş trage un semnal de alarmă pe proiectul de modificare a celor două Coduri - penal şi de procedură penală. Sunt amendamente, că nu putem discuta decât pe amendamente, care, Doamne Dumnezeule, sper să nu intre niciodată în vigoare, vor paraliza efectiv, şi o spun cu cea mai mare responsabilitate, activitatea de urmărire penală şi de judecată, dar în mai mică măsură. Vor fi nu numai corupţi liberi, vor fi şi criminali, vor fi pedofili, vor fi violatori, care vor umbla liber pentru că organele de anchetă sunt legate de mâini şi de picioare. Este ca şi când ai lega pe cineva de mâini şi de picioare şi l-ai arunca în apă să înoate, exact aşa vor fi supuse organele de anchetă şi (...) instanţele", a declarat, citat de Agerpres, vicepreședintele CSM Cristian Ban, în contextul discuţiilor din plenul CSM privind adoptarea unui mesaj public şi unitar referitor la propunerile de modificare a legilor Justiţiei şi la conţinutul şi efectele amendamentelor iniţiate la Codurile penale.

 

El a adăugat că modificările ce ar putea fi făcute la Coduri sunt de natură să aducă România ''în pragul prăpastiei''.

 

"Ieri am văzut sute şi sute de colegi judecători şi procurori în stradă. Eu unul sunt alături de ei pentru că îşi strigă o disperare. Haideţi să mergem la cauză. De ce au ieşit colegii noştri? De ce au ieşit în stradă şi strigă disperare? Pentru că nu există un dialog real, nu sunt auziţi acolo unde trebuie auziţi, nu există o transparenţă în acest sens în primul rând. Şi în al doilea rând, pentru că şi anumite chestiuni pe fondul legilor Justiţiei şi mai nou pe proiectul de modificare a celor două Coduri - penal şi de procedură penală - sunt de natură a paraliza efectiv şi de a ne împinge, suntem în pragul prăpastiei din punctul meu de vedere, alături de alte ţări cum sunt Polonia, Turcia şi Ungaria, în acest club o să ajungem", a mai spus Ban.

 

Judecătorul Bogdan Mateescu a cerut marţi, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, adoptarea unui mesaj public şi unitar referitor la propunerile de modificare a legilor Justiţiei şi la conţinutul şi efectele amendamentelor iniţiate la Codurile penale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22