Angela Merkel a recunoscut slăbiciunea statului în sprijinirea celor afectaţi de terorism

E.b. | 19.12.2017

Cancelarul german Angela Merkel a declarat marţi că în timpul întâlnirii cu rudele celor ucişi în atacul de anul trecut de la târgul de Crăciun de la Berlin a recunoscut 'slăbiciunea statului' .

Pe aceeași temă

 

Este vorba despre în sprijinirea celor afectaţi de terorism, relatează DPA, preluată de Agerpres.

 

'Astăzi este o zi de doliu, însă este de asemenea o zi a dorinţei de a îndrepta ceea ce nu a mers bine', a spus Merkel după o slujbă în memoria victimelor la Biserica Kaiser Wilhelm, aflată în apropierea locului în care a avut loc atentatul în urmă cu un an în centrul Berlinului.

 

Douăsprezece persoane au fost ucise şi alte 70 au fost rănite în momentul în care Anis Amri, un solicitant de azil tunisian a cărui cerere fusese respinsă, a intrat cu un camion furat în mulţime la un târg de Crăciun în piaţa Breitscheidplatz, din centrul Berlinului, pe 19 decembrie 2016.

 

Potrivit media locale, participanţii la o întâlnire organizată marţi între membri ai familiilor celor ucişi în atentat şi cancelarul Merkel au rămas dezamăgiţi şi mulţi dintre ei nu au avut şansa să discute faţă în faţă cu cancelarul. Întâlnirea a avut loc la două săptămâni după ce membri ai familiilor victimelor i-au trimis Angelei Merkel o scrisoare în care atacul este prezentat drept o "consecinţă tragică a inacţiunii politice a guvernului dumneavoastră".

 

Mulţi dintre cei care au avut de suferit atunci "s-au simţit abandonaţi de stat după atac", a declarat preşedintele german Frank-Walter Steinmeier într-un discurs susţinut la împlinirea unui an de la atentatul din Breitscheidplatz.

 

"Când în viaţa noastră de zi cu zi a început să-şi facă loc violenţa de neînţeles, (răspunsul ţării a părut) mai puţin intransigent şi încrezător şi mai mult rece şi detaşat", a remarcat Steinmeier. 

 

*****************

 

Autorităţile din capitala germană au marcat un an de la atac cu mai multe evenimente comemorative. Între acestea, primarul Berlinului, Michael Muller, a inaugurat în piaţă o linie marcată cu bronz lungă de 17 metri menită să simbolizeze cicatricea lăsată de atac în vieţile apropiaţilor victimelor. Linia urcă pe treptele bisericii Kaiser Wilhelm din Breitscheidplatz, trepte pe care sunt înscrise numele victimelor.



"Atacul a rupt din mijlocul nostru oameni îndrăgiţi şi cărora le simţim dureros lipsa", a spus primarul berlinez după inaugurare, pentru a conchide că atentatul "a afectat umanitatea", dar în final terorismul nu a reuşit să câştige.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22