Eurobarometru: Scade încrederea românilor în guvern, parlament, economie și UE

Dora Vulcan | 20.12.2017

Increderea romanilor in UE, desi continua sa fie peste media europeana, a inregistrat din primavara si pana acum o scadere de 6 puncte procentuale, arata datele celui mai recent Eurobarometru realizat de Comisia Europeana. Românii par, însă, mult mai marcați de neîncrederea în structurile autohtone.

Pe aceeași temă

 

 

 

Mai mult, in timp ce optimismul fata de starea economiei este in crestere in randul europenilor, in tara noastra perceptia fata de situatia economica este dintre cele mai proaste. Romanii se evidentiaza si in ce priveste pesimismul cu privire la impactul crizei economice asupra locurilor de munca. In privinta principalelor temeri cu care se confrunta la nivel national, romanii chestionati au indicat nivelul de trai, situatia economica, sanatatea si asistenta sociala, mai releva Eurobarometrul realizat in noiembrie 2017.

 

Eurobarometrul a fost realizat pe un esantion de 28.055 de persoane (1.062 in Romania), prin interviuri fata in fata, in perioada 5-14 noiembrie 2017. 

 

Românii sunt printre cei mai pesimişti şi îngrijoraţi cetăţeni europeni: ţara merge în direcţia greşită, nu au încredere în instituţii și se tem de evoluţia economiei, în ciuda mesajelor guvernului - arată Eurobarometrul publicat de Comisia Europeană. Pesimismul lor s-a accentuat în ultima jumătate de an.

 

 Două treimi dintre români spun că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită. E un nivel de pesimism considerabil mai mare decât media la nivel european. Iar procentul a crescut cu 10 puncte în ultimele şase luni, de la Eurobarometrul din primăvară. Economia e unul dintre principalele motive de îngrijorare a românilor: 76% dintre ei spun că starea economiei naţionale e rea. În creștere. Şi mai mult a crescut lipsa de încredere a românilor în Guvern: 75%, cu 13 procente mai mult decât în primăvară. Instituţia Parlamentului beneficiază de şi mai puţină încredere în ochii românilor: 77%, mai exact, o creştere de 11 procente faţă de acum jumătate de an. 

 

Ce e interesant, dacă ne gândim la protestele ample de anul acesta, e că românii nu au încredere nici în Justiţie. 59% e cifra neîncrederii, pe care o putem compara cu media de 45% de la nivel european. O posibilă explicaţie poate veni dintr-o altă concluzie a sondajului. Încrederea românilor în televiziuni a crescut în ultima jumătate de an şi a ajuns la 61%.

 

E foarte important, când ne uităm la acest pesimism al românilor în legătură cu situaţia din ţară, să ne amintim că suntem la polul opus când vine vorba de felul în care vedem Uniunea Europeană. Tot un sondaj recent al Comisiei Europene arăta că, la 10 ani de la aderare, avem una dintre cele mai mari rate de încredere în proiectul european şi ă legăm statul de drept şi lupta anticorupţie de Uniunea Europeană. 

 

 

 

 

  • Principalele temeri ale cetatenilor europeni

 

Românii par mai degrabă marcați de problemele autohtone și de scăderea încrederii în măsurile guvernanților, care privesc creșterea prețurilor, inflația, șomajul, sistemul de sănătate, care-i pune în situația de a emigra, cu mult mai îngrijorați de cele interne, așadar, decât de ceea ce-i preocupă pe ceilalți cetățeni europeni. 

 

La nivel national, principalele preocupari ale cetatenilor europeni raman somajul (25%, -4) si imigratia (22%, neschimbat).

 

Romanii considera in schimb ca cele mai importante probleme cu care se confrunta tara in acest moment sunt cresterea preturilor/ inflatia/ nivelul de trai (30%), situatia economica (29%) si sanatatea si asistenta sociala (25%).

 

Imigratia este cea mai importanta problema a UE la ora actuala (39%, + 1). Terorismul se situeaza pe locul doi (38%, -6 puncte), cu mult inaintea situatiei economice (17%, -1), a starii finantelor publice ale statelor membre (16%, -1) si a somajului (13%, -2).

 

Romanii considera ca principalele probleme cu care se confrunta UE in prezent sunt terorismul (41%) si imigratia (36%), urmate de situatia economica si infractionalitatea (13% fiecare).

 

 


 

 

 

 

  •  Perceptia privind starea economiei la nivel UE si la nivel national

 

 

In ceea ce priveste Romania, procentul celor care considera "buna" situatia actuala a economiei UE este de 51%, o scadere de 9 puncte procentuale in incredere.

 

Tot 48% este si procentul europenilor care considera ca situatia actuala a economiei lor nationale este buna (+ 2). Acesta reprezinta cel mai inalt nivel de incredere exprimat dupa toamna anului 2007.

 

In Romania in schimb, perceptia privind starea economica a tarii este mai mult negativa. Doar 22% dintre romani considera "buna" situatia economiei, o scadere cu 7 puncte procentuale fata de primavara, in timp ce 76% o considera "proasta". Doar in alte cinci tari din UE oamenii au o parere mai proasta cu privire la economia nationala: in  Grecia, Croatia, Bulgaria, Italia si Spania.

 

Romania se evidentiaza si in ce priveste pesimismul cu privire la impactul crizei economice asupra locurilor de munca. Daca, la nivelul intregii UE, aproape jumatate dintre europeni considera ca acest impact al crizei si-a atins deja varful, proportia romanilor care cred in schimb ca raul cel mai mare inca nu s-a produs este de 52%, cu 11 puncte procentuale in crestere fata de eurobarometrul din primavara.

 

Totodata, conform sondajului, in zona euro, trei sferturi dintre respondenti sustin moneda euro (74%, +1), cel mai mare procentaj inregistrat din toamna anului 2004 pana in prezent. Per total, la nivel UE, 61% sustin uniunea monetara.

 

Eurobarometrul de toamna releva ca optimismul fata de starea economiei si sprijinul pentru moneda euro sunt in crestere in randul europenilor.

 

Pentru prima data de la inceputul crizei economice din 2007, mult mai multi europeni au o opinie pozitiva cu privire la situatia actuala a economiei UE (48%, + 6 puncte procentuale fata de primavara anului 2017) decat una negativa (39%, -7).

 

 De altfel, majoritatea respondentilor din 23 de state membre afirma ca situatia actuala a economiei europene este buna (fata de 21 in primavara anului 2017).

 



 
 

Statele membre afirma ca situatia actuala a economiei europene este buna (fata de 21 in primavara anului 2017). 

 

 

 

  • Încrederea în Uniunea Europeană

 

Procentul increderii in UE este de 51%, cu 6 puncte procentuale mai mic fata de primavara, România avand una dintre cele mai mari scaderi de incredere.  

 

Increderea in Uniunea Europeana este, potrivit sondajului, de 41% (-1 punct procentual fata de primavara lui 2017), dar continua sa depaseasca increderea cetatenilor UE in guvernele nationale (36%) si in parlamentele nationale (35%).

 

Increderea in UE este cea mai mare in Lituania (64%), Bulgaria (57%) si Luxemburg (56%). Din primavara, increderea in UE a castigat teren in 10 tari, dar a scazut in 17 tari.

 

 

 

  • Imaginea despre UE

 

In Romania, 47% au in general o imagine pozitiva despre UE, insa procentul este cu 4 puncte in scadere fata de eurobarometrul din primavara. Romanii cu o imagine neutra despre UE sunt in procent de 38% (+ 2), iar cu una negativa - 14% (+ 2).

 

40% dintre europeni au o imagine pozitiva despre UE; 37% au o imagine neutra, iar numarul europenilor care au o imagine negativa despre UE ramane la un nivel scazut, la 21%. Aceste rezultate s-au mentinut stabile fata de primavara 2017 si confirma tendinta crescatoare inregistrata incepand cu 2016, se precizeaza in studiu.

 

Majoritatea respondentilor au o imagine pozitiva despre UE in 14 tari, cele mai mari procentaje fiind inregistrate in Irlanda (59%), Bulgaria si Luxemburg (ambele cu 57%).

 

 

 

  • Optimismul față de viitorul UE

 

 Dintre respondentii din Romania, 66% (- 1 fata de primavara) s-au declarat optimisti in privinta viitorului UE, iar 29% (+ 1) pesimisti.

 

 Majoritatea europenilor sunt optimisti in ceea ce priveste viitorul UE (57%, + 1). Acest lucru este valabil in toate statele membre, cu exceptia a doua dintre ele (fata de 24 in primavara 2017): Grecia (60% "pesimisti" fata de 37% "optimisti") si Regatul Unit (48% fata de 44%).

 

Optimismul cu privire la viitorul UE este cel mai mare in Irlanda (80%), Luxemburg (72%) si Malta (70%). Nivelul cel mai scazut al optimismului se inregistreaza in Franta (49%) si Italia (50%).

 

 

Eurobarometrul complet, aici

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22