BNR reacționează față de ”neadevărurile flagrante” lansate de Ţiriac și Daniel Zamfir

Dora Vulcan | 20.12.2017

BNR a reacționat față de atacul lansat de senatorul Daniel Zamfir şi miliardarul Ion Țiriac care ”au reluat în spaţiul public neadevăruri flagrante, demne de epoca post-adevăr, privind Banca Naţională a României (BNR)”.

Pe aceeași temă

 

 

 

”Luni, 18 decembrie 2017, domnul senator Daniel Zamfir şi domnul Ion Ţiriac au reluat în spaţiul public neadevăruri flagrante, demne de epoca post-adevăr, privind Banca Naţională a României (BNR). Au fost reluate minciuni legate de Centrul de perfecţionare profesională şi activităţi sociale (CPPAS), unde se află şi arenele de tenis. Toate acestea au fost susţinute la un post de televiziune, în seara zilei respective, şi de domnul deputat PNL, Florin Roman”, se arată în comunicatul publicat marţi de BNR.

 

Declaraţiile sunt surprinzătoare, având în vedere că documentele, care atestă proprietatea BNR asupra terenului în cauză, i-au fost prezentate atât lui Daniel Zamfir, cât şi lui Ion Ţiriac prin intermediul lui Ilie Năstase, spune BNR.

 

”În anul 1946, când şeful statului român era Regele Mihai I al României, Banca Naţională a României a cumpărat de la Societatea de Dare la Semn Bucureşti – prin actul de vânzare-cumpărare şi de schimb – terenul pe care se află astăzi Centrul de perfecţionare profesională şi activităţi sociale. Valoarea plătită în anul 1946 de către BNR a fost de 2.250.000.000 de lei, echivalentul a peste 254 milioane de euro în anul 2017”, se arată în comunicat.

 

Referitor la protocolul încheiat de BNR cu Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) în anul 1991, acesta a fost necesar pentru ca BNR să preia administrarea terenului care îi aparţinea de drept, iar MTS să poată primi banii investiţi în clădirile construite pe acest teren în perioada comunistă, potrivit BNR.

 

”Banca Naţională a României a fost de bună credinţă atunci când a acceptat să plătească 51.435.300,00 de lei (843.201,64 USD), ceea ce reprezintă echivalentul a 1.275.000 EUR în 2017, pentru construcţiile realizate pe terenul respectiv în perioada în care nu a administrat BNR acest patrimoniu”, se arată în comunicat.

 

Senatorul Zamfir invocă un „draft” al acestui document, care ar solicita pentru intrarea în vigoare o Hotărâre de Guvern, fiind invocat şi că BNR nu a respectat protocolul care prevedea finalizarea investiţiilor şi continuarea activităţilor sportive, potrivit BNR.

 

”Nimic mai fals. Ne-am angajat la anumite investitii şi am făcut mai mult, mult mai mult decât ne-am angajat. MTS a preluat în 1990 o bază compromisă, un maidan de fapt, cu nişte construcţii în stare avansată de degradare pentru că fuseseră retrase toate fondurile de întreţinere şi reparaţii. BNR a asigurat dezvoltarea facilităţilor sportive existente prin investiţii noi, atât timp cât prevederile legale au permis acest lucru. În 1996, a fost construit de la zero stadionul de fotbal cu capacitate de peste 15.000 de locuri”, se arată în comunicat.

 

 Preşedintele Comisiei Economice, de Industrii şi Servicii din Senat, Daniel Zamfir, a declarat, luni, că solicită denunţarea unilaterală a protocolului privind Arenele BNR, apreciind că acesta este ilegal, deoarece BNR nu a respectat condiţiile impuse. Totodată, fostul preşedinte al COSR, Ion Ţiriac, a afirmat că a înaintat o acţiune judecătorească împotriva BNR pentru trecerea bazei în folosinţa sportului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22