Forumul Judecătorilor îi cere șefei Curții Supreme să sesizeze CCR și Comisia de la Veneția

Dora Vulcan | 21.12.2017

Forumul Judecatorilor îi cere Inaltei Curti de Casatiei si Justitiei sa sesizeze Curtea Constitutionala si Comisia de la Venetia cu privire la modificarile aduse legii 303/2004 privind statutul magistratilor.

Pe aceeași temă

 

 

 

In scrisoarea, citată de Hotnews.ro și adresata presedintei Inaltei Curti, Cristina Tarcea, Asociatia solicitia sa faca “orice alt demers care să asigure respectarea statutului magistratului, respectiv să garanteze independența și imparțialitatea justiției”. 

 

Forumul Judecatorilor arata ca a fost incalcata Constitutia atat in ce priveste modul cum au fost adoptate legile, fara dezbateri si impotriva vointei magistratilor, cat si pe chestiuni de fond.

 

“Dezbaterea parlamentară desfășurată cu privire la acest proiect de lege, asumat de 10 deputați și senatori, prin deturnarea unui proiect promovat în PowerPoint de Ministrul Justiției, la 23 august 2017, a ignorat punctul de vedere covârșitor majoritar al magistraturii și avizele consecutive negative emise de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, prin urmare, este din start neconform cu legea fundamentală. De asemenea, inclusiv normele legislative ce prevăd avizul Consiliului Superior al Magistraturii trebuie interpretate în spiritul loialității față de Legea fundamentală și obligației autorităților publice de a aplica Mecanismul de cooperare și verificare şi a da curs recomandărilor stabilite în acest cadru”, se arata in observatiile formulate de Forumul Judecatorilor.

 

In ce priveste fondul problemei, Asociatia a inventariat nu mai putin de 30 de incalcari ale legii fundamentale, toate vizand o serie de articole care modifica statutul magistratilor.

 

 

Adunarea generala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie va decide joi, la ora 13:00, daca sesizeaza Curtea Constitutionala in legatura cu modificarea Legii 303/2004 privind Statutul magistratilor.

 

Legea privind Statutul magistratilor a fost votata marti de Senat, in calitate de camera decizionala, in lipsa opozitiei, care a parasit sala. S-au votat noi prevederi privind raspunderea magistratilor - precum aceea ca statul se indreapta obligatoriu impotriva magistratului care a comis eroarea judiciara.

 

Legea 303/2004 privind statutul magistratilor a fost modificata la propunerea senatorului PSD Serban Nicolae.

 

Senatul a adoptat mai multe amendamente la art. 96 privind raspunderea magistratilor, amendamentele apartinand-i lui Serban Nicolae si fiind respinse, anterior, in comisia speciala a lui Florin Iordache.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22