43 de organizații civice active în proteste îi cer o întrevedere premierului Tudose

Dora Vulcan | 23.12.2017

43 de organizatii civice active in protestele de strada care au urmat emiterii OUG13 si, ulterior, propunerilor de modificare a Legilor Justitiei si Codurilor Penale ii cer premierului Mihai Tudose sa se intalneasca.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 Acestea ii solicita premierului o intrevedere in perioada 27-30 decembrie 2017, potrivit unui comunicat remis sambata Ziare.com.

 

Protestatarii transmit ca vor sa poarte cu premierul "o discutie institutionala, asezata, calma si rationala, fara stridentele inerente pozitionarilor politice sau civice din acest ultim an".

 

Ei considera, conform comunicatului, ca trebuie sa primeze interesul pentru viitorul Romaniei, valorile democratice si statul de drept, libertatea si bunastarea romanilor si ca "dialogul este singura solutie pentru prezervarea si consolidarea democratiei".

 

"In adoptarea Legilor Justitiei si in discutiile privind modificarea Codurilor Penale au existat deficiente majore ale dialogului si consultarii dintre legiuitor si societate in ansamblu.

 

Mai mult, fracturarea dialogului dintre legiuitor si institutiile independente ale statului, dintre legiuitor si institutiile europene, dintre legiuitor si partenerii nostri din Uniunea Europeana si NATO pune intr-un pericol major si iminent separatia puterilor in stat, respectiv rolul si credibilitatea noastra in lume.

 

Riscam un derapaj fara precedent de la valorile democratice si de la drumul nostru alaturi de lumea libera, punand in pericol viitorul nostru ca natiune", se arata in comunicat.

 

Semnatarii preconizeaza ca functia de premier presupune responsabilitate si greutatea deciziilor privind viata fiecarui roman.

 

"Ele trebuie asumate si aceasta este o decizie individuala, care va apartine. Noi ne declaram disponibilitatea de a contribui, dupa puterile noastre, la dialog, consultare si solutii in sensul respectarii principiilor democratice, ale statului de drept si drepturilor fundamentale", mai transmit ei.

 

Asociatiile precizeaza ca propunerea vine din partea unor oameni sinceri si liberi, care, dincolo de orice simpatii sau antipatii personale, sunt "preocupati autentic de viitorul Romaniei".

 

"Asteptam un raspuns si suntem increzatori ca putem dialoga", noteaza ei adaugand ca "Va uram un Craciun fericit dumneavoastra si familiei dumneavoastra. Sa nu uitam ca viitorul nostru este comun, iar ce ne afecteaza pe noi afecteaza pe toata lumea. Copiii nostri au dreptul sa traiasca intr-o tara demna, in libertate si bunastare, iar generatia noastra are o datorie morala fata de toti cei care si-au dat viata pentru noi acum 28 de ani".

 

Cateva dintre organizatiile care ii cer premierului sa se intalneasca sunt:

 

#activAG Pitesti

Actiunea Civica Galati

Alianta Nationala a Organizatiior Studentesti din Romania (ANOSR)

Asociatia Aradul Civic

 

Asociatia Civica ProFest

Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE)

Consiliul Tineretului din Romania

Coruptia Ucide

Curatam Galatiul

Diaspora Franta solidara cu Romania

Evolutie in Institutie

Geeks for Democracy

Grupul civic #Insist

Grupul pentru Dialog Social (GDS)

Initiativa Romania

Initiativa Timisoara (federatie a 10 ONG-uri)

Oradea Civica

Radautiul Civic

Rezist Birmingham WMW

Rezist Dublin

Rezist in Bacau

#Rezist Liguria

#Rezist Milano

Rezist Munchen

Rezist Ramnicu Valcea

#Rezistam si la Paris

Rezist Zurich

#REZISTENTA

Romania As We Want It- Milano

Romania Vie

Save Montana-New York

Stafeta Steagului U.E.

Valea Jiului Society

Va vedem din Sibiu

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22