Andrian Candu, preşedintele parlamentului, îl înlocuieşte temporar pe Igor Dodon

E.b. | 03.01.2018

Andrian Candu, preşedintele parlamentului Republicii Moldova, va prelua temporar funcţia de şef al statului pentru a semna decretul de numire a noilor miniştri în guvernul condus de premierul Pavel Filip,

Pe aceeași temă

 

Anunţul a fost dat marţi seară de serviciul de presă al legislativului de la Chişinău, după ce Curtea Constituţională a decis că preşedintele republicii, Igor Dodon, poate fi din nou suspendat din cauza refuzului repetat de a promulga remanierile în executiv, transmite Radio Chişinău, preluat de Agerpres.

 

"Curtea Constituţională, în calitatea sa de garant al Constituţiei, a oferit astăzi (marţi) o soluţie pentru blocajul instituţional generat de preşedintele Igor Dodon, care a decis în mod repetat să ignore normele Legii Supreme. În calitate de preşedinte interimar, voi semna în perioada următoare decretul privind numirea miniştrilor şi voi primi jurământul acestora'', a declarat Andrian Candu.

 

Potrivit acestuia, decizia Curţii Constituţionale oferă o soluţie în privinţa imposibilităţii temporare de exercitare a atribuţiilor funcţiei de preşedinte doar în cazul legat de numirea noilor membri ai guvernului, precizează serviciul său de presă.

 

Dacă pe viitor vor apărea situaţii similare, Curtea Constituţională va trebui sesizată de fiecare dată, se mai arată în comunicat.

 

Curtea Constituţională a decis marţi că preşedintele Igor Dodon este în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, după ce a refuzat în mod deliberat să-i numească în funcţii pe cei şapte noi miniştri propuşi de premierul Pavel Filip, la iniţiativa liderului alianţei de guvernământ, Vlad Plahotniuc, arată Radio Chişinău.

 

Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon scrie că decizia Curţii Constituţionale este ruşinoasă şi la "limita legii".

 

Este pentru a doua oară când Curtea Constituţională l-a suspendat din funcţie pe Igor Dodon, după ce în octombrie anul trecut el refuzase să accepte numirea noului ministru al apărării propus de guvern. În decembrie, guvernul Pavel Filip a decis înlocuirea a şapte din cei 13 miniştri ai cabinetului său, potrivit Europa Liberă

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22